Dziś w ofercie 127 168 pozycji
Prowadzenie produkcji zwierzęcej Podręcznik Część 2
Nowoczesny podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. W części 2. omówiono hodowlę trzody chlewnej, owiec, kóz, drobiu i koni. Duży nacisk położono na odpowiedni dobór rasy zwierzęcia w celu osiągniecia pożądanych efektów hodowli. Dokładnie opisano też kierunki użytkowania zwierząt. Skrótowo scharakteryzowano sprzęt jeździecki i uprzęże. Publikacja wprowadza w podstawowe zagadnienia związane z wykorzystaniem produktów pochodzenia zwierzęcego – mleka, wełny, skór, mięsa, tak by przyszły rolnik mógł racjonalnie zaplanować produkcję w swoim gospodarstwie. Omawia także produkcję ekologiczną – zawiera wiele cennych wskazówek dotyczących doboru ras zwierząt pod kątem ich hodowli w gospodarstwie ekologicznym.
11% rabatu
38,27
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wieś i Rolnictwo nr 1 (174) 2017
W numerze [Contents] Artykuły [Articles] Jerzy Bański: Zmiany własnościowe użytków rolnych w wybranych krajach Europy Środkowej [Ownership Changes of Agricultural Land in Selected Countries of Central Europe], doi 10.7366/wir012017/01, s. 7–22; Włodzimierz Dzun: Gospodarstwa rolne o obszarze do 1 ha w procesie przemian systemowych i integracji z UE [Farms up to 1 ha in the Process of System Transformation and Integration with the EU], doi 10.7366/wir012017/02, s. 23–48; Radosław Pastusiak, Magdalena Jasiniak, Joanna Stawska, Michał Soliwoda: Znaczenie dochodów pozarolniczych w gospodarstwach rolnych Kanady i USA [Importance of Non-Agricultural Income for Farms in Canada and the US], doi 10.7366/wir012017/03, s. 49–74; Agnieszka Kozera: Problem zadłużenia gmin wiejskich na przykładzie województwa wielkopolskiego [The Problem of Indebtedness in Rural Gminas Based on the Example of Wielkopolskie Province], doi 10.7366/wir012017/04, s. 75–98; Bazyli Czyżewski, Łukasz Kryszak: Wpływ typów rolnictwa na emisję gazów cieplarnianych [The Influence of Farming Types on Greenhouse Gases Emissions], doi 10.7366/wir012017/05, s. 99–122; Marta Domagalska-Grędys: Innowacyjne kultury organizacyjne w grupach producentów rolnych [Innovative Organizational Cultures in Agricultural Producer Groups], doi 10.7366/wir012017/06, s. 123–148; Marian Flis, Bogusław Rataj: Szkody łowieckie – nowe podejście do problemu [Wildlife Damage to Agricultural Crops – A New Approach to the Problem], doi 10.7366/wir012017/07, s. 149–162. Sprawozdania [Reports] Iwona Nurzyńska, Anna Rosa: Sprawozdanie ze 160. Seminarium European Association of Agricultural Economists „Rural Jobs and the Common Agricultural Policy” [Report on 160th European Association of Agricultural Economists Seminaron “Rural Jobs and the Common Agricultural Policy”], doi 10.7366/wir012017/08, s. 163–174.
15% rabatu
17,00
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rozwój obszarów wiejskich
Rozwój obszarów wiejskich
Autor: Bański Jerzy
Wydawca: PWE
wysyłka: 48h
W książce zostały omówione współczesne procesy i zjawiska społeczno-ekonomiczne zachodzące na obszarach wiejskich oraz ich wpływ na kierunki rozwoju tych obszarów. Przy tym opis zarówno teoretyczny, jak i praktyczny dotyczy różnych krajów europejskich. Autor przedstawił m.in.: czym są obszary wiejskie, strukturę funkcjonalną i przestrzenną wsi, procesy demograficzne i społeczne na wsi, rolę nowych technologii w zmianach zachodzących na wsi, rozwój turystyki i rekreacji na wsi, ochronę krajobrazu i środowiska przyrodniczego wsi, planowanie rozwoju i zarządzanie obszarami wiejskimi. Książka jest przeznaczona dla studentów zarządzania, ekonomii, geografii, gospodarki przestrzennej, turystyki, rolnictwa, socjologii; pracowników uczelni i placówek badawczych; pracowników instytucji związanych z wsią i rolnictwem (fundacji, agencji, ośrodków doradztwa, administracji rządowej i samorządowej).
22% rabatu
46,72
59,90 zł
Dodaj
do koszyka
Geoponika
Praca jest pierwszym polskim tłumaczeniem agronomicznego dzieła noszącego tytuł Geoponika. Jest ono podstawowym źródłem do poznania nie tylko rolnictwa oraz hodowli, ale i sztuki kulinarnej wczesnego i średniego Bizancjum.
10% rabatu
41,40
46,00 zł
Dodaj
do koszyka
Biotechnologia żywności
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia. W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności. Podręcznik Biotechnologia żywności jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym.
19% rabatu
55,89
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
Technologia kiszenia biomasy...
W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy – zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.
22% rabatu
38,99
49,99 zł
Dodaj
do koszyka
Podstawy pszczelarstwa
Wprowadzamy państwa w fascynujący świat pszczół. Przekazujemy podstawowe informacje z ich życia i na temat wszystkich ważnych czynności w zakresie hodowli. Pomocne wskazówki na temat pszczelarstwa w małej przestrzeni, pszczelarstwa biologicznego i przygotowania łatwych do pielęgnacji roślin ulubionych przez te pracowite owady. A one odwdzięczą się nam wspaniałym miodem.
18% rabatu
20,42
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Ukryte toksyny
Ukryte toksyny
Autor: Adams Mike
Wydawca: Esprit
wysyłka: 48h
Za każdym razem, kiedy badania wykazywały alarmujące wyniki zawartości ołowiu, aluminium, wolframu, rtęci i arsenu oraz innych toksycznych składników w codziennych pokarmach, w zdrowej żywności, w smakołykach dla zwierząt, jak również w certyfikowanej żywności organicznej, reakcja producentów była zawsze taka sama: „Nie mów o tym nikomu!”. FRAGMENT Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę „karmią” nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek i kosmetyków. Wielkie koncerny spożywcze oraz środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam produktów spożywczych i suplementów, zmówiły się, aby nie ujawniać dowodów naukowych i ukryć przed opinią publiczną szokującą prawdę na temat jedzenia. Prawdę na wagę naszego zdrowia i życia. Z książki dowiesz się: • czym skażone są żywność, suplementy diety, produkty ekologiczne, kosmetyki oraz karma dla zwierząt; • jaki ma to wpływ na nasze zdrowie i życie? • co jeść, a czego unikać? • jak odtruć zatruty organizm? MIKE ADAMS – naukowiec, publicysta, wielokrotnie nagradzany dziennikarz śledczy. Założyciel i redaktor portalu NaturalNews.com, twórca FoodInvestigations.com, HealingFoodReference.com, HonestFoodGuide. org i kilku innych serwisów poświęconych tematyce zdrowia naturalnego.
30% rabatu
20,81
29,90 zł
Dodaj
do koszyka
Z duńskiej farmy na salony
Mała Dania szczyci się nie tylko klockami lego i tym, że wydała Hansa Christiana Andersena, którego baśniami zachwycają się kolejne pokolenia dzieci na świecie. Dania „od zawsze” imponowała również swą wysoką produkcją rolną. Wyobrażenie o jej poziomie daje zestawienie choćby kilku liczb: kraj ten posiada jedynie 1,4% unijnych użytków rolnych, a produkuje 3,3% wspólnotowego mleka, 6,6% jęczmienia i 7,1% wieprzowiny (2013). Produkcja wieprzowiny w przeliczeniu na mieszkańca przewyższa ponad sześciokrotnie analogiczną średnią unijną, a spółdzielczy gigant mięsny Danish Crown jest największym eksporterem mięsa na świecie. Wytwarzana żywność, trzykrotnie przewyższająca krajowe potrzeby, w większości jest eksportowana do około 200 państw świata. Po II wojnie światowej zmalało znaczenie sektora rolno-spożywczego w gospodarce kraju, jednak on wraz z powiązanymi gałęziami gospodarki daje wciąż 25% wpływów z krajowego eksportu. Co ważne, przy stale rosnącej produkcji, coraz lepiej wykorzystuje się dostępne w rolnictwie nawozy organiczne, co zmniejsza obciążenie środowiska naturalnego. Gdzie leżą źródła sukcesów duńskiego rolnictwa? Czy to tylko zasługa klimatu i gleb sprzyjających produkcji rolnej? Zapewne nie tylko. Znamy przecież państwa na naszym globie zasobne w bogactwa naturalne, co nie zawsze przekłada się na poczucie zadowolenia z życia u ich obywateli. Duńczycy widocznie czują się dobrze w swym małym królestwie, gdyż ONZ-owski „raport szczęśliwości” zalicza ich do najszczęśliwszych ludzi na świecie. Autor, dr inż. rolnictwa, który już po krajowych studiach rolniczych odbywał w Danii swą praktykę rolniczą, następnie ukończył szkołę dla tamtejszych farmerów, a w końcu obserwował ten kraj z pozycji „ambasadzkiego rolnika”, próbuje dociekać źródeł sukcesów tego kraju. Spogląda też na wy­brane pozaprodukcyjne obszary życia w Danii, które mogą stanowić źródła inspiracji dla niektórych rozwiązań w naszym kraju.
32% rabatu
43,10
63,00 zł
Dodaj
do koszyka
Nieruchomości rolne w praktyce notarialnej
W opracowaniu dokonano analizy przepisów ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego po obszernej nowelizacji, obowiązującej od 30 kwietnia 2016 r., która m.in. wprowadza zmiany związane z: wymogami stawianymi przed nabywcami nieruchomości rolnych, uprawnieniami Agencji Nieruchomości Rolnych i obowiązkami obciążającymi notariuszy. W książce omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: - dziedziczenie gospodarstw rolnych, - prawo nabycia Agencji Nieruchomości Rolnych, - uzyskanie zgody prezesa Agencji Nieruchomości Rolnych na nabycie nieruchomości rolnej, - ustawowe prawo pierwokupu udziałów i akcji spółek będących właścicielami nieruchomości rolnych. Książka zawiera także omówienie zmian legislacyjnych w ustawie o lasach, a także ostatnie zmiany wprowadzone ustawą z dnia 10 lutego 2017 roku - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa.
15% rabatu
169,15
199,00 zł
Dodaj
do koszyka
Dobra praktyka pszczelarska
Dobra praktyka pszczelarska to przełożone na pracę w pasiecie zasady tzw. dobrej praktyki rolniczej. Od kilkudziesięciu lat w rolnictwie, w tym w chowie i hodowli zwierząt, zwraca się szczególną uwagę na uzyskiwanie żywności dobrej jakości oraz dobrostan zwierząt. Dla pszczelarstwa dobra praktyka oznacza umiejętne postępowanie z pszczołami i uzyskiwanie wartościowych produktów pszczelich.
32% rabatu
37,63
55,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wybrane aspekty ochrony przyrody w polskich lasach
Książka Wybrane aspekty ochrony przyrody w polskich lasach adresowana jest do wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i przyrodniczych oraz osób, których zainteresowania obejmują szeroko pojętą ochronę przyrody. W publikacji autorzy przedstawiają miejsce i rolę lasów w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz ekonomiczne i przyrodnicze przesłanki ochrony przyrody w lasach. Zaprezentowana w książce analiza kosztów ochrony lasu, w tym kosztów ochrony przeciwpożarowej, wskazuje na ogromną rolę PGL Lasy Państwowe w polskim systemie ochrony przyrody. Książka napisana jest zwięźle, przystępnie i stanowi przyczynek do dalszych rozważań i poszukiwań.
10% rabatu
35,10
39,00 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji zwierzęcej. Kwalifikacja R.3.2. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 1
Szkoły ponadgimnazjalne
Tytuł będący następcą wielokrotnie wznawianej Produkcji zwierzęcej! Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik – dokładnie taki, jakiego potrzebują uczniowie: przystępny, obrazowy i napisany prostym językiem. Porusza zagadnienia związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej. Dokładnie omówiono w nim właściwe żywienie zwierząt ze względu na gatunek, typ użytkowania oraz liczbę w gospodarstwie, podkreśla też obowiązek humanitarnego obchodzenia się z nimi. Wnikliwie przedstawiono anatomię zwierząt gospodarskich – w nauce pomagają schematy i zdjęcia! Część 1. podręcznika charakteryzuje hodowlę bydła. W opisach ras bydła podano wskazówki, do jakiego typu gospodarstwa rekomenduje się daną odmianę. Przybliżono też przepisy prawne dotyczące warunków utrzymania bydła. Autorzy publikacji to nauczyciele akademiccy i naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, znani m.in. ze stosowanej w szkołach Produkcji zwierzęcej, którą zastępuje właśnie ten nowoczesny podręcznik.Tytuł będący następcą wielokrotnie wznawianej Produkcji zwierzęcej! Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik – dokładnie taki, jakiego potrzebują uczniowie: przystępny, obrazowy i napisany prostym językiem. Porusza zagadnienia związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej. Dokładnie omówiono w nim właściwe żywienie zwierząt ze względu na gatunek, typ użytkowania oraz liczbę w gospodarstwie, podkreśla też obowiązek humanitarnego obchodzenia się z nimi. Wnikliwie przedstawiono anatomię zwierząt gospodarskich – w nauce pomagają schematy i zdjęcia! Część 1. podręcznika charakteryzuje hodowlę bydła. W opisach ras bydła podano wskazówki, do jakiego typu gospodarstwa rekomenduje się daną odmianę. Przybliżono też przepisy prawne dotyczące warunków utrzymania bydła. Autorzy publikacji to nauczyciele akademiccy i naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, znani m.in. ze stosowanej w szkołach Produkcji zwierzęcej, którą zastępuje właśnie ten nowoczesny podręcznik.
12% rabatu
37,84
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
19% rabatu
39,69
49,00 zł
Dodaj
do koszyka
Farba znaczy krew
Farba znaczy krew
Wydawca: Czarne
wysyłka: 48h
Myśliwi chcieliby być postrzegani jako pasjonaci i miłośnicy przyrody. O zwierzętach wiedzą co nieco, ale wyłącznie tych, które mogą zastrzelić. Zabijają rocznie około półtora miliona małych i większych stworzeń. O polowaniach potrafią opowiadać godzinami. Nie wystarcza im podglądanie i podziwianie – tak jak to robi większość ludzi. Raczej nie chodzą do lasu bez żelaza na plecach, bo po co? Muszą zabijać, a uzasadniają to tradycją i zamiłowaniem – myśliwskim hobby. Przed opinią publiczną usprawiedliwiają się tym, że utrzymują równowagę w przyrodzie i chronią uprawy. Tę książkę napisał człowiek, który przez wiele lat był częścią środowiska łowieckiego. Zrozumiał jednak nie tylko to, że zabijanie jest złe. Odkrył także, że za pasją do polowania kryje się obsesja sprawowania kontroli nad światem, poczucie siły i władza. I pieniądze, bo myślistwo to także potężny biznes. Dzisiaj w polowaniach widzi rozłożone na lata samobójstwo. Zabijając zwierzęta i niszcząc przyrodę, unicestwiamy także ekosystem, od którego całkowicie zależy nasze przeżycie. Ta książka może pomóc to zrozumieć. „Autor tej wstrząsającej książki zdaje się należeć do ludzi, którzy zobaczyli, uświadomili sobie, czy może lepiej byłoby powiedzieć – ujrzeli jakąś podstawową, przerażającą naturę świata, jego piekielność. […] Jego opowieść porusza, ponieważ dotyczy ogromnego, zbiorowego, skrzętnie wypieranego poczucia winy, wskazuje jego istnienie i odsłania przyczyny jego powstania. Autor nie oszczędza w niej siebie, a jego szczerość jest bolesna; w swojej spowiedzi potrafi być szczegółowy i okrutny w tej szczegółowości. Jak pątnik udaje się do innych, szuka mistrzyń i mistrzów, przyjaciół i podobnych sobie, żeby wytłumaczyli mu powód zła, które wyrządzał, i sens przemiany, jaka się w nim dokonała.” Olga Tokarczuk
31% rabatu
23,94
34,90 zł
Dodaj
do koszyka
Obrót nieruchomościami rolnymi oraz gospodarstwem rolnym w rodzinie. Dzierżawa, darowizna, dziedziczenie
W niniejszej broszurze omawiamy zasady zbywania nieruchomości rolnych osobom bliskim, również tym, którzy nie zajmują się rolnictwem. Wyjaśniamy, na jakich zasadach można darować gospodarstwo rolne oraz jakie reguły obowiązują przy przekazaniu gospodarstwa. Wyjaśniamy, jakie są zasady zawarcia umowy dzierżawy, a także kwestie związane z zapłata czynszu. Oprócz tego podpowiadamy, jakie są zasady pierwokupu przy sprzedaży dzierżawionego gruntu.
18% rabatu
20,42
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Stosunki dobrosąsiedzkie w rolnictwie czyli czego nie wolno sąsiadowi
Stosunki dobrosąsiedzkie, czyli czego sąsiadowi nie wolno – czy można samowolnie obsiewać grunty sąsiada, wyrzucać śmieci na jego nieruchomość, czy samowolnie przejeżdżać przez jego pola? Kto jest właścicielem owoców, które spadły na posesję sąsiada? To tylko nieliczne przykłady wątpliwości, jakie pojawiają się wśród rolników. W niniejszej broszurze omawiamy najczęstsze zasady dotyczące relacji sąsiedzkich w gospodarstwie.
18% rabatu
20,42
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Podstawy gastronomii i technologii żywności Część 2 Podręcznik do nauki zawodu
Podręcznik pomaga nabyć kompetencje wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodach,czyli w umiejętnościach stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodach: piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego, przetwórca ryb. Znana i ceniona autorka w przystępnej formie przybliża przepisy obowiązujące w przemyśle spożywczym, szczególny nacisk kładąc na właściwe przygotowywanie receptur. Opisuje pożyteczne i szkodliwe działanie mikroorganizmów w przetwórstwie spożywczym, bardzo dokładnie omawia też temat bezpieczeństwa żywności. Uczeń znajdzie tu również opisy maszyn i urządzeń stosowanych w gastronomii oraz kwestie związane z rysunkami technicznymi i schematami. Wiele przykładów dokumentacji sanitarnej zgodnej z systemem HACCP pomaga opanować ten trudny, a zarazem ważny materiał.
12% rabatu
37,84
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji roślinnej. Kwalifikacja R.3.1. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 1
Szkoły ponadgimnazjalne
Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej. Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Wprowadza w zagadnienia produkcji roślinnej. Omawia czynniki biogeograficzne o decydującym znaczeniu dla upraw, wskazuje metody poprawy warunków siedliska. Uczy właściwego doboru roślin i mądrego planowania płodozmianu. W części 1. dokładnie opisano technologię produkcji roślin zbożowych. Ogromną pomocą dla uczniów są zdjęcia omawianych roślin ułatwiające identyfikację poszczególnych gatunków. Autorzy kładą nacisk na często zmieniające się zalecenia krajowych ośrodków badawczych i zachęcają przyszłych rolników do ciągłego aktualizowania wiedzy. Podejmują też temat nowoczesnego rolnictwa, zwracają uwagę na odpowiedzialność rolnika za stan środowiska naturalnego i uczą racjonalnej gospodarki. Autorzy to wysokiej klasy specjaliści, nauczyciele akademiccy wykładający na SGGW. Publikacja gwarantuje wysoki poziom merytoryczny i dobre przygotowanie do egzaminu zawodowego.
11% rabatu
38,27
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Lokalne dziedzictwo kulturowe w doświadczeniu mieszkańców wsi
Podjętym analizom przyświecało kilka celów – przede wszystkim przedstawienie fragmentu współczesnej rzeczywistości kulturowej w Polsce lokalnej. Ponadto – empiryczne przetestowanie funkcjonalności i rozpoznawalności coraz popularniejszego określenia „dziedzictwo kulturowe”; następnym celem było zaś rozważenie możliwości zastosowania innego podejścia do zjawiska udziału w kulturze niż to praktykowane dotychczas. W omawiane przedsięwzięcie wpisany był jednak jeszcze jeden, istotny cel – eksploracyjny. Chodziło tu głównie o możliwość wykroczenia poza wąsko pojmowane „interpretację” i „rozumienie” znaczeń kulturowych i o uzupełnienie tej perspektywy towarzyszącą jej sferą komponentów uczuciowych i somatycznych. Prezentowana monografia nawiązuje do koncepcji socjologii ucieleśnionej (multisensorycznej), którą można też nazwać neonaturalistyczną. Chodzi w niej o to, aby nie „wyjmować” podmiotu doświadczającego świata przyrodniczego i społeczno-kulturowego ze splotu fenomenologicznego jego człowieczeństwa na rzecz wyłącznie zdolności poznawczych, ale by ów splot starać się rozwikłać także od strony emocjonalno-cielesnej. Jest to publikacja frapująca i prowokująca do przemyśleń jako przykład solidnie, mądrze i konsekwentnie zrealizowanych zamierzeń badawczych, w istotny sposób sterowanych myśleniem teoretycznym, które udatnie przekłada się na cele empiryczne, co prowadzi do ciekawych ustaleń. Z pewnością tego typu badania podpadają pod kategorię in progress, a ich potencjał jest obiecujący. z recenzji prof. dr. hab. Wojciecha J. Burszty (Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu SWPS)
22% rabatu
29,48
37,80 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka