Dziś w ofercie 132 748 pozycji
Warzywnictwo
Warzywnictwo
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Podręcznik dla uczniów techników i policealnych szkół ogrodniczych.
8% rabatu
36,79
39,99 zł
Dodaj
do koszyka
Pasterstwo w Czarnohorze
Tom „Pasterstwo w Czarnohorze. Przyczynki do badań kultury huculskiej” pod redakcją Janusza Gudowskiego wypełniają efekty kolejnych badań gospodarki pasterskiej na Huculszczyźnie, przeprowadzonych przez autorów w paśmie Czarnohory. Są to te same miejsca, w których zespół badawczy w podobnym składzie pracował już dwukrotnie, w 1999 r. i 2009 r. Efektem tamtych badan były publikacje: ,,Pasterstwo na Huculszczyźnie. Gospodarka – Kultura – Obyczaj" oraz ,,Przekształcenia gospodarki pasterskiej w ukraińskich Karpatach" . ,,Obecny, trzeci etap prac różni się od poprzednich tym, że nastąpił po krótszej (pięcioletniej) przerwie, a do grona uczestników badań dołączyło młodsze pokolenie. Chociaż pod względem obszarowym badania dotyczyły zaledwie wycinka Huculszczyzny, to jednak ich reprezentatywność jest duża. Wynika to zarówno z siły tradycji pasterskiej, jak i oddziaływania czynników zewnętrznych: trendu demograficznego, zmian w nawykach konsumpcyjnych ludności czy wkraczania nowinek w postaci różnych dóbr i możliwości technologicznych, co wpływa na sposób i styl życia pasterzy. (...) Jednak chociaż zmienia się świat materialny pasterstwa, to świat wewnętrzny – duchowy – zachowuje swa trwałość". Zawartość tomu: Wstęp, Itinerarium (Filip Gudowski, Nazarij Nesteruk), Szata roślinna czarnohorskich połonin (Jurij Nesteruk), Gospodarka na połoninach (Janusz Gudowski,Jacek Hucuł-Stróżewski), Kobieta na połoninie (Katarzyna Tur-Marciszuk), Młodzież i dzieci na połoninach (Szymon Marciszuk), Polityka na połoninach (Wit Gudowski), Kultura materialna – osadnictwo i budownictwo na połoninach (Włodzimierz Witkowski), Piśmiennictwo dotyczące pasterstwa na Huculszczyźnie (Michał Kropiwnicki, Andrzej Ruszczak, Władysław Żakowski), Od przemysłu domowego, poprzez światowe wystawy do izb pamięci (Katarzyna Tur-Marciszuk).
15% rabatu
33,92
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Pionowa koordynacja transakcji w rolnictwie
Współczesne rolnictwo stało się rynkowo zorientowanym systemem, lecz cechuje się wysokim stopniem dezintegracji pomiędzy poszczególnymi elementami agrobiznesu. Dlatego zagadnienia związane z analizą pionowej koordynacji transakcji pomiędzy tymi ogniwami, a także pomiędzy poszczególnymi podmiotami, nabierają istotnego znaczenia zarówno na poziomie teoretycznym, jak i empirycznym. Warto podkreślić, że jest to pierwsze na polskim rynku wydawniczym opracowanie wykorzystujące teorię kontraktów do analizy powiązań umownych między podmiotami agrobiznesu.
13% rabatu
52,20
60,00 zł
Dodaj
do koszyka
Niskowęglowy rozwój obszarów wiejskich w Polsce a plany gospodarki niskoemisyjnej
Książka stanowi pierwsze tak szerokie ujęcie zagadnień dotyczących lokalnego planowania gospodarki niskoemisyjnej, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów wiejskich i związanej z nimi działalności rolniczej. Zawiera obszerną charakterystykę i ocenę 48 wybranych planów gospodarki niskoemisyjnej, stanowiących stosunkowo nowe narzędzie planowania niskowęglowego rozwoju lokalnych wspólnot samorządowych, mające pomóc w pozyskiwaniu i efektywnym wydatkowaniu funduszy unijnych oraz przyczynić się m.in. do redukcji zużycia energii finalnej przez podniesienie efektywności energetycznej, a także do poprawy jakości powietrza na obszarach, gdzie odnotowano przekroczenia poziomów dopuszczalnych stężeń.
8% rabatu
28,98
31,50 zł
Dodaj
do koszyka
Pszczoły
Pszczoły
Autor: Nowak Jacek
Wydawca: Press-Forum
wysyłka: 48h
Pszczoły to niezwykłe stworzenia. Istniały już miliony lat temu - przed dinozaurami - i od tego czasu prawie nie zmieniły wyglądu. Naukowcy twierdzą, że mają zablokowany kod genetyczny i dlatego nie podlegają prawom ewolucji. Zgłębienie tajników pszczelarstwa i życia tych niezwykłych owadów jest bardzo ciekawym doświadczeniem nie tylko dla przyszłych…
26% rabatu
31,08
42,00 zł
Dodaj
do koszyka
Ale drzewa!
Ale drzewa!
Wydawca: Wytwórnia
wysyłka: 48h
Kompendium wiedzy o drzewach w bogato ilustrowanym, albumowym wydaniu. Poznajemy zwyczaje i tajemnice największych roślin lądowych, fakty, o których mogliśmy nie wiedzieć i ciekawostki, które nas zaskoczą. Książka zawiera też atlas 27 najpopularniejszych gatunków drzew rosnących w Polsce. Po jej lekturze z łatwością rozpoznamy drzewa, które rosną w naszym otoczeniu, a zwykła wycieczka do lasu okaże się odkrywczą wyprawą.
33% rabatu
39,53
59,00 zł
Dodaj
do koszyka
Polski Las / SBM
Las o każdej porze roku opowiada swoją fascynującą historię. Wiosną zachwyca wielobarwnymi kwiatami, wokół których swoje pracowite życie toczą rozmaite owady. Latem wabi przyjemnym chłodem dzięki koronom drzew pokrytym gęsto zielonymi liśćmi. Wraz z coraz krótszymi dniami barwi się niesamowicie i urzeka feerią kolorów opadających z wolna liści. Zimą, kiedy na pozór zasypia, na śnieżnobiałej pokrywie ujawnia obecność strzegących spokojnego snu zwierząt… Polski las oczarowuje. Wystarczy tylko z pozycji uważnego gościa wsłuchać się w to, co ma do powiedzenia. Album jest ekscytującą opowieścią o polskim lesie – jego różnorodności i urodzie w poszczególnych porach roku, a także o jego zadziwiających mieszkańcach oraz ich relacjach. Dzięki urzekającym fotografiom możemy na własne oczy zobaczyć, co skrywają leśne gęstwiny.
33% rabatu
86,43
129,00 zł
Dodaj
do koszyka
Budowa gołębników strychowych i ogrodowych
W książce tej znajdziemy kompletne informacje na temat materiałów budowlanych i etapów budowy, konstrukcji dachowych, instalacji technicznych, podziału i urządzenia wnętrza, pomieszczenia gospodarczego, wybiegów i wolier - niezależnie od tego, czy zamierzamy zbudować gołębnik wolno stojący, strychowy, miniaturowy, dla gołębi lotnych czy pocztowych. Spis treści Gołębie mają swoje potrzeby Gołębniki bez granic Samodzielna budowa gołębnika Wyposażenie i podział wnętrza gołębnika Woliery Co jeszcze powinniśmy wiedzieć Strony specjalne
20% rabatu
46,40
58,00 zł
Dodaj
do koszyka
Red Famine Stalin's War on Ukraine
The momentous new book from the Pulitzer Prize-winning author of Gulag and Iron Curtain. In 1932-33, nearly four million Ukrainians died of starvation, having been deliberately deprived of food. It is one of the most devastating episodes in the history of the twentieth century. With unprecedented authority and detail, Red Famine investigates how this happened, who was responsible, and what the consequences were. It is the fullest account yet published of these terrible events.The book draws on a mass of archival material and first-hand testimony only available since the end of the Soviet Union, as well as the work of Ukrainian scholars all over the world. It includes accounts of the famine by those who survived it, describing what human beings can do when driven mad by hunger. It shows how the Soviet state ruthlessly used propaganda to turn neighbours against each other in order to expunge supposedly 'anti-revolutionary' elements. It also records the actions of extraordinary individuals who did all they could to relieve the suffering.The famine was rapidly followed by an attack on Ukraine's cultural and political leadership - and then by a denial that it had ever happened at all. Census reports were falsified and memory suppressed. Some western journalists shamelessly swallowed the Soviet line; others bravely rejected it, and were undermined and harassed. The Soviet authorities were determined not only that Ukraine should abandon its national aspirations, but that the country's true history should be buried along with its millions of victims. Red Famine, a triumph of scholarship and human sympathy, is a milestone in the recovery of those memories and that history. At a moment of crisis between Russia and Ukraine, it also shows how far the present is shaped by the past.
24% rabatu
75,99
99,99 zł
Dodaj
do koszyka
Ustawa o lasach Komentarz
Prezentowana publikacja stanowi praktyczny komentarz do ustawy z 28.9.1991 r. o lasach (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 788 ze zm.), która stanowi kompleksowe opracowanie zagadnień dotyczących lasów. Komentarz uwzględnia zwłaszcza nowelizację dokonaną ustawą z 13.4.2016 r. o zmianie ustawy o lasach (Dz.U. z 2016 r. poz. 586), która z dniem 30.4.2016 r. dodała art. 37a–37k, wprowadzając instrumenty prawne do nabywania przez Skarb Państwa, reprezentowany przez Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe, gruntów leśnych (prawo pierwokupu, prawo nabycia), a także najnowsze orzecznictwo oraz literaturę. Publikacja stanowi obecnie jedyne aktualne komentarzowe opracowanie zagadnień związanych z gospodarowaniem nieruchomościami leśnymi w zakresie uregulowanym ustawą o lasach. Publikacja obejmuje zagadnienia problematyki prawa leśnego, w tym m.in.: gospodarki leśnej, kanonu podstawowych pojęć prawnych, instytucji prawnych służących ochronie lasów, statusu i funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe, gospodarowania mieniem Skarbu Państwa będącym w zarządzie Lasów Państwowych, Instytucji Służby Leśnej wchodzącej w skład Lasów Państwowych Przedstawiona pozycja adresowana jest przede wszystkim do podmiotów na co dzień zajmujących się prawną problematyką zarządzania lasami i realizacji gospodarki leśnej, gospodarowania nieruchomościami leśnymi, ochroną środowiska, a zwłaszcza do organów administracji publicznej, sędziów, radców prawnych, notariuszy i adwokatów.
5% rabatu
151,05
159,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wieś i rolnictwo 2/2017
Wieś i rolnictwo 2/2017
Wydawca: Scholar
wysyłka: 48h
Wieś i Rolnictwo" jest interdyscyplinarnym czasopismem naukowym, poświęconym różnym zagadnieniom (ekonomicznym, społecznym, demograficznym, kulturowym oraz politycznym), związanym z przemianami zachodzącymi na obszarach wiejskich, w tym w rolnictwie; w Polsce, Europie oraz na świecie.
15% rabatu
17,00
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Kalendarz biodynamiczny 2018
Najdłużej wydawany na rynku księgarskim! Polski kalendarz biodynamiczny, w przystępny sposób tłumaczy zasady biodynamicznej uprawy roślin, która przyczynia się do wzmocnienia wzrostu roślin, chroni je przed patogenami i zapewnia uzyskanie zdrowej, smacznej i aromatycznej żywności. A w nim: - terminarz prac ogrodniczych - kalendarium biodynamiczne - porady ogrodnicze i ekologiczne - godziny wschodów i zachodów Słońca - znaki zodiaku Księżyca - godziny trwania dni owocowych, korzeniowych, kwiatowych i liściowych -czas sadzenia wspomagający wzrost, rozwój i plonowanie roślin
15% rabatu
7,56
8,90 zł
Dodaj
do koszyka
Chemia żywności Tom 2
Chemia żywności Tom 2
Wydawca: PWN
wysyłka: 48h
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
15% rabatu
84,15
99,00 zł
Dodaj
do koszyka
Chemia żywności Tom 1
Chemia żywności Tom 1
Wydawca: PWN
wysyłka: 48h
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
15% rabatu
84,15
99,00 zł
Dodaj
do koszyka
Ustawa o lasach. Komentarz
Autor wyjaśnia przepisy ustawy na podstawie swojej wiedzy - z uwzględnieniem dorobku piśmiennictwa i orzecznictwa sądowego, ze wskazaniem różnej ich wykładni, jeżeli przepis jest niejasny i dopuszcza rozmaite interpretacje. Największą wagę przykłada do przepisów ochronnych, a także tych o charakterze penalnym, w pełnym brzmieniu przywołując przepisy karne mające zastosowanie w ochronie lasów; przytacza też szeroko przepisy wykonawcze do ustawy. Rozwiązania komentowanej ustawy zostały omówione na szerokim tle prawnym, zwłaszcza ustaw o ochronie przyrody i środowiska, z uwzględnieniem ostatnich nowelizacji ustawy o lasach, przede wszystkim: ustawą z 20.03.2015 r., którą wprowadzono do ustawy o lasach przepisy realizujące postanowienia dwóch rozporządzeń unijnych odnoszących się do obrotu drewnem i wyrobami z drewna, ustawą z 11.04.2016 r., którą wprowadzono instytucję pierwokupu na rzecz Lasów Państwowych, ustawą z 16.12.2016 r., którą dodano art. 14b zobowiązujący ministra właściwego do spraw środowiska do wydania rozporządzenia określającego wymagania dobrej praktyki w zakresie gospodarki leśnej.
15% rabatu
169,15
199,00 zł
Dodaj
do koszyka
Księga rodów leśnych Tom I
Pierwsza publikacja dotycząca historii polskiego leśnictwa, która prezentuje je przez pryzmat dziejów wielopokoleniowych rodzin leśników. W kronikarskich zapisach uchwycona została zdrowa pokoleniowość 62 rodzin, która zwłaszcza w zamierzchłych czasach – wobec braku kierunkowych szkół i uczelni – niosła wielkie wartości. Wśród nich doświadczenia leśne przekazywane z ojca na syna, wzorce dobrej służby i postępowania, przekładające się niejednokrotnie na postęp w leśnictwie. Pozycja przedstawia historię leśnictwa w szerokim horyzoncie czasowym – niektóre rody obejmują swą leśną historią 300 lat. Ukazuje ścisłe powiązanie historii z późniejszym dorobkiem leśnictwa i Lasów Państwowych. Ślady leśnych rodów opisanych w „Księdze…” odszukać można nie tylko w dzisiejszych granicach Polski, ale także w Prusach Wschodnich i na Kresach. Wiele uwagi poświęcono losom leśników na ziemiach wschodnich po inwazji sowieckiej. Historycy leśnictwa podkreślają, że to temat, który dotychczas nie został wyczerpująco opracowany. Przekrojowy charakter publikacji uwidocznia się także w udokumentowaniu gospodarki w lasach różnych form własności, także pod administracją zaborców. Niewątpliwą wartością dodaną „Księgi…”, zwłaszcza dla leśników, jest spisanie lokalnych eksperymentów i praktyk leśnych oraz doświadczeń przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Książka powstała jako plon kilkuletniej pracy autora, owocującej również serią artykułów ukazujących się w latach 2009–13 w „Lesie Polskim”. Treść i charakter tekstów zdradza, że powstawały w bezpośrednim kontakcie z bohaterami. Tym samym książka wypełnia lukę pośród dotychczasowych opracowań nt. leśnictwa, lokując się w docenianym przez historyków nurcie historii mówionej (oral history). Formuła pracy autora zaowocowała dużym sukcesem – „Księga…” stanowi najbardziej obszerny zbiór archiwaliów nt. leśnictwa, jaki dotychczas opublikowano. Dzięki zaufaniu, jakim został obdarzony Emilian Szczerbicki, w publikacji znalazło się ok. 1000 ilustracji. To przede wszystkim zdjęcia, dotychczas przechowywane w rodzinnych albumach i po raz pierwszy wydobyte na światło dzienne. To także wartościowe dokumenty różnorodnej proweniencji.
33% rabatu
59,63
89,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas szkodników drzew owocowych
„Atlas szkodników drzew owocowych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy sadownik z łatwością rozróżni szkodniki występujące w sadach. Atlas zawiera opisy ponad 120 szkodników występujących przede wszystkim na jabłoni, gruszy, śliwie, wiśni, czereśni, brzoskwini, orzechu i leszczynie. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
13% rabatu
60,03
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
W królestwie Monszatana. GMO, gluten i szczepionki
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. To książka dla tych, którzy chcą wiedzieć, jak powstają pseudonaukowe teorie i czy naprawdę jest się czego bać.
33% rabatu
26,73
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym. Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
15% rabatu
50,15
59,00 zł
Dodaj
do koszyka
Raportowanie informacji o społecznej odpowiedzialności biznesu
Książka zawiera wieloaspektowe przedstawienie problematyki społecznej odpowiedzialności biznesu i jej raportowania oraz propozycję struktury modelu raportu środowiskowo-społecznego, osadzonego w nurcie nowoczesnych trendów raportowania biznesowego, dla specyficznego podmiotu gospodarczego, jakim jest Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe. Podmiot ten posłużył jako doskonałe studium przypadku w zakresie możliwości i konieczności raportowania społeczeństwu działań środowiskowo-społecznych, za które Lasy Państwowe odpowiadają przed obecnym i przyszłymi pokoleniami. Warto dodać, że jest to pierwsze tego typu opracowanie w polskiej literaturze przedmiotu. Publikacja adresowana jest do pracowników naukowo-badawczych, praktyków zajmujących się raportowaniem informacji niefinansowych, studentów, leśników, a także do wszystkich, którym bliskie są zagadnienia związane ze społeczną odpowiedzialnością biznesu.
18% rabatu
36,82
44,90 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka