![]() Kuchnia w PRL
Autor:
red Grzegorz Piotrowski
Wydawca:
Europejskie Centrum Solidarności
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788366532205
EAN:
9788366532205
oprawa:
Miękka
format:
17.5x22.0cm
język:
polski
liczba stron:
292
rok wydania:
2024
(0) Sprawdź recenzje
31% rabatu
34,40 zł
Cena detaliczna:
50,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,32 zł
Opis produktuZasady bezpieczeństwa
Władze robiły wszystko, by obywatele PRL przestali celebrować posiłki. Jedzenie miało jedynie zaspokoić potrzebę głodu i poprzez dostarczenie jak największej liczby kalorii – dać robotnikom siłę do pracy ku chwale nowej, ludowej ojczyzny. Na półkach sklepowych często brakowało owoców i warzyw innych niż ziemniaki. „Żelazna kurtyna” skutecznie odcięła nas od czerpania inspiracji kulinarnych z Zachodu, mogliśmy jedynie coś podpatrzeć u innych demoludów, które miały dostępny podobny zestaw składników. Zawrotną karierę w PRL zrobiło słowo „kombinować”: z powodu niedostatków na rynku spożywczym przygotowujący posiłki mieli ciężki orzech (nomen omen) do zgryzienia, gdy chciano zapewnić odpowiedni posiłek swojej rodzinie. Zatem kombinowano na wiele sposobów kuchni: hitem tamtych lat jest marcepan z fasoli, schabowy z mortadeli oczywiście niemającej nic wspólnego z włoską, czy parówki z nutrii. Te i inne smaczki z historii kulinarnej Polski Ludowej znajdą Państwo w książce Kuchnia (w) PRL. Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL - nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbędzie się w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Udział zapowiedzieli badacze z całej Polski.
x
![]()
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
![]()
Wybierz wariant produktu
|