Dziś w ofercie 127 487 pozycji
Red Famine Stalin's War on Ukraine
The momentous new book from the Pulitzer Prize-winning author of Gulag and Iron Curtain. In 1932-33, nearly four million Ukrainians died of starvation, having been deliberately deprived of food. It is one of the most devastating episodes in the history of the twentieth century. With unprecedented authority and detail, Red Famine investigates how this happened, who was responsible, and what the consequences were. It is the fullest account yet published of these terrible events.The book draws on a mass of archival material and first-hand testimony only available since the end of the Soviet Union, as well as the work of Ukrainian scholars all over the world. It includes accounts of the famine by those who survived it, describing what human beings can do when driven mad by hunger. It shows how the Soviet state ruthlessly used propaganda to turn neighbours against each other in order to expunge supposedly 'anti-revolutionary' elements. It also records the actions of extraordinary individuals who did all they could to relieve the suffering.The famine was rapidly followed by an attack on Ukraine's cultural and political leadership - and then by a denial that it had ever happened at all. Census reports were falsified and memory suppressed. Some western journalists shamelessly swallowed the Soviet line; others bravely rejected it, and were undermined and harassed. The Soviet authorities were determined not only that Ukraine should abandon its national aspirations, but that the country's true history should be buried along with its millions of victims. Red Famine, a triumph of scholarship and human sympathy, is a milestone in the recovery of those memories and that history. At a moment of crisis between Russia and Ukraine, it also shows how far the present is shaped by the past.
24% rabatu
75,99
99,99 zł
Dodaj
do koszyka
Ustawa o lasach Komentarz
Prezentowana publikacja stanowi praktyczny komentarz do ustawy z 28.9.1991 r. o lasach (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 788 ze zm.), która stanowi kompleksowe opracowanie zagadnień dotyczących lasów. Komentarz uwzględnia zwłaszcza nowelizację dokonaną ustawą z 13.4.2016 r. o zmianie ustawy o lasach (Dz.U. z 2016 r. poz. 586), która z dniem 30.4.2016 r. dodała art. 37a–37k, wprowadzając instrumenty prawne do nabywania przez Skarb Państwa, reprezentowany przez Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe, gruntów leśnych (prawo pierwokupu, prawo nabycia), a także najnowsze orzecznictwo oraz literaturę. Publikacja stanowi obecnie jedyne aktualne komentarzowe opracowanie zagadnień związanych z gospodarowaniem nieruchomościami leśnymi w zakresie uregulowanym ustawą o lasach. Publikacja obejmuje zagadnienia problematyki prawa leśnego, w tym m.in.: gospodarki leśnej, kanonu podstawowych pojęć prawnych, instytucji prawnych służących ochronie lasów, statusu i funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe, gospodarowania mieniem Skarbu Państwa będącym w zarządzie Lasów Państwowych, Instytucji Służby Leśnej wchodzącej w skład Lasów Państwowych Przedstawiona pozycja adresowana jest przede wszystkim do podmiotów na co dzień zajmujących się prawną problematyką zarządzania lasami i realizacji gospodarki leśnej, gospodarowania nieruchomościami leśnymi, ochroną środowiska, a zwłaszcza do organów administracji publicznej, sędziów, radców prawnych, notariuszy i adwokatów.
3% rabatu
154,23
159,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wieś i rolnictwo 2/2017
Wieś i rolnictwo 2/2017
Wydawca: Scholar
wysyłka: 48h
Wieś i Rolnictwo" jest interdyscyplinarnym czasopismem naukowym, poświęconym różnym zagadnieniom (ekonomicznym, społecznym, demograficznym, kulturowym oraz politycznym), związanym z przemianami zachodzącymi na obszarach wiejskich, w tym w rolnictwie; w Polsce, Europie oraz na świecie.
15% rabatu
17,00
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Kalendarz biodynamiczny 2018
Najdłużej wydawany na rynku księgarskim! Polski kalendarz biodynamiczny, w przystępny sposób tłumaczy zasady biodynamicznej uprawy roślin, która przyczynia się do wzmocnienia wzrostu roślin, chroni je przed patogenami i zapewnia uzyskanie zdrowej, smacznej i aromatycznej żywności. A w nim: - terminarz prac ogrodniczych - kalendarium biodynamiczne - porady ogrodnicze i ekologiczne - godziny wschodów i zachodów Słońca - znaki zodiaku Księżyca - godziny trwania dni owocowych, korzeniowych, kwiatowych i liściowych -czas sadzenia wspomagający wzrost, rozwój i plonowanie roślin
15% rabatu
7,56
8,90 zł
Dodaj
do koszyka
Chemia żywności Tom 2
Chemia żywności Tom 2
Wydawca: PWN
wysyłka: 48h
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
17% rabatu
82,17
99,00 zł
Dodaj
do koszyka
Chemia żywności Tom 1
Chemia żywności Tom 1
Wydawca: PWN
wysyłka: 48h
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
17% rabatu
82,17
99,00 zł
Dodaj
do koszyka
Ustawa o lasach. Komentarz
Autor wyjaśnia przepisy ustawy na podstawie swojej wiedzy - z uwzględnieniem dorobku piśmiennictwa i orzecznictwa sądowego, ze wskazaniem różnej ich wykładni, jeżeli przepis jest niejasny i dopuszcza rozmaite interpretacje. Największą wagę przykłada do przepisów ochronnych, a także tych o charakterze penalnym, w pełnym brzmieniu przywołując przepisy karne mające zastosowanie w ochronie lasów; przytacza też szeroko przepisy wykonawcze do ustawy. Rozwiązania komentowanej ustawy zostały omówione na szerokim tle prawnym, zwłaszcza ustaw o ochronie przyrody i środowiska, z uwzględnieniem ostatnich nowelizacji ustawy o lasach, przede wszystkim: ustawą z 20.03.2015 r., którą wprowadzono do ustawy o lasach przepisy realizujące postanowienia dwóch rozporządzeń unijnych odnoszących się do obrotu drewnem i wyrobami z drewna, ustawą z 11.04.2016 r., którą wprowadzono instytucję pierwokupu na rzecz Lasów Państwowych, ustawą z 16.12.2016 r., którą dodano art. 14b zobowiązujący ministra właściwego do spraw środowiska do wydania rozporządzenia określającego wymagania dobrej praktyki w zakresie gospodarki leśnej.
13% rabatu
173,13
199,00 zł
Dodaj
do koszyka
Pomidory w polu
Pomidory w polu
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Autorka przekazuje Czytelnikowi najnowsze informacje oparte na wynikach wieloletnich badań Instytutu Warzywnictwa, dotyczących uprawy pomidora w odkrytym gruncie. Na uwagę zasługuje szczegółowy opis najprzydatniejszych odmian znajdujących się w Rejestrze Odmian. Czytelnik może prześledzić cały cykl produkcyjny z uwzględnieniem takich elementów jak produkcja rozsady, sadzenie, ochrona przed chorobami i szkodnikami oraz zbiór owoców i przygotowanie do sprzedaży.
13% rabatu
8,70
10,00 zł
Dodaj
do koszyka
Pierwsza pomoc na polowaniu
To jedyna w naszym kraju publikacja dotycząca udzielania pierwszej pomocy przeznaczona specjalnie dla myśliwych. Została napisana przez specjalistów, ale zrozumiałym językiem, dzięki czemu każdy czytelnik zrozumie treść o wysokiej wartości merytorycznej. Przejrzysty układ książki pozwala błyskawicznie odnaleźć potrzebne informacje, co ma szczególne znaczenie, gdy jesteśmy świadkami wypadku i musimy natychmiast opatrzyć kolegę. Uzupełniające tekst ryciny pokazują m.in., jak właściwie unieruchomić kończyny czy ułożyć poszkodowanego w pozycji bocznej bezpiecznej, a schematy, ramki i tabele zbierają najważniejsze wiadomości. Na polowaniu zdarzają się niebezpieczne sytuacje, dlatego warto, by „Pierwsza pomoc…” uzupełniła wyposażenie każdej osoby wybierającej się do lasu.
33% rabatu
26,13
39,00 zł
Dodaj
do koszyka
Księga rodów leśnych Tom I
Pierwsza publikacja dotycząca historii polskiego leśnictwa, która prezentuje je przez pryzmat dziejów wielopokoleniowych rodzin leśników. W kronikarskich zapisach uchwycona została zdrowa pokoleniowość 62 rodzin, która zwłaszcza w zamierzchłych czasach – wobec braku kierunkowych szkół i uczelni – niosła wielkie wartości. Wśród nich doświadczenia leśne przekazywane z ojca na syna, wzorce dobrej służby i postępowania, przekładające się niejednokrotnie na postęp w leśnictwie. Pozycja przedstawia historię leśnictwa w szerokim horyzoncie czasowym – niektóre rody obejmują swą leśną historią 300 lat. Ukazuje ścisłe powiązanie historii z późniejszym dorobkiem leśnictwa i Lasów Państwowych. Ślady leśnych rodów opisanych w „Księdze…” odszukać można nie tylko w dzisiejszych granicach Polski, ale także w Prusach Wschodnich i na Kresach. Wiele uwagi poświęcono losom leśników na ziemiach wschodnich po inwazji sowieckiej. Historycy leśnictwa podkreślają, że to temat, który dotychczas nie został wyczerpująco opracowany. Przekrojowy charakter publikacji uwidocznia się także w udokumentowaniu gospodarki w lasach różnych form własności, także pod administracją zaborców. Niewątpliwą wartością dodaną „Księgi…”, zwłaszcza dla leśników, jest spisanie lokalnych eksperymentów i praktyk leśnych oraz doświadczeń przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Książka powstała jako plon kilkuletniej pracy autora, owocującej również serią artykułów ukazujących się w latach 2009–13 w „Lesie Polskim”. Treść i charakter tekstów zdradza, że powstawały w bezpośrednim kontakcie z bohaterami. Tym samym książka wypełnia lukę pośród dotychczasowych opracowań nt. leśnictwa, lokując się w docenianym przez historyków nurcie historii mówionej (oral history). Formuła pracy autora zaowocowała dużym sukcesem – „Księga…” stanowi najbardziej obszerny zbiór archiwaliów nt. leśnictwa, jaki dotychczas opublikowano. Dzięki zaufaniu, jakim został obdarzony Emilian Szczerbicki, w publikacji znalazło się ok. 1000 ilustracji. To przede wszystkim zdjęcia, dotychczas przechowywane w rodzinnych albumach i po raz pierwszy wydobyte na światło dzienne. To także wartościowe dokumenty różnorodnej proweniencji.
33% rabatu
59,63
89,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas szkodników drzew owocowych
„Atlas szkodników drzew owocowych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy sadownik z łatwością rozróżni szkodniki występujące w sadach. Atlas zawiera opisy ponad 120 szkodników występujących przede wszystkim na jabłoni, gruszy, śliwie, wiśni, czereśni, brzoskwini, orzechu i leszczynie. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
13% rabatu
60,03
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
W królestwie Monszatana. GMO, gluten i szczepionki
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. To książka dla tych, którzy chcą wiedzieć, jak powstają pseudonaukowe teorie i czy naprawdę jest się czego bać.
33% rabatu
26,73
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym. Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
17% rabatu
48,97
59,00 zł
Dodaj
do koszyka
Raportowanie informacji o społecznej odpowiedzialności biznesu
Książka zawiera wieloaspektowe przedstawienie problematyki społecznej odpowiedzialności biznesu i jej raportowania oraz propozycję struktury modelu raportu środowiskowo-społecznego, osadzonego w nurcie nowoczesnych trendów raportowania biznesowego, dla specyficznego podmiotu gospodarczego, jakim jest Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe. Podmiot ten posłużył jako doskonałe studium przypadku w zakresie możliwości i konieczności raportowania społeczeństwu działań środowiskowo-społecznych, za które Lasy Państwowe odpowiadają przed obecnym i przyszłymi pokoleniami. Warto dodać, że jest to pierwsze tego typu opracowanie w polskiej literaturze przedmiotu. Publikacja adresowana jest do pracowników naukowo-badawczych, praktyków zajmujących się raportowaniem informacji niefinansowych, studentów, leśników, a także do wszystkich, którym bliskie są zagadnienia związane ze społeczną odpowiedzialnością biznesu.
13% rabatu
39,06
44,90 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji zwierzęcej Podręcznik Część 2
Nowoczesny podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. W części 2. omówiono hodowlę trzody chlewnej, owiec, kóz, drobiu i koni. Duży nacisk położono na odpowiedni dobór rasy zwierzęcia w celu osiągniecia pożądanych efektów hodowli. Dokładnie opisano też kierunki użytkowania zwierząt. Skrótowo scharakteryzowano sprzęt jeździecki i uprzęże. Publikacja wprowadza w podstawowe zagadnienia związane z wykorzystaniem produktów pochodzenia zwierzęcego – mleka, wełny, skór, mięsa, tak by przyszły rolnik mógł racjonalnie zaplanować produkcję w swoim gospodarstwie. Omawia także produkcję ekologiczną – zawiera wiele cennych wskazówek dotyczących doboru ras zwierząt pod kątem ich hodowli w gospodarstwie ekologicznym.
9% rabatu
39,13
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wieś i Rolnictwo nr 1 (174) 2017
W numerze [Contents] Artykuły [Articles] Jerzy Bański: Zmiany własnościowe użytków rolnych w wybranych krajach Europy Środkowej [Ownership Changes of Agricultural Land in Selected Countries of Central Europe], doi 10.7366/wir012017/01, s. 7–22; Włodzimierz Dzun: Gospodarstwa rolne o obszarze do 1 ha w procesie przemian systemowych i integracji z UE [Farms up to 1 ha in the Process of System Transformation and Integration with the EU], doi 10.7366/wir012017/02, s. 23–48; Radosław Pastusiak, Magdalena Jasiniak, Joanna Stawska, Michał Soliwoda: Znaczenie dochodów pozarolniczych w gospodarstwach rolnych Kanady i USA [Importance of Non-Agricultural Income for Farms in Canada and the US], doi 10.7366/wir012017/03, s. 49–74; Agnieszka Kozera: Problem zadłużenia gmin wiejskich na przykładzie województwa wielkopolskiego [The Problem of Indebtedness in Rural Gminas Based on the Example of Wielkopolskie Province], doi 10.7366/wir012017/04, s. 75–98; Bazyli Czyżewski, Łukasz Kryszak: Wpływ typów rolnictwa na emisję gazów cieplarnianych [The Influence of Farming Types on Greenhouse Gases Emissions], doi 10.7366/wir012017/05, s. 99–122; Marta Domagalska-Grędys: Innowacyjne kultury organizacyjne w grupach producentów rolnych [Innovative Organizational Cultures in Agricultural Producer Groups], doi 10.7366/wir012017/06, s. 123–148; Marian Flis, Bogusław Rataj: Szkody łowieckie – nowe podejście do problemu [Wildlife Damage to Agricultural Crops – A New Approach to the Problem], doi 10.7366/wir012017/07, s. 149–162. Sprawozdania [Reports] Iwona Nurzyńska, Anna Rosa: Sprawozdanie ze 160. Seminarium European Association of Agricultural Economists „Rural Jobs and the Common Agricultural Policy” [Report on 160th European Association of Agricultural Economists Seminaron “Rural Jobs and the Common Agricultural Policy”], doi 10.7366/wir012017/08, s. 163–174.
15% rabatu
17,00
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Geoponika
Praca jest pierwszym polskim tłumaczeniem agronomicznego dzieła noszącego tytuł Geoponika. Jest ono podstawowym źródłem do poznania nie tylko rolnictwa oraz hodowli, ale i sztuki kulinarnej wczesnego i średniego Bizancjum.
8% rabatu
42,32
46,00 zł
Dodaj
do koszyka
Technologia kiszenia biomasy...
W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy – zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.
20% rabatu
39,99
49,99 zł
Dodaj
do koszyka
Podstawy pszczelarstwa
Wprowadzamy państwa w fascynujący świat pszczół. Przekazujemy podstawowe informacje z ich życia i na temat wszystkich ważnych czynności w zakresie hodowli. Pomocne wskazówki na temat pszczelarstwa w małej przestrzeni, pszczelarstwa biologicznego i przygotowania łatwych do pielęgnacji roślin ulubionych przez te pracowite owady. A one odwdzięczą się nam wspaniałym miodem.
25% rabatu
18,66
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Trofea łowieckie
Trofea łowieckie
Wydawca: Oikos
wysyłka: 48h
W myśl polskiej tradycji i zgodnie ze zwyczajami łowieckimi trofea zawsze stanowiły i stanowią ważną część kultury i rytuału myśliwskiego. Są jednocześnie przedmiotem chwały i dumy, zwłaszcza jeśli stanowią odpowiednio przygoto­wane i wyeksponowane zbiory. Przepisy zobowiązują każdego myśliwego (selekcjonera) do przedstawienia trofeów komisji wyceny, a ta weryfikuje je według kryteriów prawidłowości pozyskania. Preparowanie trofeów łowieckich stało się więc, obok pożytecznego hobby, obowiązkiem myśliwego. Dla myśliwego, przyrodnika, popularyzatora i naukowca zajmującego się tą dziedziną wiedzy ważne jest prawidłowe postępowanie z ubitą zwierzyną, a także troska o właściwe spreparowa­nie zdobytego trofeum i jego opisanie. Jest to także wyraz hołdu składanego przyrodzie za doznania i przeżycia umożliwiające lokalizację miejsca i czasu przygody łowieckiej. Kolejne, szóste znacznie poszerzone wydanie poradnika pt. „Trofea łowieckie", jest rezulta­tem wieloletniej praktyki autora jako myśliwego i preparatora, a także uwag Czytelników.
33% rabatu
38,86
58,00 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka