nowość
![]() Toskania. Pascal Lajt
Autor:
MAGDALENA CIACH-BAKLARZ
Wydawca:
Pascal
wysyłka: 48h
ISBN:
9788383174655
EAN:
9788383174655
oprawa:
Miękka
format:
11.5x19.0cm
język:
polski
Seria:
PASCAL LAJT
liczba stron:
160
rok wydania:
2025
(0) Sprawdź recenzje
44% rabatu
20,74 zł
Cena detaliczna:
36,99 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,11 zł
Opis produktu
Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti? Który florencki plac jest najpiękniejszy? Gdzie odbywa się L'Eroica – niezwykły kolarski wyścig? Skąd pochodzi słynny biały marmur, z którego powstał David Leonarda da Vinci? Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu! Dolina Val d’Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d’Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii. Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem Ribollita Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień – wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.
x
![]()
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
![]()
Wybierz wariant produktu
|