nowość
Aspekty zdrowotne składników żywności pochodzenia
Autor:
Fiedurek Jan
Wydawca:
UMCS
wysyłka: 48h
ISBN:
9788322798614
EAN:
9788322798614
oprawa:
Miękka
format:
17.0x24.0cm
język:
polski
liczba stron:
312
rok wydania:
2024
(0) Sprawdź recenzje
28% rabatu
31,92 zł
Cena detaliczna:
44,10 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,92 zł
Opis produktu
Wiele leków pochodzenia roślinnego ma długą historię stosowania w tradycyjnej medycynie, czego dowodem są zioła, ekstrakty roślinne i olejki eteryczne. Żywność, jak i leki pochodzenia roślinnego mają również istotny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Ważne jest świadome i zrównoważone podejście do ich spożywania lub stosowania, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i ewentualnych reakcji organizmu.
Dostępne opracowania naukowe i popularnonaukowe powielają wiele błędnych stereotypów dotyczących związków odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia. Nie znajdują one jednak potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Aspekty zdrowotne składników żywności pochodzenia roślinnego zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu leków pochodzenia naturalnego o aktywności antywirusowej, antybakteryjnej przeciwgrzybowej oraz prozdrowotne składniki żywności, istotne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Omówiono także nowości z zakresu m.in: kuchni molekularnej, nutrigenomiki oraz relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, ale będzie cenną lekturą także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia Czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Od Autorów
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|