Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
Autor:
Cichocka Aleksandra
Wydawca:
Medyk
wysyłka: 48h
ISBN:
9788364045660
EAN:
9788364045660
oprawa:
Miękka
format:
16.5x23.5cm
język:
polski
liczba stron:
96
rok wydania:
2022
(0) Sprawdź recenzje
37% rabatu
18,76 zł
Cena detaliczna:
30,00 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,60 zł
Opis produktu
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|