Okładka książki O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu

O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu

Wydawca: Czarne
wysyłka: niedostępny
ISBN: 978-83-8049-450-3
EAN: 9788380494503
oprawa: twarda
podtytuł: Opowieści z pola, ogrodu i lasu
format: 215x135x25mm
język: polski
Seria: POZA SERIĄ
liczba stron: 216
rok wydania: 2021
(1) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
43% rabatu
22,88 zł
Cena detaliczna: 
39,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,80

Opis produktu

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków.
Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy często porwali się dosłownie z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt. Choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, ale za to lepiej. Chcemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i wielkim przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.

Recenzje:

✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Marta Korytkowska
Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

«O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu» to świetna książka dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza swoje rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, aby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To również swoista mapa Polski pokazująca, gdzie można kupić niektóre z wymienionych produktów.

Z książkami o zdrowym odżywianiu jest u mnie jak z poradnikami: czytam je od czasu do czasu, bardzo mnie inspirują i nawet chciałabym wdrożyć w swoje życie zamieszczone w nich rady, ale… no właśnie, właściwie nigdy mi się to nie udaje a zapał szybko przemija. Książka Agaty Michalak zrobiła na mnie ogromne wrażenie, ale prawdopodobnie nic nie zmieni w mojej kuchni.

Jestem z tych leniwych, którzy robią byle jakie zakupy w supermarketach, bez wcześniejszego zaplanowania, co właściwie chcę kupić. I tu jest błąd. Wydaje nam się, że skoro coś jest w sklepach, to znaczy, że można to jeść bez żadnych konsekwencji, bo przecież gdyby miało nam zaszkodzić, nie dopuszczono by tego do sprzedaży. A potem coraz więcej osób ma nietolerancję laktozy, nie może jeść nic z glutenem i ma alergię na wiele innych produktów. Książka Agaty Michalak uświadamia, że moglibyśmy jeść dużo zdrowiej, potrzeba tylko włożyć w to nieco więcej wysiłku. Szukać w sklepach dobrych produktów ekologicznych, zaznajomić się nieco na temat dobrego mięsa, ryb, serów itd., a przede wszystkim wiedzieć, gdzie takich produktów szukać.

W dobie konsumpcjonizmu, książki takie jak ta są zdecydowanie na czasie. Reportaż «O dobrym jedzeniu» Agaty Michalak jest pełen ciekawych informacji, którymi dzielą się z nami profesjonaliści, a czasem nawet fanatycy zdrowego odżywiania. To książka, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. I co najważniejsze, nie trzeba być wegetarianinem ani weganem, aby zdrowo jeść - świadome jedzenie mięsa też może być w porządku.

www.bibliofilembyc.pl
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj