Okładka książki Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania

Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania

Autor: praca zbiorowa
wysyłka: niedostępny
ISBN: 9788309017509
EAN: 9788309017509
oprawa: oprawa: broszurowa
format: 14,5x20,5 cm
liczba stron: 264
rok wydania: 2001
(0) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
19% rabatu
30,65 zł
Cena detaliczna: 
38,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,57

Opis produktu

Boczniak, jako smaczny grzyb jadalny, jest w Polsce coraz bardziej popularny zarówno wśród konsumentów, jak i producentów, w uprawie amatorskiej, a przede wszystkim, w nowoczesnej produkcji wielkotowarowej. Przedstawione w pracy rozwiązania wymagają niewątpliwie dalszych badań i ciągłego doskonalenia procesu technologicznego oraz rozwiązań technicznych, zwłaszcza w pomieszczeniach do plonowania, z uwzględnieniem rozwiązań energooszczędnych. Brak dłuższej tradycji i doświadczeń w uprawie boczniaka nie pozwolił dotychczas na wypracowanie najlepszych, wzorcowych rozwiązań hal uprawowych. Ze względu na stosunkowo częste wykorzystywanie pomieszczeń niedostatecznie zaadaptowanych do uprawy boczniaka i wysoką cenę urządzeń klimatyzacyjnych produkcja w okresie letnim wyraźnie zmniejsza się.W ostatnim czasie w Polsce dominuje intensywna uprawa boczniaka na podłożu przygotowanym przez specjalistyczne zakłady, które przeprowadzają pasteryzację podłoża i rozrost grzybni, co przyczyniło się do znacznego wzrostu plonu z jednostki suchej masy podłoża i umożliwiło zwiększenie liczby upraw w roku. Pomimo tego nadal występują w procesie technologicznym etapy niedoskonałości. Najsłabszym ogniwem w tym procesie są urządzenia techniczne pomieszczeń, od których zależy prawidłowy przebieg procesów technologicznych, a głównie kontrola wilgotności powietrza i zawartości dwutlenku węgla.W Polsce zachodzą obecnie znaczące przemiany, z eksperymentalnej i amatorskiej produkcja staje się w coraz większym stopniu bardziej nowoczesna, wielkotowarowa.Boczniak jest coraz częściej poszukiwany na rynku krajowym jako atrakcyjny produkt konsumpcyjny i przetwórczy, a przede wszystkim, jest cennym surowcem eksportowym. Niestety obrót suszem boczniaka w Polsce nadal jest niedozwolony, z przyczyn nieuzasadnionych. Na naszym rynku mogą być sprzedawane świeże grzyby i ich przetwory.Wśród wielu początkujących producentów boczniaka panuje pogląd, że jest to uprawa łatwiejsza od uprawy pieczarki, ponieważ jego grzybnia wykazuje szybszy wzrost. Takie założenie było przyczyną rozczarowań i niepowodzeń wielu producentów w podjętej produkcji. Faza wiązania owocników i uzyskanie grzybów dobrej jakości, wymagają dużej perfekcji i większej staranności niż uprawa pieczarki. Należy jednak zaznaczyć, że należycie prowadzona uprawa jest bardziej opłacalna niż uprawa pieczarki. Książka ta została napisana przez specjalistów, pracowników naukowych Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu i ma ułatwić wszystkim zainteresowanym poznanie metod uprawy boczniaka i zagospodarowania uzyskanego plonu. W opracowaniu tym podane są również sposoby przechowywania, przetwarzania i przygotowania nowych potraw. Przedstawione podstawy norm jakościowych uwzględniają również wymogi Unii Europejskiej.
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj