|   Żywienie osób w wieku starszym
                            Autor:
                            
                                        Mirosław Jarosz
                            
                         
                        Wydawca: 
                                    PZWL
                        
                     wysyłka: niedostępny 
                            ISBN:
                            
9788320035186                            
                         
                            EAN:
                            
9788320035186                            
                         
                            oprawa:
                            
Miękka                            
                         
                            podtytuł:
                            
Porady lekarzy i dietetyków                            
                         
                            format:
                            
14.0x20.0cm                            
                         
                            język:
                            
polski                            
                         
                            liczba stron:
                            
162                            
                         
                            rok wydania:
                            
2008                            
                         (0) Sprawdź recenzje 14% rabatu33,46 zł Cena detaliczna:  39,00 zł 
                    dodaj do schowka
                 
                    koszty dostawy
                 Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,46 zł Opis produktuZasady bezpieczeństwa
                Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
 
Spis treści
Wstęp
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym 
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? 
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym 
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym 
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym 
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym 
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów 
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym 
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym 
Piśmiennictwo
             x   
            Uwaga!!!
         
            Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
         TAK NIE   
            Wybierz wariant produktu
         |