Okładka książki Apetyt na Meksyk

Apetyt na Meksyk

Wydawca: Psychoskok
wysyłka: niedostępny
ISBN: 978-83-8119-881-3
EAN: 9788381198813
oprawa: twarda
format: 235x165mm
język: polski
liczba stron: 154
rok wydania: 2022
(2) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
40% rabatu
23,87 zł
Cena detaliczna: 
40,01 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,01

Opis produktu

„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń

Recenzje:

✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Emilia Twardzik dlalejdis.pl
Pozycję tę można traktować również jako swego rodzaju przewodnik po kulturze meksykańskiej, gdyż każdy przepis zawiera bardziej lub mniej szczegółową historię dania. Nazwy potraw wprowadzone są w języku polskim jak i hiszpańskim, co pozwala nam na jeszcze dokładniejsze wsiąknięcie w tradycje. Książka podzielona jest na części według charakterystycznych składników najczęściej wykorzystywanych do gotowania w Meksyku. Są to: kukurydza, fasola, papryka, tortille, awokado, mięso, ryby i owoce morza. Taki podział pozwala na klarowne przedstawienie kategorii potraw. Na dodatek, do prawie każdego przepisu, mamy dołączoną ciekawostkę związaną z danym produktem lub potrawą. Dowiadujemy się, że w Meksyku fasola jest tak często spożywana, że Meksykanie bywają nazywani „fasolarzami”.

Historię tego kraju odkrywamy także przez przepisy na dania związane z poszczególnymi świętami w roku. Jednym z przykładów jest chociażby Pan de muerto czyli słodkie bułeczki na dzień zmarłych. Jest to jeden z najhuczniej obchodzonych dni w roku w Meksyku i w przeciwieństwie do naszego Święta Zmarłych, atmosfera jest raczej radosna, gdyż wierzy się, że tego dnia zmarli wracają na Ziemię, więc przygotowuje się do nich smakołyki i zostawia się je na grobach. Święto to zostało nawet wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Co ciekawe w Meksyku znaleźć możemy ponad 60 odmian chilli i kukurydzy! Masz apetyt na więcej?
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Kulinarna Maniusia
Przedpremierowo
Piękna i pełna smaków podróż do Meksyku. Przepisy, ciekawostki i opisy w książce pozwolą czytelnikowi poznać kuchnię meksykańską i spróbować jej we własnej kuchni.
Nawet nie sądziłam, że dania kuchni meksykańskiej są tak łatwe do przygotowania i w zasadzie zrobię je ze składników, które bez problemu kupię w sklepach.
Przepisy są ciekawe i bardzo różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie a każdy przepis może być inspiracją do gotowanie śniadań, obiadów czy deserów. Naprawdę polecam

x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj