Dziś w ofercie 124 603 pozycji
Książka i technologie
Książka i technologie
Wydawca: Aspra
wysyłka: 48h
Wraz z upływem tysiącleci zmieniają się formy, sposoby produkcji, rozpowszechniania, promowania i wykorzystywania książki. Rozwojowi ulegają również technologie, którym przypadło i w dalszym ciągu przypada odgrywać ważną rolę w procesach bibliologicznych. Zwrócenie uwagi na aspekt techniczny i technologiczny pozwala na umiejscowienie książki w przemianach istotnych ze względu na rozwój świata, społeczeństw, mediów. Ze Wstępu prof. dr hab. Dariusza Kuźminy Podsumowując, zebrane w tomie artykuły […] pomagają spojrzeć na rozwój samej książki, jak i badań bibliologicznych, z perspektywy relacji między obiektem tychże badań a dostępnymi w danym czasie rozwiązaniami technicznymi. Poza zależnościami oczywistymi, takimi jak rozwój techniki druku, książka bywała i jest przedmiotem oddziaływania także innych narzędzi czy technik, czy to jako przedmiot materialny wykonany z konkretnego materiału, czy – obecnie – jako obiekt procesów digitalizacji bądź sieciowej komunikacji bibliologicznej. Z recenzji dr hab. Małgorzaty Kisilowskiej
15% rabatu
24,65
29,00 zł
Dodaj
do koszyka
Publiczność mediów w epoce cyfrowej
Tom 31. serii „Media początku XXI wieku” wydawanej we współpracy z Instytutem Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego. Ważnym aspektem współczesnych badań medioznawczych jest badanie zmieniającej się roli publiczności w kształtującym się ekosystemie medialnym, w którym dotychczasowi bierni odbiorcy przekazów medialnych zmieniają się w aktywnych użytkowników mediów i w coraz większym stopniu wpływają na ich zawartość oraz politykę nadawców. Tym właśnie zagadnieniom poświęcona jest książka Publiczność mediów w epoce cyfrowej. W publikacji przedstawiono wyniki najnowszych badań nad różnymi aspektami zmian w audytoriach medialnych i ich skutkami, zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi. Jestem przekonana, że publikacja ta spotka się z zainteresowaniem medioznawców, politologów, socjologów, kulturoznawców oraz badaczy reprezentujących inne dyscypliny naukowe zajmujących się współczesnymi mediami, a zwłaszcza tematyką zmieniającej się roli publiczności współczesnych mediów, złożonej już nie z biernych odbiorców oferty medialnej, ale z aktywnych „użytkowników”, „konsumentów” czy „prosumentów” mediów. Z recenzji prof. nadzw. dr hab. Katarzyny Pokornej-Ignatowicz
15% rabatu
33,15
39,00 zł
Dodaj
do koszyka
Polska Wielkanoc. baby, mazurki, serniki
Zgodnie z tradycją stół wielkanocny powinien wręcz uginać się pod ciężarem smakowitych, świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć wielkanocnych bab, mazurków i serników, dzięki którym przy świątecznym stole zapanuje prawdziwie rodzinna atmosfera.
15% rabatu
16,99
19,99 zł
Dodaj
do koszyka
Polska Wielkanoc. Żurki, jajka, szynki
O niezwykłości Wielkanocy w dużej mierze decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania. Zgodnie z tradycją stół wielkanocny powinien wręcz uginać się pod ciężarem smakowitych, świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć żurku, jajek w różnej postaci, pieczonej szynki czy białej kiełbasy, dzięki którym przy świątecznym stole zapanuje prawdziwie rodzinna atmosfera.
15% rabatu
16,99
19,99 zł
Dodaj
do koszyka
Kobieta nieperfekcyjna
Ela Romanowska, piekielnie charyzmatyczna aktorka, zaraża nie tylko śmiechem, ale także podejściem do samej siebie. W swojej książce przekonuje, że ze słownika warto wyrzucić słowa: „muszę“, „powinnam“, „trzeba“. „ Stałam się szczęśliwa, gdy zrozumiałam, że nie jestem idealna“, pisze. Jej opowieść poprawia humor bardziej niż tabliczka czekolady!
31% rabatu
26,72
39,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rynek książki w Polsce 2016 Who is who
Dziewiętnasta edycja sztandarowej publikacji Biblioteki Analiz. W pięciu tomach omówione zostały zmiany, jakie zaszły na rynku książki w Polsce w 2015 i połowie 2016 roku. „Who is who” to leksykon biograficzny poświęcony osobom, których działanie w największym stopniu wpłynęło na obraz polskiej branży książkowej w ostatnich latach. W obecnej edycji „Who is who” zawarliśmy biogramy ponad 700 osób z szeroko rozumianej branży książkowej, od producentów papieru, przez jego dystrybutorów, poligrafów, wydawców i hurtowników po księgarzy i bibliotekarzy, uwzględniając też agentów literackich i ludzi mediów, czasem również autorów i ilustratorów, którzy w znaczący sposób uczestniczą w życiu naszej branży.
32% rabatu
34,20
50,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rynek książki w Polsce 2016 Poligrafia i papier
Dziewiętnasta edycja sztandarowej publikacji Biblioteki Analiz. W pięciu tomach omówione zostały zmiany, jakie zaszły na rynku książki w Polsce w 2015 i połowie 2016 roku. Tom „Poligrafia i Papier” poświęcony został rynkowi drukarń dziełowych oraz rynkowi papierów graficznych przeznaczonych do druku książek. POLIGRAFIA (Bernard Jóźwiak) 1. Wstęp 2. Poligrafia w Polsce 3. Analiza drukarń dziełowych 4. Kondycja ekonomiczna drukarń dziełowych 5. Ranking drukarń „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI” (Ewa Tenderenda-Ożóg) 6. Drukarnie dziełowe w Polsce 7. Producenci i dystrybutorzy maszyn i materiałów poligraficznych PAPIER (Tomasz Graczyk) 1. Rynek papierów graficznych w Polsce 2. Papier na świecie 3. Polscy producenci papieru 4. Zagraniczni producenci papieru 5. Dystrybutorzy papieru w Polsce 6. Wykaz tekstów źródłowych
32% rabatu
34,20
50,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rynek książki w Polsce 2016 Wydawnictwa
Dziewiętnasta edycja sztandarowej publikacji Biblioteki Analiz. W pięciu tomach omówione zostały zmiany, jakie zaszły na rynku książki w Polsce w 2015 i połowie 2016 roku. Istotną część tomu „Wydawnictwa” stanowią pogłębione analizy różnych sektorów rynku książki, ponadto zamieszczono prezentacje największych firm wydawniczych w Polsce (m.in. opisy i charakterystyki przedsiębiorstw, informacje o generowanych obrotach, wielkości produkcji wydawniczej, zatrudnieniu). Książkę uzupełniają liczne tabele i zestawienia – m.in. z wynikami badań czytelnictwa, danymi na temat wielkości produkcji wydawniczej, informacjami o nakładach książek. Dodatkowo tematyka została znacząco poszerzona o zagadnienia związane z digitalizacją treści i jej dystrybucją w nowych kanałach dystrybucji. 1. Najważniejsze wydarzenia na rynku wydawniczo-księgarskim w 2015 roku (Daria i Piotr Dobrołęccy) 2. Główne trendy na rynku wydawniczym 3. Prognozy dla rynku wydawniczego (współpraca Bernard Jóźwiak) 4. Wydawniczy biznes na świecie w 2015 roku 5. Ranking wydawnictw 6. Największe wydawnictwa książkowe w 2015 roku 7. Wykaz tekstów źródłowych
32% rabatu
54,73
80,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rynek książki w Polsce 2016 Targi instytucje media
Dziewiętnasta edycja sztandarowej publikacji Biblioteki Analiz. W pięciu tomach omówione zostały zmiany, jakie zaszły na rynku książki w Polsce w 2015 i połowie 2016 roku. Tom „Targi, instytucje, media” zawiera zestawienie najważniejszych instytucji i organizacji związanych z książką, a także wykaz mediów branżowych. W tomie podsumowujemy sytuację w sektorze targów książki, zamieszczamy również szczegółowy przegląd wszystkich najważniejszych imprez targowych w Polsce. Spis treści:1. Wprowadzenie 2. Targi książki w Polsce 3. Instytucje kultury 4. Szkolnictwo wyższe 5. Fundacje
31% rabatu
27,40
40,00 zł
Dodaj
do koszyka
Rynek książki w Polsce 2016 Dystrybucja
Dziewiętnasta edycja sztandarowej publikacji Biblioteki Analiz. W pięciu tomach omówione zostały najważniejsze zagadnienia dotyczące funkcjonowania polskiej branży wydawniczo-księgarskiej. Tom „Dystrybucja” zawiera analizę rynku dystrybucyjnego. Spis treści: 1. Księgarstwo hurtowe 2. Księgarstwo detaliczne 3. Sprzedaż bezpośrednia 4. Import i eksport książek 5. Wykaz tekstów źródłowych
31% rabatu
27,40
40,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wzór na smak
Wzór na smak
Wydawca: Full Meal
wysyłka: 48h
Grzegorz Łapanowski znany m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z Fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji, od lat gotuje, szkoli kucharzy i pracuje z dzieciakami. I o czym pewnie nie wszyscy wiedzą – notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów zrodził się pomysł na książkę Wzór na smak. To pozycja, jakiej jeszcze na polskim rynku kulinarnym nie było. Książka inspirująca, nowoczesna i szanująca tradycję. O spotkaniu smaków. Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas działają i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się mięsność umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Autor opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębie, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidora, jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianki, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami. Grzegorz Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. Wzór na smak to idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.
35% rabatu
51,35
79,00 zł
Dodaj
do koszyka
Zbiory dydaktyczne Gimnazjum i Liceum Wołyńskiego w Krzemieńcu (1805-1833)
Autorka ukazuje stan zbiorów dydaktycznych Gimnazjum i Liceum Wołyńskiego w latach 1805–1833, ich powstawanie oraz wykorzystanie w procesie nauczania. Omawia dzieje i zasoby szkolnych kolekcji oraz działalność gabinetów: fizycznego, chemicznego, mineralogicznego, historii naturalnej (przyrodniczego), numizmatycznego oraz malarstwa i rysunku. Przedstawia też nauczycieli opiekujących się zbiorami, ich wkład w organizację i rozwój gabinetów, w tworzenie programów nauczania oraz sposoby wykorzystywania zbiorów dydaktycznych.
17% rabatu
32,37
39,00 zł
Dodaj
do koszyka
Superfood
Superfood
Autor: Kordas Damian
wysyłka: 48h
Jarmuż, czosnek, natka pietruszki, orzechy włoskie, kasza jaglana, żurawina… Co te pokarmy mają wspólnego? Wszystkie należą do superfood – superżywności. Terminem tym określa się produkty zawierające wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, takie jak witaminy, minerały, kwasy omega-3… Oczywiście muszą być one naturalne i nieprzetworzone. W książce Superfood znajdziemy przepisy na takie właśnie potrawy – pyszne, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w składniki odżywcze, które przygotujemy z powszechnie dostępnych produktów. Krótko mówiąc – superżywność! Każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno weganie i wegetarianie , jak i miłośnicy mięsa, ryb i słodyczy. Smacznego!
35% rabatu
25,94
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Dialog 2017/04
Dialog 2017/04
Wydawca: Dialog
wysyłka: 48h
Miesięcznik Dialog poświęcony jest dramaturgii współczesnej – teatralnej, filmowej, radiowej i telewizyjnej. Został założony w 1956 roku przez Adama Tarna, dramatopisarza i tłumacza, który kierował pismem do 1968 roku. Ogromny wpływ na kształt miesięcznika miał Konstanty Puzyna, krytyk, który współzakładał pismo a potem był jego redaktorem naczelnym od 1972 roku aż do śmierci w 1989 roku. Naczelnymi byli także Stanisław Stampf’l (1968-1971), Jerzy Koenig (1989-1990). Od 1991 roku Dialogiem kieruje Jacek Sieradzki. Podstawowym zadaniem pisma była i jest publikacja tekstów dramatycznych. W każdym numerze miesięcznika od prawie pięćdziesięciu lat ukazuje się co najmniej jedna polska sztuka lub scenariusz. Drukujemy także starannie wybrane tłumaczenia najciekawszych współczesnych sztuk obcojęzycznych. W sumie uzbierało się już prawie dwa tysiące dzieł dramatycznych, co jest, jak się zdaje, wynikiem bez precedensu w światowym piśmiennictwie teatralnym. Sztukom towarzyszą na łamach Dialogu eseje, rozmowy redakcyjne, felietony, szczegółowe prezentacje sylwetek dramatopisarzy a także informacje o życiu współczesnego teatru.
15% rabatu
8,50
10,00 zł
Dodaj
do koszyka
Detoks. Jak oczyścić organizm
Codzienny pośpiech, mało urozmaicona dieta i brak ruchu powodują, że czujemy się zmęczeni, brak nam sił. To znak, że potrzebujemy oczyszczenia i starannie skomponowanych posiłków.W tej książce nie znajdziecie skomplikowanych diet, lecz wskazówki, jak wykorzystać produkty, które wspomagają detoks i odkryć oczyszczającą moc prostych składników. Przepisy na napoje, sałatki oraz solidniejsze dania o dużej wartości odżywczej pomogą wam odzyskać dobre samopoczucie.
18% rabatu
20,49
24,99 zł
Dodaj
do koszyka
Nowe słowa w piosence
Nowe słowa w piosence. Źródła. Rozlewiska pod redakcją Magdaleny Budzyńskiej-Łazarewicz i Krzysztofa Gajdy to monografia poświęcona refleksji nad rolą i formą tekstów piosenek w ostatnich dziesięcioleciach. Tytuły poszczególnych części książki pochodzą z pieśni Źródło Jacka Kaczmarskiego i mają przede wszystkim charakter metaforyczny. Opisują jednak merytoryczny podział tekstów, powiązanych wspólnymi wątkami, czasem chronologią, tematyką lub celem badawczym. I tak część I (Ściany wąwozu) wiąże artykuły, mówiące o metodologii i historii badań tekstów w piosenkach, w części II (Tej rzeki historia) znalazły się teksty na różny sposób odnoszące się do problematyki pieśni bardowskiej, część III (Cienie drzew, ślady głazów) to spojrzenie na szczególne przypadki z historii polskiej piosenki. Część IV (Nurt po piachu się wije) uwzględnia spojrzenia badawcze odnoszone do nowszych zjawisk w polskiej twórczości słowno-muzycznej, zamyka zaś tom część V (Rozlewiska), poświęcona kontekstom, które pozostają w silnym związku z tematyką piosenki. Ze wstępu
35% rabatu
18,85
29,00 zł
Dodaj
do koszyka
505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów
Chcesz zaskoczyć gości niebanalnymi zestawieniami warzyw i dodatków? Podaj jedną z naszych wyjątkowych sałatek. A może chcesz mieć dietetyczne posiłki do pracy? Lub pyszne dania obiadowe, które można wykonać w kilka minut? Sałatki to idealna przystawka, samodzielne danie, popołudniowa przekąska lub zdrowe śniadanie. To najlepszy wybór dla wegetarian, bezglutenowców, osób ceniących lekkostrawną dietę. Sprawdź to! Nagrodą jest zdrowie.
35% rabatu
19,44
29,90 zł
Dodaj
do koszyka
Ikony normalizacji. Kultury wizualne Niemiec 1945-1949
Magdalena Saryusz-Wolska, adiunkt w Instytucie Kultury Współczesnej Uniwersytetu Łódzkiego, w latach 2010–2015 pracowała w Centrum Badań Historycznych PAN w Berlinie, od 2015 roku współpracuje z Niemieckim Instytutem Historycznym w Warszawie. Autorka książki Spotkania czasu z miejscem. Studia o pamięci i miastach (2011), redaktorka i współredaktora wielu opracowań zbiorowych, w tym: Pamięć zbiorowa i kulturowa. Współczesna perspektywa niemiecka (2009) oraz Modi memorandi. Leksykon kultury pamięci (2014). Publikowała m.in. w „Osteuropa”, „German Life and Letters” oraz „Participations. Journal of Audience and Reception Studies”. Stypendystka kilku fundacji i instytucji – ostatnio MNiSW. Opis: Ikony normalizacji. Kultury wizualne Niemiec 1945–1949 to książka, która omawia znaczenie obrazów w odbudowie powojennych społeczeństw niemieckich. Filmy, fotografie prasowe, plakaty czy znaczki pocztowe to ważne czynniki przemian i powrotu do „normalności”. Obrazy odegrały istotną rolę w rozrachunku z przeszłością, oferowały też atrakcyjne wyobrażenia o przyszłości. W bogato ilustrowanej pracy autorka przedstawia szerokie spektrum powojennych tematów i prezentuje panoramę mediów niemieckich w pierwszych latach po zakończeniu drugiej wojny światowej. Główne obszary analizy to: wizualne rozliczenie z nazizmem, obrazy ruin i odbudowy oraz popularne reprezentacje ciała po drugiej wojnie światowej.
19% rabatu
39,69
49,00 zł
Dodaj
do koszyka
Moda na zdrowie
Wolisz łykać prozac czy jeść ryby? I jedno, i drugie podnosi poziom serotoniny neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pozytywny nastrój. Serotonina powstaje z aminokwasu o nazwie tryptofan. Nasz organizm go nie produkuje, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Tryptofan występuje głównie w pełnowartościowym białku: rybach, jajku, twarogu oraz mięsie.W naszej książce znajdziesz przepisy na lekkie, dobrze służące zdrowiu i samopoczuciu dania. To oczywiście nie tylko przykładowe produkty sprzyjające utrzymaniu pozytywnego nastroju, ale także podnoszące sprawność intelektualną, odporność na stres czy chroniące przed rakiem.Mamy nadzieję, że Moda na zdrowie będzie inspiracją do tego, aby odżywiać się mądrzej i lepiej.
22% rabatu
23,39
29,99 zł
Dodaj
do koszyka
Weekend w kuchni
Weekend to czas, kiedy wreszcie można zwolnić tempo i ze spokojem rozkoszować się urokami życia. Należy do nich niewątpliwie wspólne celebrowanie posiłków.W niniejszej książce znajdziesz mnóstwo pomysłów, jak zamienić weekendowe dni w festiwal kulinarnych przyjemności. Proponujemy fikuśne przekąski, niebanalne zupy, wystrzałowe dania gorące oraz zniewalające wypieki i desery. Nie zapomnieliśmy także o odprężających koktajlach alkoholowych.
18% rabatu
20,49
24,99 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka