Andrzej Fiedoruknowość
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas woje
45% rabatu
30,24 zł
54,99 zł
Dodaj
do koszyka Kuchnia podlaska. Litewska-białoruska-ukraińska-tatarska-żydowska.
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Fundacja Sąsiedzi
wysyłka: 48h
Kuchnia podlaska pozwoli powrócić na nasze stoły zapomnianym potrawom, pozwoli czytelnikom na własne poszukiwania w tym zakresie, ponieważ na łamach tej książki znajdziecie Państwo też przepisy podane w wersji oryginalnej, na trwałe wpisane
40% rabatu
30,03 zł
49,90 zł
Dodaj
do koszyka Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
SBM
wysyłka: 48h
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znacz
45% rabatu
32,45 zł
59,00 zł
Dodaj
do koszyka
Sól przemysłowa w wędlinach, "masło", w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką,
41% rabatu
29,61 zł
49,90 zł
Dodaj
do koszyka
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina Wyruszyć
41% rabatu
32,58 zł
54,90 zł
Dodaj
do koszyka
Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie bez względu na długość i szerokość geograficzną nie da się zliczyć. Da się za to poznać i
41% rabatu
29,61 zł
49,90 zł
Dodaj
do koszyka
Akcja sensacyjnej powieści KRWAWE TROPY rozgrywa się w
Białymstoku w latach 1924-25. To czasy kiedy na terenach Kresów aktywnie
działają komunistyczne siatki szpiegowskie, których celem
jest destabilizacja sytuacji politycznej i społecznej
32% rabatu
27,38 zł
40,00 zł
niedostępny
Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i o
45% rabatu
27,50 zł
50,00 zł
niedostępny
Moje białostockie powidoki / Stow. Dorzecze
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Stowarzyszenie Dorzecze
wysyłka: niedostępny
„Moje białostockie powidoki” Andrzeja Fiedoruka to obrazy minionego świata, malowane barwą jasną, przejrzystą i radosną, bo takie powidoki z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych minionego wieku zapamiętał Autor. Oglądając, w trakcie czy
45% rabatu
35,70 zł
64,90 zł
niedostępny
Współczesna kuchnia podlaska
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Stowarzyszenie Dorzecze
wysyłka: niedostępny
„Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych pr
45% rabatu
41,25 zł
75,00 zł
niedostępny
W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Stowarzyszenie Dorzecze
wysyłka: niedostępny
Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodo
40% rabatu
45,04 zł
75,00 zł
niedostępny
Historia podlaskich smaków
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Stowarzyszenie Dorzecze
wysyłka: niedostępny
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kult
32% rabatu
51,34 zł
75,00 zł
niedostępny
Słodkie i pikantne przysmaki z domowej spiżarni. Dżemy, pasty, a nawet niezwykłe sosy czy octy ziołowe, choć można kupić w sklepie, czasem warto przyrządzić samodzielnie - bez konserwantów, za to dokładnie według własnych upodobań. Dżemy, g
41% rabatu
14,74 zł
24,90 zł
niedostępny
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Zysk i S-ka
wysyłka: niedostępny
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów. Dowiemy się zatem, jak powstawały likier, armaniak, koniak
33% rabatu
20,08 zł
29,90 zł
niedostępny
Kuchnia polska - 1000 przepisów Dragon
Autor:
Beata Woźniak
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Dragon
wysyłka: niedostępny
Kuchnia polska to zbiór 1000 przepisów kulinarnych. Dzięki ich różnorodności jest to pozycja dla każdego amatora gotowania, bez względu na preferencje kulinarne. Przepisy pozwolą na komponowanie codziennych posiłków, ale także wykwintnych d
43% rabatu
11,43 zł
19,99 zł
niedostępny
Nalewki domowe. Leksykon. Nalewki, likiery, miody
Autor:
Marta Szydłowska
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
SBM
wysyłka: niedostępny
Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w karafce smak i zapach lata. Prezentowany leksykon domowych nalewek, likierów i miodów zawiera szczegółowe
45% rabatu
27,47 zł
49,95 zł
niedostępny
Dobra kuchnia. Domowy wyrób. Wódki, nalewki, miody
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
Dragon
wysyłka: niedostępny
Częstowanie członków rodziny lub przyjaciół alkoholem własnej roboty bezcenne. Ich wytwarzanie wymaga sporej dozy cierpliwości i zaangażowania, ale efekty są tego warte. Nic bowiem nie zastąpi satysfakcji i smaków samodzielnie przyrządzon
41% rabatu
20,78 zł
34,95 zł
niedostępny
Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu.Porady...
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Wydawca:
SBM
wysyłka: niedostępny
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim
45% rabatu
13,72 zł
24,95 zł
niedostępny
Niezwykła popularność sałatek to zasługa ich uniwersalności. Mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie,przystawkę, dodatek do głównej potrawy lub deser. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy od indywidu
45% rabatu
16,47 zł
29,95 zł
niedostępny
Dobra kuchnia. Polska kuchnia regionalna Dragon
Autor:
Andrzej Fiedoruk
Iwona Czarkowska
Wydawca:
Dragon
wysyłka: niedostępny
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także d
32% rabatu
20,50 zł
29,95 zł
niedostępny
Liczba wyświetlanych pozycji:
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|