Dziś w ofercie 151 927 pozycji
ABC uprawy kukurydzy na ziarno
Kukurydza to coraz popularniejsza, a zarazem coraz ważniejsza gospodarczo roślina rolnicza uprawiana w Polsce. Poradnik "ABC Uprawy. Kukurydza na ziarno" zawiera szczegółowe informacje na temat warunków uprawy kukurydzy, doboru odmian, nawożenia, ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami. Dodatkowo zostały opisane organizmy pożyteczne i ich rola w ograniczaniu szkodników jak również szkodniki magazynowe zagrażające ziarnu kukurydzy. Oprócz tego w poradniku zamieszczono informacje dotyczące zbioru kukurydzy, czyszczenia, suszenia i magazynowania oraz informacje ta temat kosztów produkcji.
16% rabatu
24,36
29,00 zł
Dodaj
do koszyka
Vademecum środków ochrony roślin
Vademecum środków ochrony roślin jest opracowaniem przygotowanym przez specjalistów z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu. Intencją autorów było, przede wszystkim, przekazanie praktyce rolniczej pełnego zasobu aktualnej wiedzy na temat substancji czynnych dopuszczonych do obrotu i stosowania w środkach ochrony roślin w Polsce. Celem zespołu autorskiego było zebranie najważniejszych informacji, przydatnych dla profesjonalnych użytkowników fungicydów, herbicydów oraz insektycydów, środków biologicznych i biotechnicznych. Książka skierowana jest do producentów roślin rolniczych, warzywnych i owoców.
16% rabatu
74,76
89,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wyhoduj i zjedz
Wyhoduj i zjedz
Wydawca: Znak
wysyłka: 24h
Prosty przewodnik po uprawie warzyw, owoców i ziół na balkonie Basia Chronowska-Cholewa wierzy w to, że w dzisiejszych czasach można jeść zdrowo, a nawet na szarych balkonach w prosty sposób da się wyhodować miętę, pomidory czy papryczki chili. Dzieli się doświadczeniem, podaje sprawdzone i proste sposoby na rozpoczęcie przygody z balkonowym ogrodnictwem i udowadnia, że może stać się ono pasją, która zmieni Twoje życie. To sposób, by nawiązać sąsiedzkie przyjaźnie, pokazać dzieciom, skąd biorą się owoce i warzywa, oraz uzyskać dostęp do pysznych, mało popularnych odmian roślin jadalnych. Przejmij kontrolę nad tym, co jesz! Przekonaj się, że bez względu na to, gdzie i jak mieszkasz, jaką powierzchnię ma Twój balkon i ile na nim słońca, możesz wyhodować własne zdrowe rośliny. Skorzystaj z podpowiedzi autorki i dowiedz się, co wybrać na początek. Basia Chronowska-Cholewa – ogrodniczka z zamiłowania i mama małego Dawidka. Od ponad pięciu lat zaraża swoją pasją na blogu Słoneczny Balkon. Jest pewna, że uprawa roślin jadalnych może zmienić życie na lepsze.
28% rabatu
23,69
32,90 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas chorób roślin rolniczych
Atlas chorób roślin rolniczych to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozróżni choroby występujące na roślinach uprawnych. Zawiera opisy około 90 chorób występujących przede wszystkim w zbożach, kukurydzy, rzepaku, buraku cukrowym, ziemniaku, bobiku, łubinie i grochu. Podstawowym elementem charakterystyki patogena są objawy choroby na różnych częściach roślin uprawnych, tj. na siewkach, liściach, korzeniach, łodydze, kłosie czy źdźble. W poradniku pokrótce omówiono ponadto rozwój i źródło infekcji oraz czynniki sprzyjające rozwojowi choroby i jej występowaniu, a także szkodliwość poszczególnych patogenów (łącznie z progami ekonomicznej szkodliwości), terminy i metody zwalczania. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane objawy chorobowe.
16% rabatu
57,96
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
Co z tego wyrośnie? Chwast czy nie?
Wiosną cieszymy się wszystkim, co kiełkuje i puszcza pędy. Ale niemal od razu pojawia się pytanie: cóż to takiego wyrasta? Na których roślinach pojawią się cieszące oko kwiaty? Które z tych zielonych maluchów okażą się uciążliwymi chwastami? A może trzeba je natychmiast usunąć? Która roślina jest jadalna, a która może okazać się trująca? OD LIŚCIA DO ROŚLINY Już dzięki pierwszym listkom możemy rozpoznać roślinę. Przyjrzyjmy się jak wyglądają? Czy są raczej zaokrąglone? Podługowate? A może złożone? DZIĘKI TEMU NATYCHMIAST JE ROZPOZNAMY Symbole zamieszczone przy każdej roślinie informują, czy jest jadalna, czy będzie miała piękne kwiaty, czy jest pożyteczna dla okolicznych zwierząt, czy jest trująca albo czy silnie się rozrasta. BÄRBEL OFTRING jest z wykształcenia biologiem. Miłość do przyrody wciela w życie jako autorka, redaktor i wydawca najrozmaitszych poradników. W swojej najnowszej książce pomoże nam zidentyfikować rośliny, które pojawiają się wiosną w ogrodach.
35% rabatu
26,07
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Zioła w domu i w ogrodzie
Zioła w domu i w ogrodzie
Autor: Michał Mazik
Wydawca: Egros
wysyłka: 48h
Książka zawiera opis ponad 80 ziół. Podroździały dotyczące poszczególych roślin zawierają: opis i występowanie, uprawę, pozyskiwanie i suszenie, wykorzystanie w kuchni i domowej apteczce oraz ważne informacje. Zioła pogrupowano w rozdziałach: Zioła na parapecie, Chwasty, które leczą, Wartościowe rośliny lecznicze, Skarby lasu, Znane z pól i łąk, Egzotyczne zioła i przyprawy.
25% rabatu
18,66
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Modele biznesu gospodarstw agrowinnych
Koneserzy wina mawiają, że „wino prawdę Ci powie" (in vino veritas), co z perspektywy menedżerskiej może oznaczać, że w „smaku" wina zawarte jest podejście do prowadzenia biznesu winiarskiego. Degustacja jako kluczowa usługa w drodze do sukcesu, powinna przypominać udział w „misteriach bachusowskich", a więc przebiegać zgodnie ze sztuką ceremonii, celebracji i rytualizacji konsumpcji wina. Dlatego im bardziej usługa degustacyjna jest zorientowana na kreowanie zmysłowych i pochłaniających doświadczeń dla agroturysty, tym więcej przepływów wiedzy jest zakodowanych w modelu biznesu gospodarstwa agrowinnego. Podczas konwersacji z winiarzem klient powinien pozyskać podstawową wiedzę z zakresu nauki o winie (enologii), przekazywanej w formie „wielkich narracji" nt.: • filozofii wina (koncepcji znaczenia wina w życiu człowieka), • wiedzy technologicznej (orientacji manualnej, zmechanizowanej, ekologicznej), • tajników produkcji wina (metodach winifikacji), • szczepów, gatunków i roczników (podstaw typologii win), • kompozycji i faktury wina („poetyckie" opisy walorów smakowych wina), • doboru dań do wina (rekomendacje win równoważących spożywany posiłek). Na podstawie autorskich badań, przeprowadzonych w renomowanych, benchmarkingowych regionach agroturystyki winnej, m.in. w Alzacji i na Morawach, przedstawiane w książce modele biznesu gospodarstw agrowinnych pokazują zarówno procesy, procedury, narzędzia i narracje funkcjonowania gospodarstw agrowinnych, jak również najlepsze praktyki współpracy w tworzeniu szlaków winnych (projektowania „wędrówek" dla agroturystów). Proponowane zalecenia i rekomendacje są szczególnie przydatne dla rozwoju gospodarstw agrowinnych oraz enoturystyki w Polsce.
25% rabatu
37,50
50,00 zł
Dodaj
do koszyka
Co skąd pochodzi?
Co skąd pochodzi?
Wydawca: Omnibus
wysyłka: 48h
Co skąd pochodzi? to wartościowa popularnonaukowa książka dla dzieci, dzięki której młody czytelnik dowie się, skąd pochodzą popularne produkty i jakie mają zastosowania. Jak to możliwe, że z kukurydzy produkuje się zarówno popcorn, jak i benzynę bezołowiową? Jak wygląda uprawa ryżu w Azji? Dlaczego jedwab jest tak drogim i wartościowym surowcem? Dzięki komu Europejczycy poznali smak herbaty oraz który kraj jest największym producentem bawełny na świecie? Na te i wiele innych pytań odpowiedź można znaleźć na kartach tej kolorowej, barwnie ilustrowanej książki.
15% rabatu
16,92
19,90 zł
Dodaj
do koszyka
Warzywnictwo
Warzywnictwo
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Podręcznik dla uczniów techników i policealnych szkół ogrodniczych.
8% rabatu
36,79
39,99 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Rolniczych 2018
Program Ochrony Roślin Rolniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu. Omówione są w nim zagadnienia z zakresu ochrony zbóż jarych i ozimych, kukurydzy, rzepaku, ziemniaka i buraków cukrowych: stosowanie zapraw, fungicydów, insektycydów, herbicydów i innych substancji w ochronie roślin rolniczych przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Ponadto w Programie poruszone zostały zagadnienia związane z odpornością agrofagów na środki ochrony roślin oraz z rolą nawożenia w integrowanej ochronie roślin.
13% rabatu
21,75
25,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uprawianych pod Osłonami 2018
Program Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uprawianych pod Osłonami powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Omówione są w nim zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: wykazy fungicydów, zoocydów, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami oraz szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych pod osłonami. Dodatkowo zawiera wykaz fungicydów i zoocydów stosowanych w roślinach ozdobnych oraz szczegółowe zalecenia ich ochrony przed szkodnikami i chorobami.
13% rabatu
17,40
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu 2018
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Omówione są w nim następujące zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.
15% rabatu
15,30
18,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Sadowniczych 2018
Program Ochrony Roślin Sadowniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zawarte są w nim następujące działy: wykaz środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania na roślinach sadowniczych, program stosowania bioregulatorów, karencje oraz prewencje dla pszczół, obowiązujące po zastosowaniu środków ochrony roślin, łączne stosowanie środków ochrony roślin, selektywność środków ochrony roślin i progi zagrożenia, wykaz środków do zwalczania chorób i szkodników, szczegółowe programy ochrony, zwalczanie chwastów, środki do integrowanej produkcji.
15% rabatu
15,30
18,00 zł
Dodaj
do koszyka
Dynia
Dynia
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Wielki potencjał dyni sprawił, że stała się kulinarnym hitem i pojawia się niemal w każdej karcie dań. Zaliczają się ją do zdrowej żywności – cenne są jej owoce, kwiaty i pestki. To dlatego lekarze polecają regularnie jadać dynie, zwłaszcza dzieciom, seniorom i ciężarnym. O tym, jakie potrawy można przygotować z dyni, traktuje niniejsza książka. Ponadto podpowiadamy, jak uprawiać dynię – a wystarczy do tego przydomowy ogródek lub np. rusztowanie dla rośliny. Z poradnika dowiesz się, jakie odmiany wybrać do uprawy, jak wyhodować gigantyczną dynię, ale też – co zrobić, by ozdobić dyniami dom na Halloween. Proponujemy solidną garść wiedzy i ponad 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu!
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Jabłka. Smaki z mojego ogrodu
Jabłka przyciągają wzrok atrakcyjnym kształtem, barwą i zapachem. Delektujemy się ich jędrnością, kruchością, soczystością, smakiem i aromatem. Dostarczają niezbędnych składników dla człowieka, takich jak: łatwo przyswajalnych cukrów (glukozy i fruktozy), kwasów organicznych, pektyn, błonnika, soli mineralnych i witamin. Z naszego poradnika dowiesz się, jak wybrać dobre odmiany do uprawy i zapewnić im najlepsze warunki wzrostu. Podpowiadamy jak sadzić i pielęgnować drzewka jabłoni. W skrócie omawiamy choroby i szkodniki, jakie atakują jabłonie. Prezentujemy krótki rys historyczny jabłek i jabłoni. I wreszcie – proponujemy wiele przepisów na potrawy z jabłek. Owoce te bowiem doskonale nadają się do deserów, sałatek, a także dań z mięsa. Z nami poznasz smak własnego ogrodu!
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Technologia kiszenia biomasy...
W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy – zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.
20% rabatu
39,99
49,99 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji roślinnej. Kwalifikacja R.3.1. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 2
Szkoły ponadgimnazjalne
Publikacja do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik, omawiająca produkcję roślin okopowych, przemysłowych i paszowych. Autorzy dużo uwagi poświęcają właściwemu utrzymaniu użytków zielonych. Uczą identyfikacji traw, w czym pomaga ponad 40 rysunków roślin! Podkreślają rolę zintegrowanej ochrony roślin, opisują rolnictwo ekologiczne. Przybliżają też najważniejsze regulacje prawne dotyczące rolnictwa i obrotu płodami rolnymi.
11% rabatu
38,27
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Truskawka
Truskawka
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców. Ponieważ najlepiej smakują zerwane wprost z krzaczka, ich uprawa w przydomowych ogródkach, na działkach, tarasach i balkonach staje się coraz bardziej popularna. Jak to jednak zrobić krok po kroku? Z naszego poradnika dowiesz się, jak wybrać dobre odmiany do uprawy i jak zapewnić im najlepsze warunki wzrostu. Prezentujemy ciekawe aranżacje uprawy na balkonach, tarasach, w przydomowych ogródkach i większych ogrodach. Ponadto proponujemy ponad 20 przepisów na potrawy z truskawek. Jak się przekonasz, owoce te doskonale nadają się do deserów, napojów i sałatek. Zimą mogą natomiast cieszyć aromatem w formie dżemów, konfitur czy marynat. Z nami poznasz smak własnego ogrodu!
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Prowadzenie produkcji roślinnej. Kwalifikacja R.3.1. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 1
Szkoły ponadgimnazjalne
Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej. Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Wprowadza w zagadnienia produkcji roślinnej. Omawia czynniki biogeograficzne o decydującym znaczeniu dla upraw, wskazuje metody poprawy warunków siedliska. Uczy właściwego doboru roślin i mądrego planowania płodozmianu. W części 1. dokładnie opisano technologię produkcji roślin zbożowych. Ogromną pomocą dla uczniów są zdjęcia omawianych roślin ułatwiające identyfikację poszczególnych gatunków. Autorzy kładą nacisk na często zmieniające się zalecenia krajowych ośrodków badawczych i zachęcają przyszłych rolników do ciągłego aktualizowania wiedzy. Podejmują też temat nowoczesnego rolnictwa, zwracają uwagę na odpowiedzialność rolnika za stan środowiska naturalnego i uczą racjonalnej gospodarki. Autorzy to wysokiej klasy specjaliści, nauczyciele akademiccy wykładający na SGGW. Publikacja gwarantuje wysoki poziom merytoryczny i dobre przygotowanie do egzaminu zawodowego.
11% rabatu
38,27
43,00 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas chwastów roślin rolniczych, sadowniczych i warzywniczych
Atlas chwastów – to podręczny poradnik zawierający praktyczne informacje na podstawie, których każdy powinien z łatwością rozróżnić chwasty rosnące na polu, łące, w ogrodzie i sadzie. Publikacja ta zawiera opis ponad 100 pospolitych gatunków występujących przede wszystkim w uprawach rolniczych, ale również w sadowniczych i warzywnych. Podstawowym elementem tej charakterystyki jest wygląd młodych roślin w fazie siewki. Starsze chwasty scharakteryzowano, opisując ich pokrój oraz podstawowe organy (łodygi, liście, system korzeniowy, kwiaty, owoce i nasiona). Poza cechami morfologicznymi pokrótce omówiono też rozwój roślin, uwzględniając, przedstawiony graficznie, czas ich wschodów i kwitnienia. Informacje obejmują także podstawowe cechy oraz czynniki determinujące występowanie chwastów pod względem geograficznym, zwłaszcza środowiskowym, takie jak preferowane typy gleb, ich wilgotność, zasobność oraz najbardziej pożądane warunki otoczenia. Przedstawiono ponadto szkodliwość poszczególnych gatunków łącznie z progami szkodliwości, terminy i metody zwalczania. Dodatkowo przy każdym opisie zamieszczono kolorowe fotografie, na których są przedstawione siewki, rośliny dorosłe i nasiona chwastów.
16% rabatu
54,60
65,00 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka