Okładka książki Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów

Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów

wysyłka: niedostępny
ISBN: 978-83-10-13198-0
EAN: 9788310131980
oprawa: Twarda
podtytuł: 79 przepisów
format: 20.0x24.0cm
język: polski
Seria: PORADNIKI
liczba stron: 208
rok wydania: 2018
(1) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
40% rabatu
30,06 zł
Cena detaliczna: 
49,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,06

Opis produktu

Giorgi Maglakelidze prezentuje kilkadziesiąt rodzinnych przepisów na tradycyjne potrawy gruzińskie, urzekające bogactwem przypraw, smaków i aromatów. Przystawki, dania główne, przekąski, sałatki, sosy, a nawet przetwory i marynaty - wszystkie opisane w przystępny sposób i wzbogacone apetycznymi fotografiami. W książce, poza zdjęciami potraw, czytelnik znajdzie także widoki z regionów, z których pochodzą te wyjątkowe przepisy, oraz tradycyjne toasty. Piękne krajobrazy i smakowite potrawy z pewnością będą zachętą nie tylko do gotowania, lecz także do odwiedzenia malowniczej Gruzji.

Recenzje:

✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Kto czyta - nie pyta
Od kiedy spędziłam w Gruzji dwa tygodnie, bardzo pokochałam ten kraj i jego kulturę. Gruzja jest bowiem w wielu materiach zupełnie różna od Polski! Większe znaczenie ma tam tradycja, chociażby wznoszenia toastów, czy podejście do kobiet, ale mają też zupełnie inne zwyczaje żywieniowe.



Nadal śni mi się po nocach kupowane w przydrożnej piekarni chaczapuri jedzone prosto z ręki. Chaczapuri jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw, a jest to… serowy chleb! W różnych rejonach Gruzji robi się je w inny sposób, ale na szczęście w książce zaprezentowano parę przepisów, nie tylko na charakterystyczne „oko”, ale też na mój ukochany placek z dużą ilością sera.



Książka jest pięknie wydana (w twardej oprawie) i ma całe mnóstwo apetycznych zdjęć, więc już samo patrzenie na nie powoduje ślinotok… Na każdej ze stron zaprezentowano danie, więc nawet dzięki zdjęciom już wiemy, na co możemy mieć ochotę, zanim się dobrze wczytamy w przepis.



Malutkim minusikiem jest dla mnie to, że nie opisano miejsc przedstawionych na zdjęciach. W przypadku Kaukaskich krajobrazów aż tak mi to nie przeszkadza, ale już zamek powinien mieć podpis z nazwą miasta.



Jeżeli ktoś był w Gruzji, to na pewno spotka tutaj wszystkie swoje ulubione dania. Jeżeli natomiast dopiero planuje podróż, to może poznać tamtejsze smaki i trochę lepiej zrozumieć kulturę, dzięki np. toastom, które są dla Gruzinów bardzo charakterystyczne.



Gorąco polecam tę książkę wszystkim tym, którzy lubią nowe smaki, albo kochają Gruzję, tak jak ja i moja rodzina.

x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj