nowość
Okładka książki Kalendarz biodynamiczny 2020
Kalendarz biodynamiczny 2020
25% rabatu
7,47
9,90 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i rolnictwo 3/2019 (184)
Numer 3 Kwartalnika „Wieś i Rolnictwo” jest numerem anglojęzycznym poświęconym problemom osób starszych, mieszkających na terenach wiejskich.
23% rabatu
15,49
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Prawo rolne
Prawo rolne
Wydawca: Wolters Kluwer
wysyłka: 48h
Prawo rolne to kontynuacja znanego podręcznika wydawanego przez lata pod redakcją Profesora Andrzeja Stelmachowskiego. Autorzy książki, zrzeszeni w Polskim Stowarzyszeniu Prawników Agrarystów (w sekcji Europejskiego Komitetu Prawa Rolnego w Paryżu), reprezentują: Instytut Nauk Prawnych PAN, Uniwersytet w Białymstoku, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Śląski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Uniwersytet Warszawski. Książka w sposób kompleksowy przedstawia zagadnienia objęte zakresem prawa rolnego oraz ewolucję polskiego ustawodawstwa w tym zakresie. Piąte wydanie zostało zaktualizowane oraz rozszerzone. Uwzględniono w nim m.in. nowelizacje ustaw: – o kształtowaniu ustroju rolnego, – o lasach, – Prawo łowieckie, – o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa wraz z przepisami wprowadzającymi, – o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa, – o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw.
18% rabatu
65,14
79,00 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i Rolnictwo 2017/3 (176)
„Wieś i Rolnictwo" jest interdyscyplinarnym czasopismem naukowym, poświęconym różnym zagadnieniom (ekonomicznym, społecznym, demograficznym, kulturowym oraz politycznym), związanym z przemianami zachodzącymi na obszarach wiejskich, w tym w rolnictwie; w Polsce, Europie oraz na świecie. Publikujemy: Rozprawy i studia - oryginalne prace twórcze, rozprawy metodologiczne oraz analizy i syntezy teoretyczne; Materiały z badań - prace o charakterze empirycznym, oparte na badaniach własnych autora; Polemiczne recenzje, omówienia książek oraz innych prac związanych z wsią i rolnictwem, zarówno krajowych, jak i zagranicznych; Informacje o wydarzeniach naukowych, ważnych w skali międzynarodowej, dotyczących problematyki kwartalnika. Publikowane są również oryginalne artykuły w języku angielskim.
23% rabatu
15,45
19,95 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i Rolnictwo 2018/4 (181)
„Wieś i Rolnictwo" jest interdyscyplinarnym czasopismem naukowym, poświęconym różnym zagadnieniom (ekonomicznym, społecznym, demograficznym, kulturowym oraz politycznym), związanym z przemianami zachodzącymi na obszarach wiejskich, w tym w rolnictwie; w Polsce, Europie oraz na świecie. Publikujemy: Rozprawy i studia - oryginalne prace twórcze, rozprawy metodologiczne oraz analizy i syntezy teoretyczne; Materiały z badań - prace o charakterze empirycznym, oparte na badaniach własnych autora; Polemiczne recenzje, omówienia książek oraz innych prac związanych z wsią i rolnictwem, zarówno krajowych, jak i zagranicznych; Informacje o wydarzeniach naukowych, ważnych w skali międzynarodowej, dotyczących problematyki kwartalnika. Publikowane są również oryginalne artykuły w języku angielskim.
23% rabatu
15,49
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i Rolnictwo 2018/2 (179)
„Wieś i Rolnictwo" jest interdyscyplinarnym czasopismem naukowym, poświęconym różnym zagadnieniom (ekonomicznym, społecznym, demograficznym, kulturowym oraz politycznym), związanym z przemianami zachodzącymi na obszarach wiejskich, w tym w rolnictwie; w Polsce, Europie oraz na świecie. Publikujemy: Rozprawy i studia - oryginalne prace twórcze, rozprawy metodologiczne oraz analizy i syntezy teoretyczne; Materiały z badań - prace o charakterze empirycznym, oparte na badaniach własnych autora; Polemiczne recenzje, omówienia książek oraz innych prac związanych z wsią i rolnictwem, zarówno krajowych, jak i zagranicznych; Informacje o wydarzeniach naukowych, ważnych w skali międzynarodowej, dotyczących problematyki kwartalnika. Publikowane są również oryginalne artykuły w języku angielskim.
23% rabatu
15,49
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Struktura polskiego rolnictwa na tle UE
Ponad 1,2 mln polskich gospodarstw (blisko 90% gospodarstw, które użytkują ok. 50% gruntów ogółem) nie zapewnia dochodów zaspokajających potrzeby rodzin rolniczych. Powodem jest przede wszystkim zbyt mała powierzchnia użytkowanych gruntów, ale jest nim także niezbyt wysoki poziom intensywności gospodarowania (wielkość produkcji z jednostki powierzchni). Polska jest jedynym wielkim producentem rolnym w Unii Europejskiej z tak nieefektywnymi strukturami obszarowymi i ekonomicznymi, stąd też konieczne są przekształcenia. Oczywiście proces poprawy struktur obszarowych i ekonomicznych jest procesem wieloletnim, mającym swoje „naturalne" tempo, które trudno przyspieszyć. Natomiast znacznie łatwiejsze jest jego hamowanie, czego dowodzą wprowadzone w ostatnich latach w Polsce przepisy regulujące obrót ziemią rolną. W rezultacie, wprawdzie struktury produkcyjne polskiego rolnictwa uległy w latach członkostwa Polski w Unii wyraźnej poprawie: wzrosła produkcja przeciętnego gospodarstwa z 6,5 tys. euro produkcji standardowej w 2005 roku do 17,7 tys. euro (wzrost o 11,2 tys. euro) w 2016 roku. Jednak równocześnie skala zmian była znacznie mniejsza niż w „starych" państwach unijnych: tam produkcja standardowa przeciętnego gospodarstwa zwiększyła się z 41,6 tys. euro do 67,5 tys. euro (wzrost o blisko 26 tys. euro). Z danych tych wynika, że niebezpiecznie rośnie różnica między siłą ekonomiczną polskich gospodarstw a gospodarstw wielu państw członkowskich, zwłaszcza tych znajdujących się w tej samej strefie klimatycznej co Polska. Przeciwdziałanie tej tendencji wymaga zatem jak najszybszej korekty obecnie prowadzonej polityki rolnej. Książka zawiera analizy struktury polskiego rolnictwa, na podstawie których sformułowane zostały wnioski i rekomendacje dla polskiej polityki rolnej.
25% rabatu
52,82
70,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Charakterystyka i uwarunkowania rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
Rolnictwo ekologiczne, jako stosunkowo młoda […] metoda prowadzenia produkcji rolniczej, napotyka na ścieżce rozwojowej wiele barier i ograniczeń o społecznym i ekonomicznym charakterze. Jest to przyczyną niepełnego wykorzystania zasobów i możliwości istniejącego potencjału endogennego. Zidentyfikowanie tego typu barier i ograniczeń oraz wypracowanie na tej podstawie aplikacyjnych rozwiązań stymulujących może zdynamizować rozwój rolnictwa ekologicznego, a jednocześnie wpłynąć na poprawę sytuacji ekonomicznej i podnieść poziom dochodów uzyskiwanych przez rolników. W tej też intencji podstawowy cel niniejszego opracowania sformułowano jako zidentyfikowanie głównych uwarunkowań ekonomicznych i społecznych, stymulujących oraz ograniczających rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. z Rozdziału 2 Poruszane w książce zagadnienia są omawiane z punktu widzenia szans i zagrożeń rolnictwa ekologicznego. Na uwagę zasługuje podejście do omawianych zagadnień, nie poprzestano bowiem – tak jak w dotychczasowej literaturze przedmiotu – na uwarunkowaniach technicznych i środowiskowych, ale rozpatruje się je także z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych i społecznych. […] Poszczególne rozdziały pracy ukazują różne aspekty omawianych zagadnień, ale dobrze je oświetlają dzięki prezentowanym wynikom badań, w tym zwłaszcza wypowiedzi respondentów. Otrzymaliśmy ciekawą pracę, która ukazuje złożoność tytułowej problematyki oraz jej wzajemne powiązania. z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Wiatraka
23% rabatu
22,77
29,40 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Wyzwania rozwojowe obszarów wiejskich
Celem książki jest prezentacja, analiza i ocena ważniejszych procesów oraz zjawisk towarzyszących rozwojowi polskich obszarów wiejskich, zarówno obecnie, jak i w dłuższej perspektywie. Zamierzeniem autorów jest ukazanie specyfiki tych terenów, a także tendencji rozwojowych wynikających z cech charakterystycznych obszarów wiejskich oraz zmiennych warunków otoczenia. Zaprezentowane treści mogą z jednej strony stanowić uzupełnienie luki badawczej dotyczącej współczesnych wyzwań rozwojowych obszarów wiejskich, prezentując wieloaspektowe oraz interdyscyplinarne ujęcie problemu, z drugiej stanowią podstawę zagadnień omawianych podczas wykładów i ćwiczeń w ramach przedmiotów, obejmujących m.in. politykę rozwojową obszarów wiejskich, finansowanie rozwoju wsi, zrównoważony rozwój terenów wiejskich. ze wstępu Monografia stanowi spójne opracowanie dotyczące wybranych elementów rozwoju obszarów wiejskich. […] Przeprowadzone rozważania teoretyczne i analityczne oraz sformułowane na ich podstawie oceny diagnozują w sposób kompleksowy omawiany problem badawczy. z recenzji dr hab. Małgorzaty Juchniewicz
23% rabatu
20,33
26,25 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki We are the Weather
Most books about the environmental crisis are densely academic, depressingly doom-laden and crammed with impersonal statistics. We are the Weather is different - accessible, immediate and with a single clear solution that individual readers can put into practice straight away. A significant proportion of global carbon emissions come from farming meat. Giving up meat is incredibly hard and nobody is perfect - but just cutting back is much easier and still has a huge positive effect on the environment. Just changing our dinners - cutting out meat for one meal per day - is enough to change the world. With his distinctive wit, insight and humanity, Foer frames this essential debate as no one else could, bringing it to vivid and urgent life.
13% rabatu
58,59
67,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki 50 produktów spożywczych które zmieniły bieg historii
"Żywność pełni wyjątkowo ważną rolę w naszym życiu. Jedzenie jest dla wszystkich z nas koniecznością, dla wielu przyjemnością, a dla nielicznych, obsesją. W swojej historii ludzkość stworzyła mnóstwo potraw, które zdobią nasze stoły, ale jeśli prawdą jest, że jesteśmy tym, co jemy, to równie prawdziwe wydaje się twierdzenie, iż to, co jemy, czyni nas tym, kim jesteśmy. 50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii to fascynujący i pięknie ilustrowany przewodnik po produktach spożywczych, które miały znaczący wpływ na rozwój współczesnej cywilizacji. Zaczynając od naszych przodków prowadzących łowiecko-zbieracki tryb życia, ta gastronomiczna odyseja zaprowadzi nas w końcu do modyfikowanej genetycznie żywności. Przekonajcie się jak cukier napędzał handel niewolnikami, dlaczego owsiane ciasteczka były tak ważne w czasie pierwszej wojny światowej i jak prosta zupa może stać się inspiracja dla artysty."
23% rabatu
42,60
55,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Produkty nowej generacji
W książce omówiono zagadnienia związane z nowymi technologiami stosowanymi w różnych grupach produktów: kosmetykach, napojach energetyzujących, używkach, suplementach diety oraz, przede wszystkim, żywności. Pokazano, jak na przestrzeni wieków zmieniła się rola kosmetyków w codziennym życiu ludzi oraz jaki wpływ wywierają one obecnie, jakie są korzystne, jak i negatywne skutki dla zdrowia, wynikające ze stosowania kosmetyków powstałych przy wykorzystaniu nanotechnologii oraz tych wykonanych metodami tradycyjnymi z użyciem naturalnych komponentów. Przedstawiono wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie człowieka. Podkreślono szczególnie, że suplementy diety mogą w znaczący sposób pomóc w chorobach cywilizacyjnych XXI wieku. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniu żywności i jej bezpieczeństwa. Żywność jest uznawana za bezpieczną tylko wtedy, gdy w następstwie odpowiedniego jej przygotowania i skonsumowania, zgodnie z przeznaczeniem, nie wystąpią żadne negatywne skutki dla zdrowia ludzkiego.
15% rabatu
49,56
58,00 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i rolnictwo 2019/2 (183)
„Wieś i Rolnictwo" jest interdyscyplinarnym czasopismem naukowym, poświęconym różnym zagadnieniom (ekonomicznym, społecznym, demograficznym, kulturowym oraz politycznym), związanym z przemianami zachodzącymi na obszarach wiejskich, w tym w rolnictwie; w Polsce, Europie oraz na świecie. Publikujemy: Rozprawy i studia - oryginalne prace twórcze, rozprawy metodologiczne oraz analizy i syntezy teoretyczne; Materiały z badań - prace o charakterze empirycznym, oparte na badaniach własnych autora; Polemiczne recenzje, omówienia książek oraz innych prac związanych z wsią i rolnictwem, zarówno krajowych, jak i zagranicznych; Informacje o wydarzeniach naukowych, ważnych w skali międzynarodowej, dotyczących problematyki kwartalnika.
23% rabatu
15,49
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Sto lat reform agrarnych w Polsce
Monografia Marty Błąd (dr hab., prof. IRWiR PAN) ma charakter interdyscyplinarnego dzieła, którego celem jest analiza i opis reform agrarnych przeprowadzanych w trzech okresach: w II RP, w PRL i w III RP. Reformy rolne miały wielkie znaczenie dla funkcjonowania rolnictwa, sytuacji bytowej rodzin chłopskich i rozwoju gospodarki w każdym z tych okresów, chociaż największe znaczenie w skali kraju miały w II RP i w PRL-u, kiedy to ich trzon stanowiła parcelacja wielkich majątków ziemskich na rzecz gospodarstw chłopskich. Mimo że opisane tu reformy agrarne dokonywały się w trzech odmiennych systemach politycznych, gospodarczych i społecznych – a zatem każda z nich miała własną specyfikę – wykazywały również pewne podobieństwa, co wskazuje na ich uniwersalność. Autorka korzysta z różnego rodzaju źródeł: ustaw, rozporządzeń, stenogramów sejmowych, relacji świadków, pamiętników, danych statystycznych itp., tak aby uzyskać możliwie wszechstronny obraz przygotowania, realizacji i skutków reform agrarnych. Podejście to różni się od typowej analizy zmian instytucjonalnych, prowadzonej przez ekonomistów, którzy zmiany te rozważają na ogół z punktu widzenia skutków efektywnościowych, w tym obniżania tzw. kosztów transakcyjnych. […] Czytelnik dowie się z książki dużo o walce chłopów o ziemię, jako podstawie ich egzystencji materialnej, o konfliktach politycznych związanych z reformami agrarnymi, o dramacie ziemiaństwa w PRL, o dylematach rolników korzystających z reformy PKWN. Nie bez powodu Autorka skłania się do poglądu, że gospodarowanie, zmiany instytucjonalne i wybory z tym związane to scena i przedmiot dramatu. Z recenzji prof. Jerzego Wilkina
23% rabatu
24,40
31,50 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Zrównoważona konkurencyjność obszarów wiejskich w województwie małopolskim
Budowa konkurencyjności obszarów wiejskich, zwłaszcza w świetle założeń zrównoważonego rozwoju, jest współczesnym wyzwaniem zarówno praktycznym dla władz samorządo¬wych regionalnych i krajowych, jak i teoretycznym dla przedstawicieli różnych nauk, w tym: społecznych, przyrodniczych czy rolniczych. Jednocześnie konkurencyjność jest rezultatem działań wielu czynników i interesariuszy zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich. Głównym celem opracowania jest zdefiniowanie i ocena zrównoważonej konkurencyjności obszarów wiejskich za pomocą wielokryterialnych narzędzi analizy. Uwzględniono znaczenie uwarunkowań gospodarczych i społecznych, dbałości o środowisko, innowacyjności, a także właściwego zarządzania wiedzą, które stanowią komplementarne zdolności i we wzajemnym powiązaniu ułatwiają zdobycie przewagi konkurencyjnej. Monografia ma charakter zarówno teoretyczno-badawczy, jak i praktyczny (adaptacja i weryfikacja metodyki i metod badawczych), wiąże problemy zrównoważonego rozwoju, konkurencyjności gmin oraz obszarów wiejskich. Praca stanowi interesujące studium na temat konkurencyjności obszarów wiejskich. Istotnym elementem badań jest kwestia określenia zrównoważonej konkurencyjności obszarów wiejskich. Z tej perspektywy podjęty temat jest ważny, zarówno z poznawczego, jak i metodologicznego punktu widzenia. Praca została starannie przemyślana, a zamierzony cel i postawione hipotezy zostały w większości zrealizowane i udokumentowane. Dr hab. Jakub Hadyński Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Autorka wykazała się doświadczeniem badawczym, swobodnie analizując zagadnienia na tle teorii ekonomicznych, dobierając i wykorzystując w poszczególnych rozdziałach bardzo bogatą i wszechstronną literaturę oraz realizując badania własne. Na szczególne podkreślenie zasługuje różnorodność zastosowanych metod badawczych. Zaprezentowana w pracy umiejętność analizy i syntezy podjętych zagadnień, świadczy o dojrzałości naukowej Autorki. Prof. dr hab. Barbra Kutkowska Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
13% rabatu
86,58
99,00 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i rolnictwo 3/2016
Wieś i rolnictwo 3/2016
Wydawca: Scholar
wysyłka: 48h
Bazyli Czyżewski, Anna Matuszczak: Determinanty nożyc cen w rolnictwie krajów Unii Europejskiej o zróżnicowanej strukturze agrarnej Michał Soliwoda, Jacek Kulawik, Justyna Góral: Stabilizacja dochodów rolniczych. Perspektywa międzynarodowa, Unii Europejskiej i Polski Joanna Baran: Efektywność polskiego rolnictwa na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej Danuta Guzal-Dec, Magdalena Zwolińska-Ligaj: Natura 2000 w województwie lubelskim - bariera czy wykorzystana szansa rozwoju samorządów gminnych? Katarzyna Zajda: Uwarunkowania uczestnictwa młodzieży wiejskiej w procesie innowacji społecznych Bogdan Klepacki, Piotr Gołasa, Marcin Wysokiński: Efektywność emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie Unii Europejskiej Andrzej Kobryń, Tomasz Tekień: Potrzeby i możliwości w zakresie prac scaleniowych w powiecie monieckim Katarzyna Zawalińska, Zofia Śliwowska, Jan Caliński, Katarzyna Droździel, Anna Michalska: Polska wieś wobec wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego w XXI wieku w świetle badań IRWiR PAN w roku 2014 i 2015. Waldemar Humięcki, Bogdan Podgórski: Kierunki gospodarowania zasobem własności rolnej skarbu państwa i realizacja ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego Piotr Gradziuk: Sprawozdanie z konferencji ”Mikroźródła energii odnawialnej jako podstawa energetyki obywatelskiej oraz perspektywy ich rozwoju w Polsce i UE„, Grodno k. Międzyzdrojów, 25 czerwca 2016 roku
23% rabatu
15,49
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Społeczeństwo marnotrawców?
Marnotrawstwo jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka, która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej, monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim, ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń i normatywnych wskazówek – od tradycyjnych perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska freeganizmu. Z recenzji dr hab. Adriany Micy Ariel Modrzyk - doktor nauk społecznych, fizjoterapeuta, adiunkt w Instytucie Socjologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Autor licznych publikacji w opracowaniach zbiorowych oraz czasopismach, takich jak: „Kultura i Społeczeństwo”, „Kultura Współczesna”, „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny”, „Kultura Popularna”, „Czas Kultury”, „Praktyka Teoretyczna”. Zainteresowania naukowe: socjologia życia codziennego, teoria socjologiczna, socjologia jedzenia, socjologia ciała, posthumanizm. Autor książki Pomiędzy normatywizmem a realizmem. Od teorii uznania Axela Honnetha do radykalnie refleksyjnej krytyki społecznej.
25% rabatu
49,80
66,00 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie How Food Works
How Food Works
wysyłka: 48h
How Food Works is your own friendly nutritionist, on hand to debunk common food myths and give you the answers to those pressing questions with easy-to-swallow information. Today's media is full of new discoveries about food - red wine is good for your heart, caffeine will raise your blood pressure - but is there a biological basis to these claims? How Food Works reveals the facts behind your food, evaluates the benefits of superfoods and antioxidants, and explores behind-the-scenes of modern food production. Delve into the science behind diets including gluten-free and veganism, as well as the benefits of different diets from around the world. Understand what actually makes food organic, how important sell-by dates really are, and how much salt you should actually be eating. Get the answers to dozens more niggling food questions in How Food Works.
13% rabatu
58,59
67,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Zapomniane stadniny w Wachnówce na Kijowszczyźnie i w Suchowoli na Podlasiu
Sięgając po „Zapomniane stadniny w Wachnówce na Kijowszczyźnie i w Suchowoli na Podlasiu” czytelnik ma okazję zapoznać się z niepublikowanymi dotychczas notatkami o przedwojennej stadninie w Suchowoli, sporządzonymi przez Stefana Marię Gromnickiego - kierownika stadniny przed wybuchem II wojny światowej. Ośrodek ten, dzięki właścicielom Zofii i Sewerynowi ks. Czetwertyńskim prężnie rozwijał się w okresie międzywojennym, osiągając znaczącą pozycję w regionie lubelskim i coraz większe uznanie w całej Polsce. Istotne uzupełnienie notatek stanowi opracowanie dr Agnieszki Gątarczyk opisujące dzieje stadniny w Suchowoli, powstałe w oparciu o liczne źródła archiwalne. Książka przybliża również życiorys samego kierownika stadniny, wywodzącego się z kresowego ziemiaństwa Stefana Marii Gromnickiego. W wieku 17 lat, w ucieczce przed rewolucją, zmuszony przerwać dotychczasowy tryb życia i edukację, wraz z rodziną trafił do Odessy i formującego się tam wówczas 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich. W szeregach pułku brał udział w kampanii ukraińskiej w Galicji wschodniej, a następnie w wojnie z bolszewikami. Po wojnie musiał znaleźć swoje miejsce w nowo odrodzonej Polsce. W ramach wprowadzenia, czytelnik przenosi się do XIX-wiecznej Rosji. Okresu rozkwitu wyścigów konnych, w którym znaczny udział miały polskie hodowle. Zostaje zaproszony na największe tory wyścigowe by poznać osiągnięcia i zasługi tak wybitnych hodowców jak Ludwik hr. Krasiński czy Ludwik Grabowski, odkrywa on także niewielką stadninę w Wachnówce na Kijowszczyźnie, należącą do stryja Stefana – Kazimierza Gromnickiego.
23% rabatu
19,36
25,00 zł
Dodaj
do koszyka
Opakowanie Wieś i rolnictwo 2019/1 (182)
Spis treści [Contents] Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara: Duże gospodarstwa rolne w krajach UE o różnym poziomie rozwoju gospodarczego w latach 2005–2016 [Large Farms in EU Countries with Different Levels of Economic Development in 2005–2016], doi: 10.7366/wir012019/01, s. 7-23; Beata Kucia-Guściora: Węzłowe problemy preferencji podatkowych dla grup producentów rolnych [Fundamental Issues of the Tax Preferences for the Groups of Growers] , doi: 10.7366/wir012019/02, s. 25-43; Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Agata Szczebyło: Zrównoważona konsumpcja żywności w wiejskich gospodarstwach domowych z dziećmi [Sustainable Food Consumption in Rural Households with Children] , doi: 10.7366/wir012019/03, s. 45-61; Anna M. Klepacka: Determinants of Growth of Selected Renewable Energy Types within the Context of Sustainable Development [Determinanty wzrostu wykorzystania wybranych źródeł energii odnawialnej w kontekście rozwoju zrównoważonego], doi: 10.7366/wir012019/04, s. 63-86; Paweł Żółkiewski, Ewa Januś, Piotr Stanek, Bożena Taszarek, Ewelina Wołoszyn: Preferencje rolników z Lubelszczyzny w zakresie korzystania z usług doradczych [Preferences of Farmers from the Lublin Region in the Demand for Advisory Services], doi: 10.7366/wir012019/05, s. 87-106. Sto lat rozwoju polskiej wsi Adam Koziolek: Geneza polskiej prasy ludowej w zaborze rosyjskim [The Genesis of the Polish Rural Press in the Territories Annexed During the Russian Partition], doi: 10.7366/wir012019/06, s. 107-121.
23% rabatu
15,49
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
59
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka