Żywienie osób w wieku starszym
Autor:
Mirosław Jarosz
Wydawca:
PZWL
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788320035186
EAN:
9788320035186
oprawa:
Miękka
podtytuł:
Porady lekarzy i dietetyków
format:
14.0x20.0cm
język:
polski
liczba stron:
162
rok wydania:
2008
(0) Sprawdź recenzje
22% rabatu
30,60 zł
Cena detaliczna:
39,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,55 zł
Opis produktu
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Wstęp
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Piśmiennictwo
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|