nowość
Program Ochrony Roślin Sadowniczych 2019
Program Ochrony Roślin Sadowniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zawarte są w nim następujące działy: wykaz środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania na roślinach sadowniczych, program stosowania bioregulatorów, karencje oraz prewencje dla pszczół, obowiązujące po zastosowaniu środków ochrony roślin, łączne stosowanie środków ochrony roślin, selektywność środków ochrony roślin i progi zagrożenia, wykaz środków do zwalczania chorób i szkodników, szczegółowe programy ochrony, zwalczanie chwastów, środki do integrowanej produkcji.
9% rabatu
17,29
19,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Program Ochrony Roślin Warzywnych 2019
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Omówione są w nim następujące zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.
17% rabatu
15,77
19,00 zł
Dodaj
do koszyka
Agrobiznes Zarządzanie firmą Podręcznik
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów technikum rolniczego, ogrodniczego, technologii żywności, żywienia i gospodarstwa domowego, weterynarii i hodowli koni; klas IV technikum na podbudowie szkoły podstawowej; klasy III technikum na podbudowie szkoły zasadniczej oraz dla słuchaczy III i IV semestru szkoły policealnej. Zawiera informacje dotyczące struktury przedsiębiorstwa i jego celów, kadry kierowniczej i personelu. Omówiono w nim rachunkowość, sposoby finansowania oraz strategię i planowanie w przedsiębiorstwie.
12% rabatu
14,78
16,80 zł
Dodaj
do koszyka
Sokolnictwo
Sokolnictwo
Wydawca: Multico
wysyłka: 48h
Jak sądzisz, sokolnictwo to wiedza tajemna czy zwykłe polowanie? Arystokratyczne hobby czy sport dla każdego? Miłość do zwierząt czy okrucieństwo? Niewiele dziedzin ludzkiej działalności związanej ze zwierzętami budzi tyle kontrowersji co sokolnictwo. Pora wyrobić sobie własne zdanie! Książka napisana przez doświadczonego sokolnika, kochającego ptaki drapieżne i emocje polowania. Książka "Sokolnictwo" jest dla wszystkich sokolników i zainteresowanych tą dziedziną łowiectwa. Znajdziesz w niej wiadomości o: * gatunkach ptaków dla sokolników * ich żywieniu i utrzymaniu * akcesoriach sokolniczych * sposobach szkolenia ptaków łowczych * polowaniu na różną zwierzynę
37% rabatu
63,00
100,00 zł
Dodaj
do koszyka
Kurnik przydomowy
Kurnik przydomowy
Autor: Wilhelm Bauer
Wydawca: Multico
wysyłka: 48h
Praktyczny poradnik dla miłośników kur oraz ich obecnych lub przyszłych hodowców. Zawiera sprawdzone rady dla każdego, kto marzy o estetycznym i użytecznym kurniku dla swego stadka. I czuje się na siłach, by samodzielnie go zbudować. W książce znajdziesz porady na temat: * projektowania kurników różnych typów, * wyboru materiałów budowlanych, * samodzielnej budowy i urządzenia kurnika, * urządzenia wybiegów i pomieszczeń gospodarczych, * zabezpieczenia przed szkodnikami i pasożytami. Niezbędna wiedza w atrakcyjnej formie!
35% rabatu
18,85
29,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Wielka księga kwiatów
Kwiaty są dziedzictwem, które powinniśmy chronić. Zachwycamy się ich pięknem, wdychamy ich upajające zapachy, podziwiamy w naturze i na obrazach mistrzów, obdarzamy symboliką Uprawa i pielęgnacja roślin kwitnących stanowi rodzaj psychofizycznej terapii: zmusza do aktywności, ale też wycisza, nie mówiąc już o walorach estetycznych czy kulinarnych, których dostarcza. Ten ilustrowany, praktyczny poradnik dotyczący popularnych roślin kwitnących to prawdziwa kopalnia wiedzy na ten temat. Mniej i bardziej doświadczeni ogrodnicy amatorzy znajdą w nim między innymi: * Podpowiedzi, jak wybierać i uprawiać kwiaty przez cały rok; * 210 kart botanicznych, ułożonych alfabetycznie; * Rozwiązania typowych problemów związanych z wegetacją roślin kwitnących; * Słownik przydatnych terminów i tabele ułatwiające wybór odpowiedniego gatunku; * Przykłady roślin leczniczych oraz wykorzystywanych w kuchni; * Pomysły na atrakcyjne kompozycje kwiatowe * Indeks omówionych roślin kwitnących. Odbiorcy - ogrodnicy amatorzy oraz wszyscy miłośnicy kwiatów - osoby poszukujące praktycznego, uniwersalnego prezentu Dlaczego warto przeczytać tę książkę Ten uniwersalny album zabierze nas do mieniącego się feerią barw i bogactwem kształtów świata kwiatów. Sprawi, że uprawa roślin kwitnących stanie się naszą aktywnością na rzecz bioróżnorodności w przyrodzie. Poszerzy też wiedzę o kwiatach na całym świecie. Natomiast liczne fotografie, ilustracje i tabele posłużą jako idealne narzędzie, które ułatwi nam lepsze poznanie oraz pielęgnację roślin kwitnących.
35% rabatu
29,25
45,00 zł
Dodaj
do koszyka
Urzędowa kontrola żywności: teoria i praktyka
Zbiór tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają kwestie: systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce, zarządzania publicznego w obszarze urzędowej kontroli żywności.
16% rabatu
26,04
31,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Rok w ogrodzie
Rok w ogrodzie
Autor: Pearson Dan
Wydawca: Literackie
wysyłka: 48h
Przenieś się do oazy spokoju i podziwiaj piękno zmiennych pór roku. Książka o tym, w jaki sposób piękno ogrodu i praca w nim może uczynić nasze życie pełniejszym. Dan Pearson, ceniony brytyjski architekt pejzażu i zapalony ogrodnik, odkrywa rytmy i przyjemności roku w ogrodzie. Porzuciwszy niewielki przydomowy ogródek w południowym Londynie na rzecz ośmiohektarowego gospodarstwa w hrabstwie Somerset, zachwyca się urodą szkieletów zimowego ogrodu, radosnym objawieniem się wiosny, mocnym zapachem lata oraz jesienną eksplozją kolorów. Zaraźliwy entuzjazm autora tudzież bogactwo jego wiedzy przepełniają strony tej pasjonującej książki, która obfituje również w praktyczne wskazówki, jak zagospodarować własny kawałek ogrodu, niezależnie od tego, czy tworzy go kilka doniczek na parapecie okna w mieszkaniu w mieście czy spora połeć wiejskiego pola. Pomagając nam odkryć przyrodę na nowo, zarówno te dziką , jak i tę udomowioną, lektura Roku w ogrodzie staje się doświadczeniem prowadzącym do głębokiej odnowy. Dan Pearson (ur. 1964) – ceniony i wielokrotnie nagradzany za swe prace brytyjski projektant ogrodów i zapalony ogrodnik. Sztuki ogrodniczej uczył się m.in. w Królewskim Ogrodzie Botanicznym w Edynburgu oraz w Królewskich Ogrodach Botanicznych w Kew. O ogrodach pisze książki oraz artykuły prasowe, publikowane m.in. na łamach „The Times”, „The Observer”, „Daily Telegraph” oraz „Gardens Illustrated”. Opowiada o nich także w programach telewizyjnych w BBC, Channel 4 i Channel 5. Jest ambasadorem w The Tree Council, organizacji charytatywnej wspierającej akcje sadzenia i ochrony drzew oraz członkiem Towarzystwa Projektantów Ogrodów.
29% rabatu
35,43
49,90 zł
Dodaj
do koszyka
Against the Grain
Why did humans abandon hunting and gathering for sedentary communities dependent on livestock and cereal grains, and governed by precursors of today's states? Most people believe that plant and animal domestication allowed humans, finally, to settle down and form agricultural villages, towns, and states, which made possible civilization, law, public order, and a presumably secure way of living. But archaeological and historical evidence challenges this narrative. The first agrarian states, says James C. Scott, were born of accumulations of domestications: first fire, then plants, livestock, subjects of the state, captives, and finally women in the patriarchal family – all of which can be viewed as a way of gaining control over reproduction. Scott explores why we avoided sedentism and plow agriculture, the advantages of mobile subsistence, the unforeseeable disease epidemics arising from crowding plants, animals, and grain, and why all early states are based on millets and cereal grains and unfree labor. He also discusses the "barbarians" who long evaded state control, as a way of understanding continuing tension between states and nonsubject peoples.
14% rabatu
53,62
62,35 zł
Dodaj
do koszyka
Wood
Wood
Autor: Porter Terry
Wydawca: GMC Group
wysyłka: 48h
An indispensable guide to one of the world's most valuable natural resources. This new edition adds 17 important timber species not included before, bringing the list of species described up to 400 in total, in this lavishly illustrated book. A new section illustrates the variety of decorative figuring and there is valuable information on wood defects and potential health hazards. A best-selling reference work, now revised and updated, it additionally offers inspirational examples of finished work, an enlarged glossary of technical terms and drawings of living trees which serve to enhance appreciation of the raw material of woodwork.
15% rabatu
101,96
119,95 zł
Dodaj
do koszyka
Homebrew Beyond the Basics
Want to take total control of the beer-making process? Move beyond extract brewing and go all-grain. Richly illustrated and easy to follow, this book explains it all, from grain selection and water chemistry to sour beers and wood-ageing. Explore the full range of malts and mashing. Dive into the world of hops and discover new hopping techniques, as well as yeasts and fermentation methods. Brew a fruit beer; make a Berliner Weisse; master non-traditional ingredients, such as cacao, coffee, quinoa and spelt; kick the bottles in favour of kegging – and learn it all in a practical, approachable way. Sample recipes – covering all the basics from traditional parti-gyle stouts to style-bending American wild ale – expertly guide you as you hone your skills and make better beer.
14% rabatu
70,13
81,55 zł
Dodaj
do koszyka
Zasolony król
Książka „Zasolony król” w obrazowy sposób przedstawia dzieje rybołówstwa śledziowego, sięgającego początkami bardzo odległych czasów. W kolejnych rozdziałach przeczytamy o zmieniającej się technice połowów śledzi, ich konserwacji i przygotowaniu do spożycia. Jest mowa o narodach, które bogaciły się dzięki rybołówstwu śledziowemu, o wymianie handlowej, monopolach i wojnach o łowiska śledziowe. Sporo informacji dotyczy rybołówstwa kaszubskiego, organizacji rybołówstwa dalekomorskiego w okresie II Rzeczpospolitej i po drugiej wojnie światowej. Na stronach tej książki przypomniano także sukcesy naszego przemysłu stoczniowego, którego dziełem były liczne serie małych i dużych statków rybackich. Jest tu także ślad historii, kierunków i rezultatów wszechstronnych badań prowadzonych przez Morski Instytut Rybacki. Państwo Krzeptowscy przywołując niezliczoną ławicę anegdot, ciekawostek, faktów przypominają, jak ważną rolę odegrał śledź w historii świata. Był natchnieniem dla malarzy, poetów, pisarzy i kucharzy, tematem pieśni, zarzewiem wojen i źródłem ogromnych bogactw. Na jego ościach powstały całe miasta i średniowieczna protoplastka Unii Europejskiej – Hanza. W pogoni za śledziem rozwinęło się rybołówstwo takich morskich potęg jak Anglia czy Holandia, a po II wojnie światowej i Polski. „Zasolony król” z pewnością niejednego czytelnika zainspiruje do próby przygotowania nie tylko wymyślnej zakąski, ale i wspaniałej potrawy.
34% rabatu
29,63
44,90 zł
Dodaj
do koszyka
Jabłka
Jabłka
wysyłka: 48h
Omawiany tom przynosi zaskakująco interesującą, miejscami fascynującą i barwną oraz inspirującą poznawczo opowieść o nie tylko gospodarczej roli ziemniaka. Tom stanowi doskonały przykład, jakie efekty przynieść może skonfrontowanie różnych perspektyw badawczych, dzięki któremu dzieje –wydawałoby się – zwykłego warzywa psiankowatego – solanum tuberosum – stają się częścią szerszej narracji o ważnych i nie tylko powszednich aspektach życia ludzkiego na przestrzeni ostatnich dwu stuleci. Z recenzji prof. dr. hab. Grzegorza Hryciuka
24% rabatu
30,40
40,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wsie zanikające w Polsce. Stan, zmiany, modele..
Podejmowana tematyka jest ważka i istotna współcześnie. W literaturze polskiej, w tym w literaturze geograficznej i w dyscyplinach pokrewnych, stosunkowo rzadko bada się taką problematykę. [...] Opracowanie jest szczególnie cenne poznawczo i zawiera bardzo interesujące analizy szczegółowe, co podnosi jego wartość merytoryczną. Prof. dr hab. Jerzy Bański, Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania Polskiej Akademii Nauk
22% rabatu
36,04
46,20 zł
Dodaj
do koszyka
OCHRONA I KONSERWACJA ZABYTKOWYCH ZAŁOŻEŃ OGRODOWYCH
Ogrody są wyjątkowymi dziełami sztuki, które pierwiastki żywy w postaci przyrody i nieożywiony łączą twórczą myślą planisty ogrodowego. Warunkiem przetrwania założeń ogrodowych jest zapewnienie stałej ochrony, właściwej opieki i odpowiedniego użytkowania. Narastające zróżnicowane zagrożenia powodują, że problematyka ochrony i konserwacji zabytkowych założeń ogrodowych jest stale aktualna, tak w kraju, jak i na świecie. Stan zabytków ogrodowych w Polsce pokazuje jak ważne i pilne są to zagadnienia. Z przedmowy do pierwszego wydania Poprzednie wydanie niniejszej książki ukazało się w 1993 roku i była to pierwsza kompleksowa publikacja dotycząca ochrony i rewaloryzacji zabytków ogrodowych w Polsce. Zawarto niej wyniki badań konserwatorskich ośrodków polskich i zagranicznych, oraz bogate doświadczenia własne autora publikacji. Longin Majdecki to wybitny planista ogrodowy, a także niekwestionowany autorytet w dziedzinie ochrony i rewaloryzacji ogrodów. Drugie wydanie, bogato ilustrowane, ukazuje się po 26 latach i zawiera uzupełnienia wynikające ze zmian w prawodawstwie, teorii konserwacji i stosowanych metodach, oraz przedstawia realizacje konserwatorskie aż do czasów współczesnych. Książka polecana miłośnikom sztuki ogrodowej, profesjonalistom zajmującym się problematyką ochrony i konserwacji ogrodów historycznych, pracownikom służb konserwatorskich, właścicielom i opiekunom zabytkowych parków i ogrodów; przydatna dla studentów kierunków: architektura krajobrazu, architektura i urbanistyka, historia sztuki.
16% rabatu
108,36
129,00 zł
Dodaj
do koszyka
Przepiórka japońska Poradnik chowu
Przepiórki japońskie z powodzeniem można nazywać „fantastycznymi kurakami”. Predysponują je do tego tytułu następujące cechy: Krótki okres inkubacji (wylęgu). Pisklęta przepiórki wylęgają się już po 17 dniach inkubacji, kurczęta po 21, a indyczęta po 28 dniach. Wczesna dojrzałość płciowa. Osiągają dojrzałość (nieśność) najpóźniej w 49 dniu życia (kury w ok. 180 dniu). Wysoka wydajność rzeźna. Udział mięsni piersiowych w tuszce przepiórczej wynosi ok. 30% (w kurzej ok. 23%). Znoszą małe „wielkie jajka”. W proporcji do masy ciała jajo przepiórcze jest dwa razy większe od jaja kury (6 proc. wobec 3 proc. masy ciała samicy), tym samym ponad 2,3 cięższe od kurzego. Aby dorównać jaju przepiórczemu kura musiałaby znosić jaja ważące ponad 170 g. Jaja przepiórcze mają bogatszy skład minerałów i związków odżywczych od jaj kurzych. Zawierają więcej aminokwasów i żelaza, miedzi, cynku, fosforu, a także witamin z grupy B, karotenu, natomiast mniej tłuszczu. Jaja przepiórcze nie uczulają. Są wolne od alergenów, dlatego mogą być spożywane przez alergików. Jaja przepiórcze są wyjątkowo dekoracyjne. Dzięki różnorodnie nakrapianej skorupce mogą być ozdobąwielkanocnego stołu, a ugotowane na twardo stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.
21% rabatu
35,55
45,00 zł
Dodaj
do koszyka
Uprawa ziół Poradnik dla plantatorów
Od połowy ubiegłego wieku obserwuje się na świecie iw Polsce wzrost zainteresowania ziołolecznictwem. Niewątpliwie ma to związek,zwłaszcza w państwach rozwiniętych gospodarczo, z szerzeniem się tzw. choróbcywilizacyjnych, spadkiem naturalnej odporności na infekcje oraz wzrostempodatności na różnego rodzaju alergie. Ponadto, wraz z rozwojem przemysłuspożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne dodatki smakowe, zapachowei konserwujące oraz prozdrowotne (tzw. nutraceutyki), których bogatym źródłemsą zioła. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na różnorodne surowce zielarskie orazna wiedzę z zakresu ich produkcji. Niniejsze opracowanie zostało przygotowane przezzespół autorski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Instytutu WłókienNaturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. W książce, poza ogólnymizagadnieniami, przedstawiono zasady uprawy ponad osiemdziesięciu gatunków ziółoraz uwzględniono zasady zbioru surowca ze stanowisk naturalnych. Należy jednakpodkreślić, że ten ostatni sposób pozyskiwania surowca stracił na znaczeniu iobecnie przemysł farmaceutyczny zdecydowanie preferuje duże partie jednolitegosurowca pochodzącego z uprawy. Wśród szerzej opisanych gatunków jest wielenowych, które ze względu na walory lecznicze i rosnące zapotrzebowaniezasługują na wprowadzenie do uprawy w naszym kraju. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dlaproducentów surowców zielarskich oraz osób związanych zawodowo z zielarstwemlub zajmujących się amatorską uprawą ziół. Może być także przydatna dlastudentów uczelni rolniczych, przyrodniczych lub medycznych specjalizującychsię w tej dziedzinie wiedzy. Głównie ze względu na tę grupę czytelników nakońcu opracowania zamieszczono spis najważniejszych pozycji piśmiennictwa.
21% rabatu
94,80
120,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas chorób pszczół
Atlas chorób pszczół zawiera podstawowe informacje dotyczące najbardziej istotnych chorób pszczół w Polsce, jest bogato ilustrowany zdjęciami, będzie przydatny lekarzom oraz studentom weterynarii do poszerzenia wiedzy na temat chorób pszczół. W treści: Choroby wywoływane przez wirusy Choroby wywoływane przez bakterie Choroby wywoływane przez grzyby Choroby wywoływane przez pasożyty Choroby niezakaźne Inne problemy, którym mogą towarzyszyć objawy przypominające istotne choroby pszczół
21% rabatu
47,40
60,00 zł
Dodaj
do koszyka
Krowie królestwa Zwierzęta w historii Doliny Środkowego Nilu
Książka prezentuje fenomen unikalnej relacji człowiek-zwierzę na terenie współczesnego Sudanu, od czasów starożytnych po nowożytność. Jest to pierwsza praca poruszająca ten temat w tak szerokim zakresie. W oparciu o dane archeologiczne formułowane są nowatorskie hipotezy z zakresu gospodarki, zoologii, demografii i historii kultury Sudanu. Bazując na wynikach badań archeologicznych szczątków zwierzęcych oraz źródłach pisanych, ikonografii, genetyce i zoologii, autorka prezentuje specyfikę roli jaką odgrywały zwierzęta dla społeczności Afryki sub-saharyjskiej, na południe od I katarakty Nilu. Był to obszar funkcjonowania starożytnych cywilizacji afrykańskich: Kerma i Kusz oraz średniowiecznych królestw: Nobadii, Makurii i Alwa. W oparciu o wieloletnie doświadczenie, badania i obserwacje udokumentowane dziesiątkami zdjęć z Sudanu, autorka z perspektywy archeozoologa charakteryzuje unikalną historię regionu znajdującego się na styku i oddziaływania kulturowego Egiptu, Bliskiego Wschodu i Czarnej Afryki. To dzieje człowieka i zwierząt nie tylko na tle zachodzących przez stulecia procesów gospodarczych, ale również wyjątkowo trwałej symboliki i kulturowej roli jaką odgrywały przez tysiąclecia niektóre gatunki hodowlane, zwłaszcza bydło.
26% rabatu
103,60
140,00 zł
Dodaj
do koszyka
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: energia i składniki pokarmowe, żywność- wartość energetyczna i odżywcza, ocena żywienia, problemy żywieniowe , planowanie żywienia. Podręcznik jest oparty na kompletnej i aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Unikatową wartością książki są zadania, dzięki którym czytelnik może sprawdzić i pogłębić swoją wiedzę.
4% rabatu
57,60
60,00 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
56
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka