Okładka książki Tajemnice kawy - Sara Magdalena Woźny

Tajemnice kawy - Sara Magdalena Woźny

Wydawca: Zysk i S-ka
wysyłka: niedostępny
ISBN: 978-83-7506-537-4
EAN: 9788375065374
oprawa: Miękka
format: 14.5x20.5cm
język: polski
liczba stron: 264
rok wydania: 2011
(0) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
30% rabatu
28,11 zł
Cena detaliczna: 
39,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,11

Opis produktu

Kawa, kawa, kawa...Co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Produkcja kawy na skalę przemysłową zdemokratyzowała wprawdzie jej spożycie, ale i sproblematyzowała przy okazji jej jakość.Nie wystarczy kawę znać z widzenia... warto poznać jej rodowód - historię ziarenka od korzenia młodego kawowca aż po aromatyczną filiżankę. Nie ma takiego sposobu przyrządzania kawy, w którym jakość samego ziarna nie grałaby pierwszych skrzypiec.Królowa Saby delektowała się kawą dobrą z natury.Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku rozmaitościach kawowych... Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości?Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy Raj Utracony?A zatem, tajemnicza kawo, zapraszamy pod lupę. Już czas...I Ty możesz poczuć się jak prawdziwy kiper kawy!Drogi Czytelniku, i Ty możesz stać się kawowym detektywem! Spróbuj samodzielnie w domu przetestować kawę ekologiczną i przemysłową. Kupując w sklepie po jednym opakowaniu każdej z nich, zwróć uwagę na to, by były one tego samego gatunku (najlepiej 100% arabica). Następnie przygotuj dwie równe filiżanki i nasyp do jednej z nich 7 gramów zmielonej kawy ekologicznej, a do drugiej tyle samo kawy przemysłowej. Zaparz obie wodą z czajnika o temperaturze około 95°C i pozostaw je na kilka godzin (nawet na całą noc). Teraz nadchodzi chwila prawdy. Spróbuj każdej z kaw (tylko nie krzyw się, że już zimna). W ten sposób można lepiej wysmakować zmiany, które zaszły w napoju po wystygnięciu i utlenieniu.Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny Tajemnice kawy wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.Kordian Tarasiewicz
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj