|
zapowiedź
Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych
Wydawca:
PZWL
wysyłka: po 20.11.2025
ISBN:
9788301246044
EAN:
9788301246044
oprawa:
Miękka
format:
14.3x20.5cm
język:
polski
liczba stron:
410
rok wydania:
2025
(0) Sprawdź recenzje
14% rabatu
84,93 zł
Cena detaliczna:
99,00 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 84,93 zł
Opis produktuZasady bezpieczeństwa
W dobie rosnącego zainteresowania wpływem stylu życia na zdrowie psychiczne, książka „Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych” stanowi przełomowe opracowanie, które zmienia sposób myślenia o psychiatrii i profilaktyce chorób psychicznych. Ta wyjątkowa publikacja w sposób mistrzowski łączy naukową precyzję z praktycznym podejściem klinicznym, czyniąc z niej nie tylko kompendium wiedzy, ale także inspirujący przewodnik dla praktyków i studentów medycyny, dietetyki oraz psychologii. Książka została osadzona w paradygmacie medycyny opartej na faktach (EBM) i w pełni wpisuje się w ideę medycyny stylu życia oraz psychiatrii zintegrowanej. Autorki w sposób klarowny i przekonujący pokazują, że dieta to nie tylko tło leczenia psychiatrycznego, lecz jego istotny element, mogący wspierać farmakoterapię, psychoterapię i zapobiegać nawrotom chorób. Publikacja prezentuje najnowsze doniesienia naukowe dotyczące osi jelito–mózg, mikrobioty, neuroprzekaźników i mechanizmów metabolicznych, a jednocześnie przekłada tę wiedzę na praktyczne strategie terapeutyczne, możliwe do zastosowania w codziennej pracy z pacjentem. Książka „Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych” to: interdyscyplinarne opracowanie łączące wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki, neurobiologii i psychologii, kompleksowe omówienie roli składników odżywczych, mikrobioty i stylu życia w profilaktyce oraz terapii zaburzeń psychicznych, praktyczne wskazówki kliniczne oparte na aktualnych dowodach naukowych, inspiracja do zmiany sposobu postrzegania pacjenta – z perspektywy holistycznej i spersonalizowanej. Autorki przekonują, że troska o zdrowie psychiczne zaczyna się od codziennych wyborów, sposobu odżywiania i uważności wobec siebie. Dzięki przejrzystemu stylowi, bogactwu odniesień naukowych i licznym przykładom klinicznym, publikacja ta może być wykorzystywana zarówno przez: lekarzy psychiatrów, dietetyków, psychologów, studentów kierunków medycznych, osoby zainteresowane wpływem żywienia na nastrój, emocje i zdrowie psychiczne. Publikacja ta wyznacza nowy kierunek w rozumieniu zdrowia psychicznego – opartego na nauce, empatii i świadomości, że ciało i umysł są ze sobą nierozerwalnie połączone. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną poszerzyć horyzonty, zrozumieć związek między dietą a emocjami i odkryć potencjał żywienia w terapii i profilaktyce zaburzeń psychicznych.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|