Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny...
Autor:
Jaskulski Mirosław
Wydawca:
Księży Młyn
wysyłka: niedostępny
ISBN:
978-83-7729-165-8
EAN:
9788377291658
oprawa:
twarda
podtytuł:
Z dziejów łódzkiej gastronomii
format:
295x210mm
język:
polski
liczba stron:
228
rok wydania:
2012
(0) Sprawdź recenzje
40% rabatu
59,69 zł
Cena detaliczna:
99,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 59,69 zł
Opis produktu
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu ?Rektyfikacji Warszawskiej? (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek ? żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek ? kołduny litewskie na bulionie, środa ? golonka z grochem purée, czwartek i niedziela ? flaki garnuszkowe z grzankami, piątek ? ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota ? pierożki z mięsem.Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|