Biotechnologia roślin
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PWN
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788301159474
EAN:
978830115947402
oprawa:
Miękka
format:
17.0x23.5cm
język:
polski
liczba stron:
736
rok wydania:
2011
(0) Sprawdź recenzje
27% rabatu
58,05 zł
Cena detaliczna:
79,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,89 zł
Opis produktu
Najnowocześniejsza całościowa prezentacja aktualnych osiągnięć w biotechnologii roślin!
Książka jest jedynym w języku polskim podręcznikiem akademickim, który prezentuje zarówno podstawy, tj. aspekty metodyczne zaawansowanej biotechnologii roślin, jak również praktyczne zastosowania tej dyscypliny w rozmnażaniu hodowli i nasiennictwie, ochronie roślin przed chorobami, tworzeniu nowych odmian roślin uprawnych wykorzystywanych w rolnictwie, ogrodnictwie, medycynie i przemyśle farmaceutycznym.
W nowym wydaniu, zagadnienia z zakresu biotechnologii roślin omówiono w następujących częściach:
struktura i właściwości komórek roślinnych,
charakterystyka procesów rozwojowych in vitro,
kultury komórek, tkanek i organów roślinnych,
kultury roślinne w bioreaktorach,
selekcja i testowanie cech w kulturach in vitro,
transformacja genetyczna komórek i tkanek roślinnych,
diagnostyka molekularna i hodowla MAS,
bioinformatyka i korzystanie z baz danych,
zastosowania praktyczne w biotechnologii - klonowanie, substancje bioaktywne, GMO, bakterie niepatogenne, fitoremediacja i uprawy molekularne,
wartości odmian genetycznie zmodyfikowanych i strategie z tym związane,
legislacja i akceptacja społeczna,
biotechnologia i bioróżnorodność,
kontrowersje wobec biotechnologii.
Autorzy stosują nowoczesny sposób wykładu - prezentację problemu do rozwiązania. Przyswojeniu wiedzy i jej utrwaleniu służą pytania zamieszczone na końcu każdego rozdziału.
Adresatami książki są: studenci uniwersytetów, akademii rolniczych i częściowo medycznych oraz politechnik, studiujący na kierunkach biologii, biochemii, biotechnologii, rolnictwa i technologii rolniczej, ogrodnictwa, leśnictwa, farmacji, technologii żywności i innych pokrewnych. Publikacja może być doskonałym uzupełnieniem wiedzy dla pracowników naukowych, słuchaczy studiów podyplomowych, nauczycieli szkół średnich, pracowników stacji hodowli in vitro oraz przemysłu i technologii roślinnej, a także - wybrane zagadnienia - dla osób interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, w tym biotechnologii roślin.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|