Interakcje leków z żywnością
Autor:
Obrzut Magdalena
Wydawca:
PZWL
wysyłka: 48h
ISBN:
9788301230715
EAN:
9788301230715
oprawa:
oprawa: broszurowa
format:
235x159 mm
język:
polski
liczba stron:
240
rok wydania:
2024
(0) Sprawdź recenzje
17% rabatu
99,31 zł
Cena detaliczna:
119,00 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,31 zł
Opis produktuW zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się, że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3-5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie. Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem - zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak interakcja lek - lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że "nie chodzi o to żeby lek zażyć - ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać" x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|