Dziś w ofercie 124 603 pozycji
Repetytorium i testy egz. Technik żywienia T.15
Publikacja gromadzi najważniejsze wiadomości do powtórzenia przed egzaminem z kwalifikacji T.15. Sygnalizuje treści, które uczeń powinien mieć do tego czasu opanowane. Dzięki testom z kluczem odpowiedzi i zadaniom praktycznym z rozwiązaniami umożliwia samodzielne sprawdzanie stopnia przyswojenia wiedzy niezbędnej podczas egzaminu. Idealny, by szybko ocenić, które zagadnienia wymagają ponownego powtórzenia. Napisany zwięźle, zawiera wybór najważniejszych informacji. Nie ma na celu zastąpienia podręczników, lecz stanowi ich podsumowanie i wartościowe dopełnienie.
13% rabatu
41,59
47,80 zł
Dodaj
do koszyka
Podstawy biotechnologii przemysłowej
Książka dotyczy poprawnej realizacji procesów i operacji biotechnologicznych, a przede wszystkim optymalizacji oraz doboru warunków technicznych i technologicznych decydujących o jakości gotowych bioproduktów. Najwięcej miejsca poświęcono inżynierii bioprocesowej, w tym inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nich procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, fizycznych i chemicznych. Wiele zajmuje miejsca opis metod wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów.
19% rabatu
63,99
79,00 zł
Dodaj
do koszyka
Ustawa o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa-aspekt konstytuc
W niniejszej publikacji przedstawiona zostanie szeroka analiza zagadnień, jakie generuje uchwalona ustawa, w szczególności w obszarze prawa konstytucyjnego, administracyjnego, cywilnego oraz europejskiego. Składa się ona ze wstępu, sześciu rozdziałów oraz zakończenia. Pierwszy rozdział zatytułowany „Proces legislacyjny oraz zakres przedmiotowy i podmiotowy ustawy” stanowi merytoryczne wprowadzenie w przedmiot publikacji i ukazuje przebieg legislacyjny, w tym motywy uchwalenia ustawy oraz jej zakres przedmiotowy i podmiotowy. W rozdziale tym dokonano analizy zasadności wprowadzonych regulacji, a także , co będzie niezwykle istotne dla dalszej części opracowania, wskazano jakie zmiany w obowiązujących aktach prawnych dotyczących obrotu gruntami rolnymi wprowadza komentowana ustawa.
20% rabatu
31,36
39,20 zł
Dodaj
do koszyka
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej
Szkoły ponadgimnazjalne
Podręcznik omawia zagadnienia zawarte w PKZ(T.c), czyli treści i umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. Publikacja krótko podsumowuje również informacje, które zostały opisane w opracowaniach dotyczących kwalifikacji T.6 i T.15, koncentruje się natomiast na kompetencjach ujętych przede wszystkim w efektach PKZ, takich jak racjonalna gospodarka surowcami i odpadami, rozpoznawanie instalacji i urządzeń w zakładach gastronomicznych, postępowanie zgodnie z instrukcjami obsługi. Podręcznik prezentuje przykładową dokumentację systemu HACCP stosowaną w zakładach gastronomicznych.
12% rabatu
37,84
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Łańcut i Antonimy. Polowania u Potockich
Autorka barwnie opisuje dzieje dwu najważniejszych posiadłości rodu Potockich - Łańcuta i Antonin a pryzmat, przez który oglądamy historię tych miejsc, to myśliwska pasja i zamiłowanie do łowiectwa ich właścicieli - głównie dwóch braci Potockich - Romana, III ordynata łańcuckiego i Józefa, pana na Antoninach. Dowiadujemy się, że łowy to nie tylko styl dawnego trybu życia, ale może przede wszystkim, część dobrze prowadzonej gospodarki leśnej, która w olbrzymich dobrach łańcuckich i antonińskich miała bardzo ważne i znaczące miejsce. Większość zdjęć prezentowanych w książce pochodzi z prywatnych archiwów i kolekcji i po raz pierwszy będzie publikowana, stąd unikatowy wręcz charakter tej pozycji. Ikonografia ta stanowi niebagatelny element - to dzięki niej możemy poczuć atmosferę dawnych dni i przenieść się, jak w wehikule czasu, do epoki sprzed 100 lat.
32% rabatu
102,62
150,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rok Myśliwca
Rok Myśliwca
Autor: Pol Wincenty
Wydawca: Stara Szuflada
wysyłka: 48h
Reprint wydawnictwa z 1870 r. z ilustracjami Juliusza Kossaka. Opis wierszem i prozą zmieniającej się przyrody oraz zwyczajów myśiwskich wypływających z tradycji, adekwatnych do danej pory roku.
29% rabatu
42,53
59,90 zł
Dodaj
do koszyka
Wielka encyklopedia pszczelarstwa
Encyklopedia pszczelarstwa adresowana jest zarówno do osób planujących założenie pasieki, jak również do pszczelarzy posiadających już pewne doświadczenie. Dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pszczołami niniejsza encyklopedia może stanowić pierwsze i podstawowe źródło informacji niezbędnych do założenia i samodzielnego prowadzenia pasieki, z kolei bardziej doświadczonym pszczelarzom pozycja ta umożliwi usystematyzowanie posiadanych wiadomości. Można tu znaleźć wiele praktycznych wskazówek opartych na wieloletnim doświadczeniu autorów, które ułatwią prowadzenie pasieki. Przystępna i atrakcyjna forma przekazu treści urozmaicona bogatym materiałem fotograficznym sprawia, że oprócz pszczelarzy po opracowanie mogą sięgnąć również osoby zainteresowane modną w ostatnim czasie tematyką pszczelarską. Książka zawiera również wiadomości dotyczące życia i biologii pszczół, które z pewnością pozwolą lepiej poznać rodzinę pszczelą.
32% rabatu
85,48
124,95 zł
Dodaj
do koszyka
Egzekucja należności w rolnictwie
Od 8 września 2016 r. zmieniły się niektóre zasady postępowania egzekucyjnego. Nakładają one na uczestników tego postępowania nowe obowiązki. Warto się z nimi zapoznać, aby odnaleźć się w zmienionym postępowaniu egzekucyjnym, zarówno po stronie wierzyciela, jak i dłużnika. Część obowiązków dotyczy podmiotów tylko pośrednio związanych z egzekucją, jak na przykład banki. Niniejsza książka ma na celu omówienie zmian w przepisach dotyczących egzekucji komorniczej po 8 września 2016 r.
32% rabatu
40,36
59,00 zł
Dodaj
do koszyka
Poziom życia ludności wiejskiej o niepewnych dochodach
„Opracowanie to istotnie poszerza naszą wiedzę dotyczącą sytuacji ludności wiejskiej w Polsce o niepewnych dochodach. Jest to fakt niewątpliwy. Oryginalny, samodzielnie zebrany i bardzo staranie oraz poprawnie przetworzony materiał źródłowy pozwoliły Autorowi na przedstawienie tekstu który stanie się na wiele lat punktem odniesienia do dalszych analiz dotyczących zmian w poziomie życia ludności wiejskiej. Dodatkowym walorem pracy jest imponujący zestaw wykorzystanej literatury, która może stać się dobrym przewodnikiem dla kontynuatorów dalszych, bardziej specjalistycznych badań.” Prof. dr hab. Józef Orczyk – Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Rektor Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, Przewodniczący Komitetu Nauk o Pracy i Polityce Społecznej PAN „Przedstawiona do recenzji praca stanowi wkład w badania nad determinantami i społecznymi konsekwencjami rozwarstwienia ekonomicznego ludności wiejskiej. Zainteresowanie tą problematyką znajduje uzasadnienie zarówno ze względu na poszukiwanie paradygmatu umożliwiającego połączenie wzrostu gospodarczego z rozszerzaniem zbioru społeczności korzystającej z jego efektów, jak i pogłębiania udokumentowanej empirycznie wiedzy dotyczącej zakresu wykluczenia z racji ograniczeń materialnych. W tym kontekście podjęta tematyka ma również znaczenie aplikacyjne, ponieważ stanowić może cenną wskazówkę przy doborze najbardziej efektywnych instrumentów stymulujących uaktywnienie ekonomiczne i poprawę w poziomie życia zmarginalizowanej części wiejskiej społeczności.” Prof. dr hab. M. Alina Sikorska – Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB Sławomir Kalinowski – doktor nauk ekonomicznych, adiunkt w Katedrze Ekonomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jego zainteresowania naukowe obejmują poziom życia ludności wiejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem ludności o niepewnych dochodach, a także zagadnienia związane z ekonomią społeczną, bezrobociem i społecznym aspektem teorii gier. Jest autorem i współautorem ponad 75 publikacji naukowych w języku polskim i angielskim, w tym współautorem książki „Ubóstwo ludności wiejskiej województwa wielkopolskiego”, Wyd. AR w Poznaniu, Poznań 2007 oraz redaktorem naukowym monografii „Życie na skraju – marginesy społeczne wielkiego miasta”, Wyd. Societas Pars Mundi, Bielefeld 2014. Kierownik i główny wykonawca projektów badawczych dotyczących poziomu życia i ubóstwa ludności wiejskiej, konsultant projektów dotyczących modeli współpracy sektorowej wspierających godzenie życia zawodowego i prywatnego opartego o idee flexicurity. Członek Polskiego Towarzystwa Polityki Społecznej oraz Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, sekretarz Międzyśrodowiskowej Grupy Badawczej Margines Społeczny Poznania.
19% rabatu
39,69
49,00 zł
Dodaj
do koszyka
Mięso pełne kłamstw
Mięso pełne kłamstw
Wydawca: Vital
wysyłka: 24h
Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają do nich coraz powszechniejsze i łatwiej dostępne owoce morza w różnym wydaniu. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez mięsa, a wielu z nas spożywa je częściej niż raz dziennie. Pytanie jednak, czemu nagle zaczęliśmy z tego powodu chorować? Dziennikarz śledczy, którego badania sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji, przedstawia niewygodną prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Dzięki niemu poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności. Obalone zostają również mity, takie jak ten o mleku wzmacniającym kości. Dowiesz się, skąd biorą się bóle głowy, depresja i spowolnienie pracy żołądka oraz poznasz cudowną moc zup. Jak się okazuje, nabiał może powodować raka, a współczesne fermy drobiu są prawdziwymi wylęgarniami zarazków. Kurczaki dostępne w sklepach nie mają wiele wspólnego z naturą, a w marketach czyhają na każdego bakterie odporne na działanie antybiotyków. Poznasz mroczne strony sushi i przyczyny, dla których inwestorzy wybierają ryzykowne innowacje. Uświadomisz sobie skalę nieuczciwych praktyk i przyczyny, dla których zarówno ludzie władzy, jak i sponsorowani przez koncerny naukowcy, umywają ręce od odpowiedzialności za zdrowie konsumentów. Cała prawda o mięsie!
42% rabatu
28,65
49,40 zł
Dodaj
do koszyka
Las Młody Obserwator Przyrody
Zeszyt edukacyjny, który ułatwi dziecku poznanie, jak funkcjonuje las. Zawiera dużo informacji o leśnych drzewach, zwierzętach, grzybach. W każdym rozdziale ciekawe zadania i liczne ilustracje.
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Drzewa leśne Młody Obserwator Przyrody
Zeszyt edukacyjny, dzięki któremu dziecko nauczy się rozpoznawać drzewa leśne. Pokazuje, jak wyglądają ich liście i jak zmieniają się w ciągu roku. W każdym rozdziale liczne zadania i ilustracje.
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Dostępność publicznego transportu zbiorowego na obszarach wiejskich w Polsce
Przyjęty w Polsce w 1989 roku, na początku transformacji, neoliberalny model rozwoju państwa, związany był z ograniczeniem jego aktywności w procesy społeczno-gospodarcze. Stworzyło to warunki do rozwoju gospodarki rynkowej, ale z uwagi na jej istotę – ograniczyło zaangażowanie państwa w sferę realną rynku i wsparcie podmiotów gospodarczych ze środków publicznych. Wymagało to jednocześnie wprowadzenia rozwiązań ograniczających negatywne skutki funkcjonowania mechanizmu rynkowego. Rolę korygującą miały pełnić między innymi jednostki samorządowe. Rozpoczęty proces decentralizacji państwa sprawił, że jednym z ważniejszych zadań samorządów stało się zaspakajanie potrzeb mieszkańców na poziomie lokalnym. Ze wstępu
17% rabatu
48,97
59,00 zł
Dodaj
do koszyka
System prawa żywnościowego
Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności.
18% rabatu
195,98
239,00 zł
Dodaj
do koszyka
Clematis. Najpiękniejsze gatunki powojników w.2017
Sylwetki ponad 160 powojników Prawidłowe sadzenie, skuteczna pielęgnacja, przycinanie roślin Wskazówki ekspertów
15% rabatu
12,74
14,99 zł
Dodaj
do koszyka
Zakład uprawy tytoniu polskiego monopolu tytoniowego w Krakowie-Czyżynach
Monografia stanowi znaczące dzieło naukowe doświadczonego badacza, od wielu lat zajmującego się problematyką przemysłu tytoniowego w Polsce w dwudziestym wieku, Autora dwóch książek i wielu artykułów poświęconych tej tematyce. Recenzowana rozprawa ma charakter oryginalny i stanowi znaczny wkład w badania nad procesami przemian gospodarczych Polski po drugiej wojnie światowej. Dostarcza wielu interesujących i nieznanych w polskiej historiografii gospodarczej informacji Ÿźródłowych dotyczących uprawy tytoniu i przemysłu tytoniowego. Jest to książka adresowana przede wszystkim do specjalistów z obszaru nauk społecznych, w szczególnoœci historyków gospodarczych i ekonomistów (...…). Należy podkreślić, że Autor bardzo swobodnie porusza się w analizowanej materii badawczej. Warto tu również zauważyć, że praca wykracza poza problematykę ściśle związaną z produkcją tytoniu i podejmuje różne zagadnienia dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstwa przemysłowego w PRL-u. Autor jest doskonale zorientowany w aktualnym stanie badań i nowych podejściach badawczych do tej problematyki (…). Autor wykorzystał obszerną literaturę naukową dotyczącą podjętej problematyki badawczej, a przede wszystkim bazował na znaczącym zasobie materiałów źródłowych zgromadzonych w archiwach w Krakowie, Warszawie, Kielcach i Radomiu. Rezultatem przeprowadzonych kwerend archiwalnych i bibliotecznych jest wprowadzenie do obiegu naukowego wielu Ÿźródeł nieznanych lub mało znanych (…...). Reasumując, wyrażam opinię, że rozprawa Pana dr. Andrzeja Synowca jest dziełem wartościowym, będącym owocem dużej wiedzy historycznej Autora oraz Jego żmudnej wieloletniej pracy badawczej. Z recenzji dr hab. Krzysztofa Brońskiego prof. Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
15% rabatu
42,50
50,00 zł
Dodaj
do koszyka
333 rośliny ogrodowe. Wyd. III
Bogaty wybór sprawdzonych, dekoracyjnych i wytrzymałych krzewów, bylin i kwiatów ciętych. Zawiera opisy 333 roślin posortowane alfabetycznie według nazw gatunkowych. Najbardziej istotne informacje uzupełnione zostały czytelnymi piktogramami opisującymi najważniejsze cechy roślin. Dzięki tej książce szybko dokonasz wyboru roślin najbardziej pasujących do twojego ogrodu.
22% rabatu
23,39
29,99 zł
Dodaj
do koszyka
Bydło domowe - hodowla i użytkowanie
Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka. Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.
19% rabatu
80,19
99,00 zł
Dodaj
do koszyka
Kształtowanie ustroju rolnego
Książka poświęcona zagadnieniom związanym z kształtowaniem ustroju rolnego w polskim ustawodawstwie. Swoim zakresem obejmuje przede wszystkim obrót nieruchomościami rolnymi, wskazując i opisując nie tylko dotychczasowe regulacje, ale i przepisy obecnie obowiązujące, które uległy znacznym zmianom, w szczególności na skutek wejścia w życie ustawy z dnia 14 kwietnia 2016 roku o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw. Pozycja obowiązkowa dla właścicieli gruntów rolnych oraz podmiotów zainteresowanych nabyciem takich nieruchomości. W sposób kompleksowy wyjaśnia wątpliwości interpretacyjne związane z zastosowanymi w przepisach prawnych definicjami (m.in. rolnika indywidualnego, gospodarstwa i nieruchomości rolnej) oraz dotyczące kwalifikacji rolniczych. Omawia ponadto drogę umożliwiającą zbycie i nabycie przedmiotowych nieruchomości, wskazuje warunki takich transakcji, podmioty uprawnione z prawa pierwszeństwa czy prawa nabycia, jak również konsekwencje niezastosowania się do obowiązujących przepisów prawa. Książka kierowana jest do studentów prawa i administracji, aplikantów radcowskich i adwokackich oraz do praktyków, pracowników administracji publicznej i samorządowej, a także służb prawnych stosujących prawo rolne.
10% rabatu
148,84
165,38 zł
Dodaj
do koszyka
VAT oraz rozliczenie ryczałtowego VAT w rolnictwie
W rolnictwie obowiązują szczególne zasady ustalania VAT. Rolnik może sam podjąć decyzję, jak będzie go rozliczał. Istnieją bowiem dwie metody, z których może skorzystać. Wybór obu trzeba rozważyć w trakcie prowadzenia działalności. Każda z nich przynosi określone korzyści, których nie daje druga. Przy spełnieniu wielu warunków są jednak możliwe zmiany zasad opodatkowania w trakcie prowadzenia gospodarstwa rolnego i korzystanie z zalet obu zasad rozliczania VAT. Przeczytasz o tym w broszurze "VAT oraz rozliczanie ryczałtowego VAT w rolnictwie".
32% rabatu
33,45
48,90 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka