Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe UAM
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788323215455
EAN:
9788323215455
oprawa:
Twarda
format:
17.5x24.5cm
język:
polski
Seria:
FILOLOGIA POLSKA
liczba stron:
444
rok wydania:
2005
(0) Sprawdź recenzje
19% rabatu
74,43 zł
Cena detaliczna:
92,40 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74,34 zł
Opis produktu
Rozprawa wypełnia dotkliwą lukę w językoznawstwie polskim. Zasługą autorki jest rozpoznanie dużego fragmentu współczesnego słownictwa dotyczącego kulinariów, zwłaszcza nazw potraw, napojów i produktów spożywczych.
Część II książki to znakomity "Słownik nazw potraw i napojów we współczesnej polszczyźnie". Zawiera ok. 5 tys. leksemów opracowanych wzorcowo, według najlepszych zasad leksykograficznych. Warto podkreślić walory kulturowe opracowania: spożywanie pokarmów, kuchnia - to podstawowe wyznaczniki każdej wspólnoty, jej obyczajów, powtarzalnego sposobu bycia.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|