Poczta Walenty

Okładka książki Struktura polskiego rolnictwa na tle UE
Ponad 1,2 mln polskich gospodarstw (blisko 90% gospodarstw, które użytkują ok. 50% gruntów ogółem) nie zapewnia dochodów zaspokajających potrzeby rodzin rolniczych. Powodem jest przede wszystkim zbyt mała powierzchnia użytkowanych gruntów, ale jest nim także niezbyt wysoki poziom intensywności gospodarowania (wielkość produkcji z jednostki powierzchni). Polska jest jedynym wielkim producentem rolnym w Unii Europejskiej z tak nieefektywnymi strukturami obszarowymi i ekonomicznymi, stąd też konieczne są przekształcenia. Oczywiście proces poprawy struktur obszarowych i ekonomicznych jest procesem wieloletnim, mającym swoje „naturalne" tempo, które trudno przyspieszyć. Natomiast znacznie łatwiejsze jest jego hamowanie, czego dowodzą wprowadzone w ostatnich latach w Polsce przepisy regulujące obrót ziemią rolną. W rezultacie, wprawdzie struktury produkcyjne polskiego rolnictwa uległy w latach członkostwa Polski w Unii wyraźnej poprawie: wzrosła produkcja przeciętnego gospodarstwa z 6,5 tys. euro produkcji standardowej w 2005 roku do 17,7 tys. euro (wzrost o 11,2 tys. euro) w 2016 roku. Jednak równocześnie skala zmian była znacznie mniejsza niż w „starych" państwach unijnych: tam produkcja standardowa przeciętnego gospodarstwa zwiększyła się z 41,6 tys. euro do 67,5 tys. euro (wzrost o blisko 26 tys. euro). Z danych tych wynika, że niebezpiecznie rośnie różnica między siłą ekonomiczną polskich gospodarstw a gospodarstw wielu państw członkowskich, zwłaszcza tych znajdujących się w tej samej strefie klimatycznej co Polska. Przeciwdziałanie tej tendencji wymaga zatem jak najszybszej korekty obecnie prowadzonej polityki rolnej. Książka zawiera analizy struktury polskiego rolnictwa, na podstawie których sformułowane zostały wnioski i rekomendacje dla polskiej polityki rolnej.
24% rabatu
53,52
70,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Międzynarodowy handel rolny Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju
Głównym celem prezentowanej książki jest określenie konkurencyjności produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej w handlu wewnątrzwspólnotowym i na rynku światowym. W książce omówiono m.in. teorie rozwoju handlu międzynarodowego oraz instrumenty polityki handlowej z uwzględnieniem specyfiki międzynarodowych obrotów rolnych; istotę konkurencyjności międzynarodowej, główne koncepcje ujmowania jej determinantów oraz wybrane metody pomiaru międzynarodowej zdolności konkurencyjnej, jak również uwarunkowania i wyniki polskiego handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ponadto Autorzy, Karolina Pawlak i Walenty Poczta, w książce przedstawili rezultaty wskaźnikowej analizy pozycji konkurencyjnej polskiego i unijnego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym i światowym w latach 2004–2008 oraz wyniki projekcji wykonanych przy użyciu modelu równowagi ogólnej Global Trade Analysis Project, dotyczących możliwości rozwoju wymiany handlowej oraz zmian pozycji konkurencyjnej produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i UE. Książka jest adresowana do szerokiego grona czytelników zainteresowanych problematyką handlu i konkurencyjności międzynarodowej sektora rolno-spożywczego, w tym dla wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i rolniczych.
19% rabatu
43,09
52,90 zł
niedostępny
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka