Ostatnia szansa żeby dobrze zjeść
Autor:
Mallet Gina
Wydawca:
Twój Styl
wysyłka: niedostępny
ISBN:
837163420X
EAN:
9788371634208
oprawa:
Miękka
format:
13.8x20.4cm
język:
polski
liczba stron:
334
rok wydania:
2006
(0) Sprawdź recenzje
30,45 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Opis produktu
Gdzie się podziały wszystkie dobre rzeczy z naszych talerzy?
To pytanie leży u podstaw książki Giny Mallet, która barwnie i z rozmachem opisuje burzliwe dzieje naszej codziennej żywności. W ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat stosunek do żywności zmienił się drastycznie: zamiast się nią cieszyć, zaczęliśmy się jej bać. Pod wpływem alarmujących odkryć specjalistów od żywienia i surowych zaleceń lekarzy z naszych stołów zniknęły stare dobre potrawy i dania, a wraz z nimi tradycyjne więzi spajające tych, którzy kiedyś zwykli dzielić wspólny posiłek. Czerpiąc z własnych bogatych wspomnień i doświadczeń, Mallet opowiada historię zmiennych kolei losu pięciu podstawowych składników naszej codziennej diety. Jak do tego doszło, że pospolite jajko, oskarżone przez naukę o szerzenie chorób, stanęło na krawędzi wymarcia? Dlaczego wojna z bakteriami doprowadziła do kulturowego rozłamu pomiędzy Europą i Ameryką, a dalsze istnienie sera produkowanego z surowego mleka stanęło pod znakiem zapytania? Jak to się stało, że tak tradycyjna strawa jak wołowina została wyklęta z naszych kuchni? Dlaczego nie możemy, tak jak ogrodnicy w czasach wiktoriańskich, uprawiać stu odmian groszku, i dlaczego pomidor skutecznie stawił opór postępującej industrializacji żywności, podczas gdy niegdyś równie pospolite jabłko zanika w diecie zachodnich cywilizacji?
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|