Technika i technologia produkcji sztucznego lodu
Autor:
Filin Sergiy
Wydawca:
IPPU MASTA
wysyłka: niedostępny
ISBN:
8392155513
EAN:
9788392155515
oprawa:
Miękka
format:
17.0x24.0cm
język:
polski
liczba stron:
244
rok wydania:
2006
(0) Sprawdź recenzje
9% rabatu
71,39 zł
Cena detaliczna:
78,75 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 71,39 zł
Opis produktuWykorzystanie do celów chłodzenia źródła ciepła o niskim potencjale, czyli zimna zakumulowanego w lodzie, jest najstarszą stosowaną dziedziną chłodnictwa, i we współczesnej terminologii technicznej określa się ją jako technikęwytwarzania lodu, w skrócie - lodotechnikę Współczesna sytuacja ekologiczna na świecie, w tym groźne nasilenie efektu cieplarnianego sprawia, że nadrzędne staje się zadanie zwiększenia efektywności energetycznej wszystkich urządzeń energetycznych. Dotyczy to również urządzeń chłodniczych. W warunkach, kiedy możliwości poprawienia sprawności maszynowego sposobu produkcji zimna i bazujących na nich instalacji sprężarkowych już prawie wyczerpano, dalsza optymalizacja charakterystyk energetycznych wspomnianych urządzeń jest możliwa głównie na drodze: - akumulacji zimna oraz jej pełnego i racjonalnego wykorzystania; - racjonalizacji i optymalizacji nie tylko pojedynczych procesów zamrażania i odmrażania, ale także algorytmu cyklu produkcji lodu w całości, zarówno od strony źródła zimna jak i od strony obiektu zamrażania; - wykorzystania alternatywnych sposobów chłodzenia, w szczególności w urządzeniach o małej wydajności. Spojrzenie na lód i jego modyfi kacje (śnieg, szron, woda) z jednej strony jako na produkt procesu chłodniczego, a z drugiej postrzeganie go jako zasobnika zimna, w sposób podstawowy wyróżnia tę monografię spośród innych prac z dziedziny techniki wytwarzania lodu. x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|