Dziś w ofercie 139 045 pozycji
Co z tego wyrośnie? Chwast czy nie?
Wiosną cieszymy się wszystkim, co kiełkuje i puszcza pędy. Ale niemal od razu pojawia się pytanie: cóż to takiego wyrasta? Na których roślinach pojawią się cieszące oko kwiaty? Które z tych zielonych maluchów okażą się uciążliwymi chwastami? A może trzeba je natychmiast usunąć? Która roślina jest jadalna, a która może okazać się trująca? OD LIŚCIA DO ROŚLINY Już dzięki pierwszym listkom możemy rozpoznać roślinę. Przyjrzyjmy się jak wyglądają? Czy są raczej zaokrąglone? Podługowate? A może złożone? DZIĘKI TEMU NATYCHMIAST JE ROZPOZNAMY Symbole zamieszczone przy każdej roślinie informują, czy jest jadalna, czy będzie miała piękne kwiaty, czy jest pożyteczna dla okolicznych zwierząt, czy jest trująca albo czy silnie się rozrasta. BÄRBEL OFTRING jest z wykształcenia biologiem. Miłość do przyrody wciela w życie jako autorka, redaktor i wydawca najrozmaitszych poradników. W swojej najnowszej książce pomoże nam zidentyfikować rośliny, które pojawiają się wiosną w ogrodach.
34% rabatu
26,53
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Zioła w domu i w ogrodzie
Zioła w domu i w ogrodzie
Autor: Michał Mazik
Wydawca: Egros
wysyłka: 48h
Książka zawiera opis ponad 80 ziół. Podroździały dotyczące poszczególych roślin zawierają: opis i występowanie, uprawę, pozyskiwanie i suszenie, wykorzystanie w kuchni i domowej apteczce oraz ważne informacje. Zioła pogrupowano w rozdziałach: Zioła na parapecie, Chwasty, które leczą, Wartościowe rośliny lecznicze, Skarby lasu, Znane z pól i łąk, Egzotyczne zioła i przyprawy.
25% rabatu
18,66
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Modele biznesu gospodarstw agrowinnych
Koneserzy wina mawiają, że „wino prawdę Ci powie" (in vino veritas), co z perspektywy menedżerskiej może oznaczać, że w „smaku" wina zawarte jest podejście do prowadzenia biznesu winiarskiego. Degustacja jako kluczowa usługa w drodze do sukcesu, powinna przypominać udział w „misteriach bachusowskich", a więc przebiegać zgodnie ze sztuką ceremonii, celebracji i rytualizacji konsumpcji wina. Dlatego im bardziej usługa degustacyjna jest zorientowana na kreowanie zmysłowych i pochłaniających doświadczeń dla agroturysty, tym więcej przepływów wiedzy jest zakodowanych w modelu biznesu gospodarstwa agrowinnego. Podczas konwersacji z winiarzem klient powinien pozyskać podstawową wiedzę z zakresu nauki o winie (enologii), przekazywanej w formie „wielkich narracji" nt.: • filozofii wina (koncepcji znaczenia wina w życiu człowieka), • wiedzy technologicznej (orientacji manualnej, zmechanizowanej, ekologicznej), • tajników produkcji wina (metodach winifikacji), • szczepów, gatunków i roczników (podstaw typologii win), • kompozycji i faktury wina („poetyckie" opisy walorów smakowych wina), • doboru dań do wina (rekomendacje win równoważących spożywany posiłek). Na podstawie autorskich badań, przeprowadzonych w renomowanych, benchmarkingowych regionach agroturystyki winnej, m.in. w Alzacji i na Morawach, przedstawiane w książce modele biznesu gospodarstw agrowinnych pokazują zarówno procesy, procedury, narzędzia i narracje funkcjonowania gospodarstw agrowinnych, jak również najlepsze praktyki współpracy w tworzeniu szlaków winnych (projektowania „wędrówek" dla agroturystów). Proponowane zalecenia i rekomendacje są szczególnie przydatne dla rozwoju gospodarstw agrowinnych oraz enoturystyki w Polsce.
20% rabatu
40,00
50,00 zł
Dodaj
do koszyka
Co skąd pochodzi?
Co skąd pochodzi?
Wydawca: Omnibus
wysyłka: 48h
Co skąd pochodzi? to wartościowa popularnonaukowa książka dla dzieci, dzięki której młody czytelnik dowie się, skąd pochodzą popularne produkty i jakie mają zastosowania. Jak to możliwe, że z kukurydzy produkuje się zarówno popcorn, jak i benzynę bezołowiową? Jak wygląda uprawa ryżu w Azji? Dlaczego jedwab jest tak drogim i wartościowym surowcem? Dzięki komu Europejczycy poznali smak herbaty oraz który kraj jest największym producentem bawełny na świecie? Na te i wiele innych pytań odpowiedź można znaleźć na kartach tej kolorowej, barwnie ilustrowanej książki.
15% rabatu
16,92
19,90 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Rolniczych 2018
Program Ochrony Roślin Rolniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu. Omówione są w nim zagadnienia z zakresu ochrony zbóż jarych i ozimych, kukurydzy, rzepaku, ziemniaka i buraków cukrowych: stosowanie zapraw, fungicydów, insektycydów, herbicydów i innych substancji w ochronie roślin rolniczych przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Ponadto w Programie poruszone zostały zagadnienia związane z odpornością agrofagów na środki ochrony roślin oraz z rolą nawożenia w integrowanej ochronie roślin.
13% rabatu
21,75
25,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu 2018
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Omówione są w nim następujące zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.
15% rabatu
15,30
18,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Sadowniczych 2018
Program Ochrony Roślin Sadowniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zawarte są w nim następujące działy: wykaz środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania na roślinach sadowniczych, program stosowania bioregulatorów, karencje oraz prewencje dla pszczół, obowiązujące po zastosowaniu środków ochrony roślin, łączne stosowanie środków ochrony roślin, selektywność środków ochrony roślin i progi zagrożenia, wykaz środków do zwalczania chorób i szkodników, szczegółowe programy ochrony, zwalczanie chwastów, środki do integrowanej produkcji.
15% rabatu
15,30
18,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas szkodników drzew owocowych
„Atlas szkodników drzew owocowych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy sadownik z łatwością rozróżni szkodniki występujące w sadach. Atlas zawiera opisy ponad 120 szkodników występujących przede wszystkim na jabłoni, gruszy, śliwie, wiśni, czereśni, brzoskwini, orzechu i leszczynie. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
13% rabatu
60,03
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
Technologia kiszenia biomasy...
W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy – zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.
20% rabatu
39,99
49,99 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji roślinnej. Kwalifikacja R.3.1. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 2
Szkoły ponadgimnazjalne
Publikacja do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik, omawiająca produkcję roślin okopowych, przemysłowych i paszowych. Autorzy dużo uwagi poświęcają właściwemu utrzymaniu użytków zielonych. Uczą identyfikacji traw, w czym pomaga ponad 40 rysunków roślin! Podkreślają rolę zintegrowanej ochrony roślin, opisują rolnictwo ekologiczne. Przybliżają też najważniejsze regulacje prawne dotyczące rolnictwa i obrotu płodami rolnymi.
11% rabatu
38,27
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Truskawka
Truskawka
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców. Ponieważ najlepiej smakują zerwane wprost z krzaczka, ich uprawa w przydomowych ogródkach, na działkach, tarasach i balkonach staje się coraz bardziej popularna. Jak to jednak zrobić krok po kroku? Z naszego poradnika dowiesz się, jak wybrać dobre odmiany do uprawy i jak zapewnić im najlepsze warunki wzrostu. Prezentujemy ciekawe aranżacje uprawy na balkonach, tarasach, w przydomowych ogródkach i większych ogrodach. Ponadto proponujemy ponad 20 przepisów na potrawy z truskawek. Jak się przekonasz, owoce te doskonale nadają się do deserów, napojów i sałatek. Zimą mogą natomiast cieszyć aromatem w formie dżemów, konfitur czy marynat. Z nami poznasz smak własnego ogrodu!
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji roślinnej. Kwalifikacja R.3.1. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 1
Szkoły ponadgimnazjalne
Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej. Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Wprowadza w zagadnienia produkcji roślinnej. Omawia czynniki biogeograficzne o decydującym znaczeniu dla upraw, wskazuje metody poprawy warunków siedliska. Uczy właściwego doboru roślin i mądrego planowania płodozmianu. W części 1. dokładnie opisano technologię produkcji roślin zbożowych. Ogromną pomocą dla uczniów są zdjęcia omawianych roślin ułatwiające identyfikację poszczególnych gatunków. Autorzy kładą nacisk na często zmieniające się zalecenia krajowych ośrodków badawczych i zachęcają przyszłych rolników do ciągłego aktualizowania wiedzy. Podejmują też temat nowoczesnego rolnictwa, zwracają uwagę na odpowiedzialność rolnika za stan środowiska naturalnego i uczą racjonalnej gospodarki. Autorzy to wysokiej klasy specjaliści, nauczyciele akademiccy wykładający na SGGW. Publikacja gwarantuje wysoki poziom merytoryczny i dobre przygotowanie do egzaminu zawodowego.
11% rabatu
38,27
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas chwastów roślin rolniczych, sadowniczych i warzywniczych
Atlas chwastów – to podręczny poradnik zawierający praktyczne informacje na podstawie, których każdy powinien z łatwością rozróżnić chwasty rosnące na polu, łące, w ogrodzie i sadzie. Publikacja ta zawiera opis ponad 100 pospolitych gatunków występujących przede wszystkim w uprawach rolniczych, ale również w sadowniczych i warzywnych. Podstawowym elementem tej charakterystyki jest wygląd młodych roślin w fazie siewki. Starsze chwasty scharakteryzowano, opisując ich pokrój oraz podstawowe organy (łodygi, liście, system korzeniowy, kwiaty, owoce i nasiona). Poza cechami morfologicznymi pokrótce omówiono też rozwój roślin, uwzględniając, przedstawiony graficznie, czas ich wschodów i kwitnienia. Informacje obejmują także podstawowe cechy oraz czynniki determinujące występowanie chwastów pod względem geograficznym, zwłaszcza środowiskowym, takie jak preferowane typy gleb, ich wilgotność, zasobność oraz najbardziej pożądane warunki otoczenia. Przedstawiono ponadto szkodliwość poszczególnych gatunków łącznie z progami szkodliwości, terminy i metody zwalczania. Dodatkowo przy każdym opisie zamieszczono kolorowe fotografie, na których są przedstawione siewki, rośliny dorosłe i nasiona chwastów.
16% rabatu
54,60
65,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas szkodników roślin rolniczych
„Atlas szkodników roślin rolniczych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozpozna szkodniki występujące na najważniejszych roślinach rolniczych uprawianych w Polsce. Atlas zawiera opisy ponad 80 szkodników występujących przede wszystkim w zbożach ozimych i jarych, kukurydzy, rzepaku ozimym i jarym, buraku cukrowym, ziemniaku. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
16% rabatu
46,20
55,00 zł
Dodaj
do koszyka
Clematis. Najpiękniejsze gatunki powojników w.2017
Sylwetki ponad 160 powojników Prawidłowe sadzenie, skuteczna pielęgnacja, przycinanie roślin Wskazówki ekspertów
15% rabatu
12,74
14,99 zł
Dodaj
do koszyka
333 rośliny ogrodowe. Wyd. III
Bogaty wybór sprawdzonych, dekoracyjnych i wytrzymałych krzewów, bylin i kwiatów ciętych. Zawiera opisy 333 roślin posortowane alfabetycznie według nazw gatunkowych. Najbardziej istotne informacje uzupełnione zostały czytelnymi piktogramami opisującymi najważniejsze cechy roślin. Dzięki tej książce szybko dokonasz wyboru roślin najbardziej pasujących do twojego ogrodu.
33% rabatu
20,09
29,99 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas chorób drzew owocowych
Jednym z najważniejszych elementów efektywnej ochrony roślin jest diagnostyka chorób. Prawidłowe i wczesne rozpoznanie choroby, a następnie zastosowanie odpowiedniej metody zwalczania decyduje o sukcesie. Wiele chorób można rozpoznać po charakterystycznych objawach oraz oznakach etiologicznych, czyli utworach patogena wytworzonych na powierzchni zmienionych chorobowo tkanek (np. grzybnia, owocniki, zarodnikowanie, wycieki śluzowate zawierające bakterie). „Atlas chorób drzew owocowych” zawiera podstawowe informacje o ponad 50 chorobach infekcyjnych występujących w Polsce lub jeszcze u nas nie wykrytych, a stanowiących zagrożenie dla naszych sadów. Opracowali go pracownicy naukowi Pracowni Fitopatologii Sadowniczej Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach reprezentujący różne dziedziny nauki o chorobach roślin. Poszczególnym gatunkom drzew owocowych przyporządkowano występujące na nich choroby, zestawione w kolejności alfabetycznej według nazw. Obok nazwy danej choroby w języku polskim podano nazwę w języku angielskim. W osobnym rozdziale zamieszczono choroby występujące na różnych gatunkach drzew owocowych. Opisy poszczególnych chorób składają się z następujących części: występowanie i szkodliwość, objawy, źródło infekcji i rozwój choroby, czynniki sprzyjające rozwojowi choroby, terminy i sposób monitorowania, ochrona. Opisy wzbogaca dokumentacja fotograficzna przedstawiająca najważniejsze objawy danej choroby.
16% rabatu
40,32
48,00 zł
Dodaj
do koszyka
ABC Uprawy. Truskawki w polu
Bardzo ważnymi aspektami tradycyjnej uprawy polowej, decydującymi o wysokim plonowaniu oraz uzyskaniu dorodnych i dobrych jakościowo owoców są: dobór odpowiedniego stanowiska i przedplonu, właściwe przygotowanie pola pod założenie plantacji, przestrzeganie zasad prawidłowego sadzenia roślin oraz stosowny dobór odmian. Poradnik zawiera szczegółowe informacje na temat zakładania plantacji truskawek, doboru odmian oraz zabiegów pielęgnacyjnych. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące nawożenia, integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami oraz techniki stosowania środków ochrony roślin. Przedstawiono w nim charakterystykę wybranych 36 odmian truskawek, a opisy wzbogacono kolorowymi fotografiami.
15% rabatu
16,15
19,00 zł
Dodaj
do koszyka
Kalendarz biodynamiczny 2017
Nasz wydawany już od 25 lat Kalendarz Biodynamiczny udzielając cennych wskazówek poprowadzi was krok po kroku przez cały rok. Znajdziecie w nim: kalendarium biodynamiczne znakomite porady ogrodnicze jasny podział na dni liściowe, kwiatowe, owocowe i korzeniowe
15% rabatu
7,56
8,90 zł
Dodaj
do koszyka
Rolnictwo cz. VII. Technika w rolnictwie. Podstawy techniki.
Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. W wyniku postępu technicznego, czyli zastępowania starych maszyn i urządzeń nowszymi, o większej wydajności i lepszej jakości pracy, systematycznie poprawia się stopień mechanizacji rolnictwa. Część VII podręcznika obejmuje zagadnienia związane z techniką w produkcji rolniczej, w tym podstawy techniki i mechanizację produkcji roślinnej.
16% rabatu
41,16
49,00 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka