OCHRONA I KONSERWACJA ZABYTKOWYCH ZAŁOŻEŃ OGRODOWYCH
Ogrody są wyjątkowymi dziełami sztuki, które pierwiastki żywy w postaci przyrody i nieożywiony łączą twórczą myślą planisty ogrodowego. Warunkiem przetrwania założeń ogrodowych jest zapewnienie stałej ochrony, właściwej opieki i odpowiedniego użytkowania. Narastające zróżnicowane zagrożenia powodują, że problematyka ochrony i konserwacji zabytkowych założeń ogrodowych jest stale aktualna, tak w kraju, jak i na świecie. Stan zabytków ogrodowych w Polsce pokazuje jak ważne i pilne są to zagadnienia. Z przedmowy do pierwszego wydania Poprzednie wydanie niniejszej książki ukazało się w 1993 roku i była to pierwsza kompleksowa publikacja dotycząca ochrony i rewaloryzacji zabytków ogrodowych w Polsce. Zawarto niej wyniki badań konserwatorskich ośrodków polskich i zagranicznych, oraz bogate doświadczenia własne autora publikacji. Longin Majdecki to wybitny planista ogrodowy, a także niekwestionowany autorytet w dziedzinie ochrony i rewaloryzacji ogrodów. Drugie wydanie, bogato ilustrowane, ukazuje się po 26 latach i zawiera uzupełnienia wynikające ze zmian w prawodawstwie, teorii konserwacji i stosowanych metodach, oraz przedstawia realizacje konserwatorskie aż do czasów współczesnych. Książka polecana miłośnikom sztuki ogrodowej, profesjonalistom zajmującym się problematyką ochrony i konserwacji ogrodów historycznych, pracownikom służb konserwatorskich, właścicielom i opiekunom zabytkowych parków i ogrodów; przydatna dla studentów kierunków: architektura krajobrazu, architektura i urbanistyka, historia sztuki.
15% rabatu
109,65
129,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Uprawa ziół Poradnik dla plantatorów
Od połowy ubiegłego wieku obserwuje się na świecie iw Polsce wzrost zainteresowania ziołolecznictwem. Niewątpliwie ma to związek,zwłaszcza w państwach rozwiniętych gospodarczo, z szerzeniem się tzw. choróbcywilizacyjnych, spadkiem naturalnej odporności na infekcje oraz wzrostempodatności na różnego rodzaju alergie. Ponadto, wraz z rozwojem przemysłuspożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne dodatki smakowe, zapachowei konserwujące oraz prozdrowotne (tzw. nutraceutyki), których bogatym źródłemsą zioła. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na różnorodne surowce zielarskie orazna wiedzę z zakresu ich produkcji. Niniejsze opracowanie zostało przygotowane przezzespół autorski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Instytutu WłókienNaturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. W książce, poza ogólnymizagadnieniami, przedstawiono zasady uprawy ponad osiemdziesięciu gatunków ziółoraz uwzględniono zasady zbioru surowca ze stanowisk naturalnych. Należy jednakpodkreślić, że ten ostatni sposób pozyskiwania surowca stracił na znaczeniu iobecnie przemysł farmaceutyczny zdecydowanie preferuje duże partie jednolitegosurowca pochodzącego z uprawy. Wśród szerzej opisanych gatunków jest wielenowych, które ze względu na walory lecznicze i rosnące zapotrzebowaniezasługują na wprowadzenie do uprawy w naszym kraju. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dlaproducentów surowców zielarskich oraz osób związanych zawodowo z zielarstwemlub zajmujących się amatorską uprawą ziół. Może być także przydatna dlastudentów uczelni rolniczych, przyrodniczych lub medycznych specjalizującychsię w tej dziedzinie wiedzy. Głównie ze względu na tę grupę czytelników nakońcu opracowania zamieszczono spis najważniejszych pozycji piśmiennictwa.
20% rabatu
96,00
120,00 zł
Dodaj
do koszyka
ROŚLINY OGRODÓW SKALNYCH PORADNIK OGRODNIKA AMATORA
Publikacja obejmuje wybór 900 gatunków i odmian roślin: nadających się do uprawy w gruncie w amatorskich ogrodach skalnych ozdobnych, wyróżniających się szczególnymi walorami dekoracyjnymi, stosunkowo łatwych w uprawie i niewymagających szczególnych zabiegów uprawowych, wytrzymujących polskie warunki klimatyczne, trwałych. Ponadto opracowanie określa optymalne warunki ich uprawy poprzez wskazanie: właściwego dla nich stanowiska, jego oświetlenia, wilgotności i ciepła pożądanego podłoża i jego odczynu, wymaganych zabiegów uprawowych, najłatwiejszego amatorskiego sposobu rozmnażania. Książka zawiera 430 zdjęć roślin wykonanych w ogrodzie skalnym.
15% rabatu
51,00
60,00 zł
Dodaj
do koszyka
Omacnica prosowianka bez tajemnic
Omacnica prosowianka staje się coraz większym problemem dla polskiego rolnictwa. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom praktyków przygotowano kompendium wiedzy o tym ważnym gospodarczo szkodniku. To jedyne tego typu opracowanie dostępne na krajowym rynku wydawniczym, w którym Czytelnik znajdzie wszystkie najważniejsze informacje dotyczące: występowania, biologii, szkodliwości oraz metod integrowanego zwalczania tego gatunku. Wiele spośród przedstawionych danych opiera się na wynikach badań prowadzonych przez autora w ramach jego zainteresowań naukowych. Publikacja jest skierowana głównie do plantatorów kukurydzy, liczne spośród prezentowanych tu treści, m.in. dotyczące biologii gatunku i terminów jego występowania, mają charakter uniwersalny, co pozwala na szersze wykorzystanie książki, np. przez producentów innych roślin, już zaatakowanych przez owada lub na których wkrótce się on pojawi
13% rabatu
18,27
21,00 zł
Dodaj
do koszyka
Historia owoców tropikalnych. Od awokado do zapote
W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść. Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako marakuja, czy zapote. Z tej książki dowiesz się między innymi: co to jest gruszka aligatora? za jakim owocem tęsknił na emigracji Gabriel García Márquez? jakie drzewo Indianie uważają za palmę życia? czy pieniądze rzeczywiście nie śmierdzą? tego, że kiwi wcale nie pochodzi z Nowej Zelandii kto przepada za słoniowymi wszami? gdzie rosną owoce zwane „ogniem Zeusa”? od kiedy Amerykanie żują gumę?
25% rabatu
26,18
34,90 zł
Dodaj
do koszyka
ABC uprawy kukurydzy na ziarno
Kukurydza to coraz popularniejsza, a zarazem coraz ważniejsza gospodarczo roślina rolnicza uprawiana w Polsce. Poradnik "ABC Uprawy. Kukurydza na ziarno" zawiera szczegółowe informacje na temat warunków uprawy kukurydzy, doboru odmian, nawożenia, ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami. Dodatkowo zostały opisane organizmy pożyteczne i ich rola w ograniczaniu szkodników jak również szkodniki magazynowe zagrażające ziarnu kukurydzy. Oprócz tego w poradniku zamieszczono informacje dotyczące zbioru kukurydzy, czyszczenia, suszenia i magazynowania oraz informacje ta temat kosztów produkcji.
16% rabatu
24,36
29,00 zł
Dodaj
do koszyka
Vademecum środków ochrony roślin
Vademecum środków ochrony roślin jest opracowaniem przygotowanym przez specjalistów z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu. Intencją autorów było, przede wszystkim, przekazanie praktyce rolniczej pełnego zasobu aktualnej wiedzy na temat substancji czynnych dopuszczonych do obrotu i stosowania w środkach ochrony roślin w Polsce. Celem zespołu autorskiego było zebranie najważniejszych informacji, przydatnych dla profesjonalnych użytkowników fungicydów, herbicydów oraz insektycydów, środków biologicznych i biotechnicznych. Książka skierowana jest do producentów roślin rolniczych, warzywnych i owoców.
16% rabatu
74,76
89,00 zł
Dodaj
do koszyka
Wyhoduj i zjedz
Wyhoduj i zjedz
Wydawca: Znak
wysyłka: 48h
Prosty przewodnik po uprawie warzyw, owoców i ziół na balkonie Basia Chronowska-Cholewa wierzy w to, że w dzisiejszych czasach można jeść zdrowo, a nawet na szarych balkonach w prosty sposób da się wyhodować miętę, pomidory czy papryczki chili. Dzieli się doświadczeniem, podaje sprawdzone i proste sposoby na rozpoczęcie przygody z balkonowym ogrodnictwem i udowadnia, że może stać się ono pasją, która zmieni Twoje życie. To sposób, by nawiązać sąsiedzkie przyjaźnie, pokazać dzieciom, skąd biorą się owoce i warzywa, oraz uzyskać dostęp do pysznych, mało popularnych odmian roślin jadalnych. Przejmij kontrolę nad tym, co jesz! Przekonaj się, że bez względu na to, gdzie i jak mieszkasz, jaką powierzchnię ma Twój balkon i ile na nim słońca, możesz wyhodować własne zdrowe rośliny. Skorzystaj z podpowiedzi autorki i dowiedz się, co wybrać na początek. Basia Chronowska-Cholewa – ogrodniczka z zamiłowania i mama małego Dawidka. Od ponad pięciu lat zaraża swoją pasją na blogu Słoneczny Balkon. Jest pewna, że uprawa roślin jadalnych może zmienić życie na lepsze.
30% rabatu
23,03
32,90 zł
Dodaj
do koszyka
Atlas chorób roślin rolniczych
Atlas chorób roślin rolniczych to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozróżni choroby występujące na roślinach uprawnych. Zawiera opisy około 90 chorób występujących przede wszystkim w zbożach, kukurydzy, rzepaku, buraku cukrowym, ziemniaku, bobiku, łubinie i grochu. Podstawowym elementem charakterystyki patogena są objawy choroby na różnych częściach roślin uprawnych, tj. na siewkach, liściach, korzeniach, łodydze, kłosie czy źdźble. W poradniku pokrótce omówiono ponadto rozwój i źródło infekcji oraz czynniki sprzyjające rozwojowi choroby i jej występowaniu, a także szkodliwość poszczególnych patogenów (łącznie z progami ekonomicznej szkodliwości), terminy i metody zwalczania. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane objawy chorobowe.
16% rabatu
57,96
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
Co z tego wyrośnie? Chwast czy nie?
Wiosną cieszymy się wszystkim, co kiełkuje i puszcza pędy. Ale niemal od razu pojawia się pytanie: cóż to takiego wyrasta? Na których roślinach pojawią się cieszące oko kwiaty? Które z tych zielonych maluchów okażą się uciążliwymi chwastami? A może trzeba je natychmiast usunąć? Która roślina jest jadalna, a która może okazać się trująca? OD LIŚCIA DO ROŚLINY Już dzięki pierwszym listkom możemy rozpoznać roślinę. Przyjrzyjmy się jak wyglądają? Czy są raczej zaokrąglone? Podługowate? A może złożone? DZIĘKI TEMU NATYCHMIAST JE ROZPOZNAMY Symbole zamieszczone przy każdej roślinie informują, czy jest jadalna, czy będzie miała piękne kwiaty, czy jest pożyteczna dla okolicznych zwierząt, czy jest trująca albo czy silnie się rozrasta. BÄRBEL OFTRING jest z wykształcenia biologiem. Miłość do przyrody wciela w życie jako autorka, redaktor i wydawca najrozmaitszych poradników. W swojej najnowszej książce pomoże nam zidentyfikować rośliny, które pojawiają się wiosną w ogrodach.
35% rabatu
25,91
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Zioła w domu i w ogrodzie
Zioła w domu i w ogrodzie
Autor: Michał Mazik
Wydawca: Egros
wysyłka: 48h
Książka zawiera opis ponad 80 ziół. Podroździały dotyczące poszczególych roślin zawierają: opis i występowanie, uprawę, pozyskiwanie i suszenie, wykorzystanie w kuchni i domowej apteczce oraz ważne informacje. Zioła pogrupowano w rozdziałach: Zioła na parapecie, Chwasty, które leczą, Wartościowe rośliny lecznicze, Skarby lasu, Znane z pól i łąk, Egzotyczne zioła i przyprawy.
25% rabatu
18,66
24,90 zł
Dodaj
do koszyka
Modele biznesu gospodarstw agrowinnych
Koneserzy wina mawiają, że „wino prawdę Ci powie" (in vino veritas), co z perspektywy menedżerskiej może oznaczać, że w „smaku" wina zawarte jest podejście do prowadzenia biznesu winiarskiego. Degustacja jako kluczowa usługa w drodze do sukcesu, powinna przypominać udział w „misteriach bachusowskich", a więc przebiegać zgodnie ze sztuką ceremonii, celebracji i rytualizacji konsumpcji wina. Dlatego im bardziej usługa degustacyjna jest zorientowana na kreowanie zmysłowych i pochłaniających doświadczeń dla agroturysty, tym więcej przepływów wiedzy jest zakodowanych w modelu biznesu gospodarstwa agrowinnego. Podczas konwersacji z winiarzem klient powinien pozyskać podstawową wiedzę z zakresu nauki o winie (enologii), przekazywanej w formie „wielkich narracji" nt.: • filozofii wina (koncepcji znaczenia wina w życiu człowieka), • wiedzy technologicznej (orientacji manualnej, zmechanizowanej, ekologicznej), • tajników produkcji wina (metodach winifikacji), • szczepów, gatunków i roczników (podstaw typologii win), • kompozycji i faktury wina („poetyckie" opisy walorów smakowych wina), • doboru dań do wina (rekomendacje win równoważących spożywany posiłek). Na podstawie autorskich badań, przeprowadzonych w renomowanych, benchmarkingowych regionach agroturystyki winnej, m.in. w Alzacji i na Morawach, przedstawiane w książce modele biznesu gospodarstw agrowinnych pokazują zarówno procesy, procedury, narzędzia i narracje funkcjonowania gospodarstw agrowinnych, jak również najlepsze praktyki współpracy w tworzeniu szlaków winnych (projektowania „wędrówek" dla agroturystów). Proponowane zalecenia i rekomendacje są szczególnie przydatne dla rozwoju gospodarstw agrowinnych oraz enoturystyki w Polsce.
25% rabatu
37,50
50,00 zł
Dodaj
do koszyka
Co skąd pochodzi?
Co skąd pochodzi?
Wydawca: Omnibus
wysyłka: 48h
Co skąd pochodzi? to wartościowa popularnonaukowa książka dla dzieci, dzięki której młody czytelnik dowie się, skąd pochodzą popularne produkty i jakie mają zastosowania. Jak to możliwe, że z kukurydzy produkuje się zarówno popcorn, jak i benzynę bezołowiową? Jak wygląda uprawa ryżu w Azji? Dlaczego jedwab jest tak drogim i wartościowym surowcem? Dzięki komu Europejczycy poznali smak herbaty oraz który kraj jest największym producentem bawełny na świecie? Na te i wiele innych pytań odpowiedź można znaleźć na kartach tej kolorowej, barwnie ilustrowanej książki.
15% rabatu
16,92
19,90 zł
Dodaj
do koszyka
Warzywnictwo
Warzywnictwo
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Podręcznik dla uczniów techników i policealnych szkół ogrodniczych.
8% rabatu
36,79
39,99 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uprawianych pod Osłonami 2018
Program Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uprawianych pod Osłonami powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Omówione są w nim zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: wykazy fungicydów, zoocydów, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami oraz szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych pod osłonami. Dodatkowo zawiera wykaz fungicydów i zoocydów stosowanych w roślinach ozdobnych oraz szczegółowe zalecenia ich ochrony przed szkodnikami i chorobami.
13% rabatu
17,40
20,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu 2018
Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Omówione są w nim następujące zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.
15% rabatu
15,30
18,00 zł
Dodaj
do koszyka
Program Ochrony Roślin Sadowniczych 2018
Program Ochrony Roślin Sadowniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zawarte są w nim następujące działy: wykaz środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania na roślinach sadowniczych, program stosowania bioregulatorów, karencje oraz prewencje dla pszczół, obowiązujące po zastosowaniu środków ochrony roślin, łączne stosowanie środków ochrony roślin, selektywność środków ochrony roślin i progi zagrożenia, wykaz środków do zwalczania chorób i szkodników, szczegółowe programy ochrony, zwalczanie chwastów, środki do integrowanej produkcji.
15% rabatu
15,30
18,00 zł
Dodaj
do koszyka
Dynia
Dynia
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Wielki potencjał dyni sprawił, że stała się kulinarnym hitem i pojawia się niemal w każdej karcie dań. Zaliczają się ją do zdrowej żywności – cenne są jej owoce, kwiaty i pestki. To dlatego lekarze polecają regularnie jadać dynie, zwłaszcza dzieciom, seniorom i ciężarnym. O tym, jakie potrawy można przygotować z dyni, traktuje niniejsza książka. Ponadto podpowiadamy, jak uprawiać dynię – a wystarczy do tego przydomowy ogródek lub np. rusztowanie dla rośliny. Z poradnika dowiesz się, jakie odmiany wybrać do uprawy, jak wyhodować gigantyczną dynię, ale też – co zrobić, by ozdobić dyniami dom na Halloween. Proponujemy solidną garść wiedzy i ponad 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu!
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Jabłka. Smaki z mojego ogrodu
Jabłka przyciągają wzrok atrakcyjnym kształtem, barwą i zapachem. Delektujemy się ich jędrnością, kruchością, soczystością, smakiem i aromatem. Dostarczają niezbędnych składników dla człowieka, takich jak: łatwo przyswajalnych cukrów (glukozy i fruktozy), kwasów organicznych, pektyn, błonnika, soli mineralnych i witamin. Z naszego poradnika dowiesz się, jak wybrać dobre odmiany do uprawy i zapewnić im najlepsze warunki wzrostu. Podpowiadamy jak sadzić i pielęgnować drzewka jabłoni. W skrócie omawiamy choroby i szkodniki, jakie atakują jabłonie. Prezentujemy krótki rys historyczny jabłek i jabłoni. I wreszcie – proponujemy wiele przepisów na potrawy z jabłek. Owoce te bowiem doskonale nadają się do deserów, sałatek, a także dań z mięsa. Z nami poznasz smak własnego ogrodu!
15% rabatu
8,49
9,99 zł
Dodaj
do koszyka
Pomidory w polu
Pomidory w polu
Wydawca: Hortpress
wysyłka: 48h
Autorka przekazuje Czytelnikowi najnowsze informacje oparte na wynikach wieloletnich badań Instytutu Warzywnictwa, dotyczących uprawy pomidora w odkrytym gruncie. Na uwagę zasługuje szczegółowy opis najprzydatniejszych odmian znajdujących się w Rejestrze Odmian. Czytelnik może prześledzić cały cykl produkcyjny z uwzględnieniem takich elementów jak produkcja rozsady, sadzenie, ochrona przed chorobami i szkodnikami oraz zbiór owoców i przygotowanie do sprzedaży.
13% rabatu
8,70
10,00 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
17
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka