Okładka książki Ramen Book
Ramen Book
Wydawca: Nippan IPS
wysyłka: 48h
Ramen Book
13% rabatu
91,25
104,95 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki BRZUCHOMÓWCY
BRZUCHOMÓWCY
Wydawca: Burda Książki
wysyłka: 48h
Kuchnia to serce domu. Zaproszenie do niej może być postrzegane jako dowód zaufania i przyjaźni, odsłonięcie przed odwiedzającym miejsca, które może nie zawsze lśni czystością, ale w którym toczy się życie. Sprytnie wykorzystując fakt znajomości okraszony szczyptą sympatii, postanowiłem wślizgnąć się i zaprosić was do świata pokręconych, śmiesznych i oryginalnych historii moich wspaniałych przyjaciół. Opowiadają mi oni o swoich pierwszych kulinarnych wspomnieniach, rozpamiętują smaki dzieciństwa oraz popisowe dania mam i babć. Zdradzają, w jakich lokalach lubią bywać i co z chęcią szamają. Mówią, czym się kierują w swoich codziennych wyborach, uchylając nam tym samym odrobinę swojego prywatnego świata. Każdy z nich oprócz ciekawej, inspirującej rozmowy serwuje mi swój oryginalny przepis na ulubione danie, ja bekhendem odbijam smacznie piłeczkę i proponuję coś bardziej w moim klimacie. Zgłodnieli? ZAPRASZAM DO ŚWIATA BRZUCHOMOWCOW! Vienio * Organek * Mazolewski * PabloPavo * Ten Typ Mes * Piotr Kędzierski * Olga Frycz * Orina Krajewska * Mikołaj Komar * Natalia Przybysz * Kosi * Aleksander Baron
35% rabatu
38,91
59,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Fit przepisy od baletnicy
Baletnica gotuje! Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie potrzeba bolesnych wyrzeczeń ani długich godzin w kuchni! Gotowanie może być proste, a zdrowe jedzenie łatwo dostępne – także dla osób zajętych lub bardzo aktywnych fizycznie. Poznaj 100 przepisów na lekkie i pożywne dania, które zasmakują całej rodzinie i zagoszczą w twojej kuchni na stałe!
41% rabatu
26,45
44,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy
Tomek wie o winie wszystko. Pisze o nim tak, jak lubię. Kojarzy je z ludźmi, którzy je tworzą, i miejscem, z którego pochodzi. Jego opowieści sprawiają, że chce się tam być. I że chce się żyć niepośpiesznie i zmysłowo. Marek Kondrat Moja rodzina produkuje wino w Toskanii od pięciuset lat. Ja piję wino od prawie pięćdziesięciu. Nadal nie potrafię mówić o nim z taką wiedzą i pasją, jak Tomasz Prange-Barczyński. Tessa Capponi-Borawska Autor świetnie pisze i woli pięknie o winie opowiadać, niż nudno wykładać. Tym zaletom zawdzięczamy książkę, która zaciekawi każdego – zaawansowanego i debiutującego – miłośnika wina. Gawęda łączy się idealnie z poradami, przeczytajcie koniecznie, zanim wypijecie. Marek Bieńczyk Tej książki należy używać z umiarem. Bez względu na to, czy chciałabym się wybrać w czasie wakacji do muzeum, czy na Oktoberfest, z Europą na winnych szlakach i tak ostatecznie wylądowałabym w piwnicy u winiarza. Agnieszka Kręglicka Największa życiowa przyjemność? Degustacja wina w miejscu jego pochodzenia! Znany dziennikarz i krytyk winiarski, Tomasz Prange-Barczyński, zabiera czytelników w podróż po winnicach Europy. Odwiedza zarówno miejsca znane, takie jak Tokaj czy Toskania, jak i te mniej popularne, jak Carnuntum i Lavaux. Pokazuje winiarzy i winnice w kontekście kultury i historii poszczególnych regionów. Szlak jego podróży wiedzie przez trzynaście europejskich krajów aż do… Polski, w której również producenci powoli otwierają się na przyjęcie podróżnego. To opowieść o winie, ale i o człowieku, który je robi. Lekka, świetnie udokumentowana, inspirująca –ta książka to niezbędnik dla każdego miłośnika wina!
41% rabatu
35,28
59,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki ZWYCZAJNIE
ZWYCZAJNIE
Wydawca: Pascal
wysyłka: 48h
Przeczytaj, jeśli marzysz o życiowej zmianie. Gdy po raz kolejny stoisz w korku, a stres i pospiech nie pozwalają złapać tchu, kusi cię, by… uciec. Najlepiej na wieś. Ale czy w ciszy i nicnierobieniu odnajdziesz spokój? Chcę Cię zachęcić do docenienia uroków prostych, zwyczajnych chwil, uważności na piękno, które podsuwa nam natura. W tej książce z radością, ale i z pokorą, zapraszam na mój koniec świata. Otwieram przed tobą drzwi mazurskiego domu, pełnego życia, kolorów, smaków i miłości. Nie trzeba spektakularnych widoków, rozlewisk ani jezior, aby stworzyć sobie mały raj. Co jest potrzebne? Kawałek nieba, dach nad głową, kilka drzew i cisza. Plus otwarte serce, dużo chęci, siły, troszkę szaleństwa oraz odrobina wyobraźni. Zwyczajnie to bardzo osobisty przewodnik po prostym życiu. Znajdziesz w nim łatwe przepisy kulinarne na dania z naturalnych składników i pomysły na czas spędzony z rodziną – bez laptopa i smartfona. Dowiesz się, jak smakować samotność. Przepuszczać przez palce promienie słońca lub czas. Przekonasz się, jak cudownie jest spacerować zamiast biec. Jak czerpać radość z codziennych czynności i utrzymywać równowagę między rywalizującymi ze sobą siłami życia. Bądź bliżej natury. Bądź bliżej siebie. Każdy może mieć swoje życie „wiejskie”. Zaczyna się tam, gdzie stawiamy na siebie i na to, co naprawdę ważne. Natalia Kukulska Mam szczęście mieszkać z rodziną pod Warszawą, niemal w środku lasu. Otaczają nas głównie sosny, po kilkuminutowym spacerze jesteśmy nad rzeką Świder. Wpadam tam, żeby zebrać myśli. Adam Sztaba
41% rabatu
29,39
49,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza
Wydawca: Jedność
wysyłka: 48h
Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najlepszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków. Dzięki licznym przepisom można ponownie docenić niektóre gatunki ryb, mniej znane, lecz bardzo smaczne. Nie brakuje przepisów z popularnym tuńczykiem, labraksem czy dobrze znaną doradą. Są też ryby równie smaczne, tak samo proste do przyrządzenia, a przy tym znacznie tańsze, ponieważ mniej modne. Wszystkie przepisy opisane są krok po kroku, opatrzone pięknymi zdjęciami wykonanymi z góry, w tym także potrzebnych składników. Wystarczy rzucić okiem na zdjęcia, żeby dowiedzieć się, co potrzebne jest do gotowania i jakie są kolejne etapy realizacji przepisu prowadzące do jego perfekcyjnego wykonania.
34% rabatu
23,08
35,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Pociąg do smaku
Pomysł, a zarazem tytuł książki, narodził się dawno temu. Wtedy jeszcze nie miało się pojęcia o tym, co Polak potrafi. Tymczasem, upodobanie do podróży i dobrej kuchni, szło już w parze z chęcią prowadzenia smakowitych zapisków. Powstały pierwsze opowiadania o miastach pachnących szczególnym aromatem. Pomysł rozwijał się, teksty mnożyły, zapachy mieszały, a całość została okraszona fotografiami z różnych zakątków świata, autorstwa Renaty Giergielewicz. Daj się skusić, by poczuć ten pociąg do smaku.
25% rabatu
13,12
17,50 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Whisky. Leksykon smakosza
Whisky. Leksykon smakosza
Autor: Wishart David
Wydawca: RM
wysyłka: 48h
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pierwsza na rynku pozycja opisująca w tak praktyczny sposób whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku. David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze odpowiedniej whisky na każdą okazję. Przedstawia też ponad 100 gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi w nich ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek! W tym nowym, poszerzonym wydaniu znajdziesz: gruntownie poprawioną autorską klasyfikację whisky typu single malt według smaków; przegląd najważniejszych whisky słodowych; prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tyko ze Szkocji; informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
35% rabatu
38,96
59,99 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki The Tofu Cookbook
The Tofu Cookbook
Wydawca: Ebury Press
wysyłka: 48h
Tofu is the perfect ingredient for anyone looking to cut down on their meat consumption. It can be crisp, crunchy, soft or creamy. Its subtle flavour lends itself to both sweet and savoury dishes: you just need to know how to use it! With guidance on how to store, prep, season, marinate and flavour, this fantastic book is packed with hacks to convert tofu haters and make this super ingredient the star of the show. See just how versatile tofu can be, with 60 delicious recipes ranging from traditional phos, stir-fries and salads to the more unexpected: burritos, brownies and even smoothies!
13% rabatu
34,78
40,00 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Prawdziwa kuchnia polska
Prawdziwa kuchnia polska
Wydawca: Rea
wysyłka: 48h
Prawdziwa kuchnia polska to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby, jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
40% rabatu
29,94
49,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki ŚWIĘTUJEMY ROŚLINNE PRZEPISY NA UROCZYSTOŚCI I ŚWIĘTA
Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz też roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta nowych smaków. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Codzienne i świąteczne. Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw sprawdzi się nie tylko w Wigilię, Wielkanoc czy na przyjęciu noworocznym, ale nawet u cioci na imieninach. Te święta nie mogą się nie udać! Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, że smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być równie pyszne także w roślinnym wydaniu. Świętujemy! to pozycja dla wszystkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, ale też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, by trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole mają zasiąść młodsi (i starsi) weganie. Inspirację znajdą tu też kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd pokazuje, że okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy. Maciej Otrębski, RoślinnieJemy Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych smaków. Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają uznanie nawet najbardziej wymagającej cioci! Polecamy z całego serca.V Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge
35% rabatu
29,16
44,90 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Gumball. Odjechane przepisy na (nie)jadalne potrawy
"Odjechane przepisy na (nie)jadalne potrawy" to książka kulinarna dla dzieci 6+. Wierni fani serialu „Niesamowity świat Gumballa” znajdą w niej aż 40 przepisów na dania, które będą mogli przygotować sami lub z niewielką pomocą rodziców. Całość została podzielona na 4 działy: Śniadania, Obiady, Kolacje oraz Desery. Wszystkie przepisy zostały wzbogacone pięknymi, kolorowymi zdjęciami gotowych potraw oraz wskazówkami, jakich akcesoriów trzeba będzie użyć podczas przygotowywania każdego z dań. Dodatkowo w książce znajdują się także zasady, stanowiące ABC gotowania.
35% rabatu
19,48
29,99 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Czosnek dobry na wszystko
Czosnek dobry na wszystko
Autor: Brown Edgar
Wydawca: ABA
wysyłka: 24h
Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę. Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji. W tej książce znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się „czosnkowego” oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać czosnek organizmowi.
34% rabatu
16,48
24,99 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Dom bez chemii
Dom bez chemii
Wydawca: Rea
wysyłka: 48h
Poradnik przedstawia naturalne sposoby dbania o siebie i własne otoczenie. Trzy działy poświęcone czystości w domu, zdrowym kosmetykom i żywności bez chemii to trzy wyznaczniki zdrowego stylu życia. Czy można wyeliminować wszechobecną chemię? Na pewno warto ograniczyć, by organizm mógł powrócić do naturalnej równowagi. Z książki dowiesz się, jak to jest możliwe. Znajdują się tu przepisy na domowe sery i jogurty, sposoby na nowoczesne zapasy na zimę, a także przepisy na smaczny peeling (tak, można go też zjeść!) czy antyalergiczny krem. Produkty wykonane w domu nie mają żadnych ukrytych składników ani aromatów identycznych z naturalnymi. One po prostu są naturalne. Koniec z alergiami i niestrawnością, nadwagą. Sięgnij po wiedzę, która tak łatwo można wykorzystać.
40% rabatu
20,94
34,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Żydzi od kuchni. Opowieści wokół rodzinnego stołu
Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według żydowskich przedwojennych przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie znów przywrócić do życia? I rzeczywiście – udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce czasem przez wiele lat funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdziwienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszanie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw.
33% rabatu
25,44
38,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Wege energia
Wege energia
Wydawca: Helion
wysyłka: 24h
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin! Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń. Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść. Będzie smacznie, szybko i zdrowo. Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów. Katarzyna Gubała
35% rabatu
25,92
39,90 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki Vege słodkie na co dzień i na święta
Wegańskie wypieki – to proste! Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy? Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę? Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki? Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej pokonała zaburzenia odżywiania, a w swojej książce udowadnia, że roślinna dieta nie musi ograniczać. Wręcz przeciwnie – jest pyszna, zdrowa i pełna różnorodnych smaków, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Znajdziesz tu przepisy na: pożywne śniadania i szybkie desery, tradycyjne ciasta w nowej, lżejszej wersji, proste w przygotowaniu, zdrowe odpowiedniki popularnych batoników, lody, pralinki, ciasta bez pieczenia i wiele więcej! To książka pełna nowych inspiracji i zaskakujących połączeń smaków, która zachęca do eksperymentów w kuchni. Przygotuj słodkości, które zachwycą Twoich znajomych, a przy świątecznym stole zjednoczą całą rodzinę! Nie tylko dla wegan!
41% rabatu
26,45
44,90 zł
Dodaj
do koszyka
Okładka książki KUCHNIA NELI
KUCHNIA NELI
Wydawca: Muza
wysyłka: 24h
Kultowa książka Neli Rubinstein, żony wielkiego pianisty i wielkiego smakosza. Kuchnia tradycyjna, prosta i wykwintna. Nela Rubinstein rozsławiła polską kuchnię. Przez lata przygotowywała wspaniałe posiłki dla maestro Rubinsteina, rodziny i przyjaciół. Korzystała z przepisów znanych w jej rodzinie od pokoleń, recept matki i babki na dania polskie i litewskie oraz z ich porad i kuchennych tajników. W książce znalazły się jej ulubione potrawy z dzieciństwa, mistrzowskie wypieki, a także najlepsze przepisy zebrane od przyjaciół i zaprzyjaźnionych kucharzy na potrawy z całego świata. We wszystkim, co robiła, była zawsze wierna sobie i tradycji. I taka jest jej kuchnia. Barbara Młynarska-Ahrens
34% rabatu
32,91
49,90 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki GOTOWANIE DLA GEEKÓW WYD. 2
GOTOWANIE DLA GEEKÓW WYD. 2
Autor: Potter Jeff
Wydawca: Helion
wysyłka: 48h
Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji! Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia! W tej książce między innymi: przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia co wpływa na wrażenia smaku i zapachu karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się! O autorze Jeff Potter jest wnikliwym badaczem świata kulinarnego, który uwielbia znajdywanie odpowiedzi na pytania dlaczego składniki potraw zachowują się tak, a nie inaczej w określonych przepisach. Oswajając ludzi skoncentrowanych na sztuce kulinarnej z aspektami naukowymi, dotyczącymi produktów spożywczych, stara się przybliżać i wyjaśniać zagadnienia naukowe jak najszerszemu gronu odbiorców. Jeff pracuje z organizacjami i startupami, wspierając je w działaniach na rzecz rozwoju technologii stojących za ich produktami rynkowymi. Jeff Potter pisywał artykuły w USA Today, gościł w programie The Today Show, a ostatnio jest również regularnym gościem programu radiowego Science Friday.
37% rabatu
43,33
69,00 zł
Dodaj
do koszyka
nowość
Okładka książki Sprytne gotowanie w 2 godziny na cały tydzień dla całej rodziny
Batchcooking–tak dziś gotuje cały świat: szybko, tanio, zdrowo i przyjemnie. Domowe posiłki dla rodziny, zdrowe i pyszne, możliwe do przygotowania raz w tygodniu, to marzenie wielu z nas. Wszyscy wiemy, że należy się dobrze i zdrowo odżywiać… Ale kto ma czas codziennie biegać po zakupy i gotować po całym dniu wypełnionym pracą i innymi obowiązkami? Dzięki tej książce teraz będzie to możliwe: możesz przygotować wszystkie posiłki na cały tydzień w jednym dniu i to w ciągu maksymalnie 2 godziny! W tygodniu tylko podgrzewasz i podajesz: wszystko gotowe w 15 minut! Metoda ta, zwana z angielskiego batchcooking, „gotowanie zestawami”, dotarła do nas z Ameryki i oznacza gotowanie z wyprzedzeniem i tworzenie zestawów według jadłospisu na cały tydzień. I robi furorę na całym świecie! Nic dziwnego. Bo pozwala oszczędzić czas i pieniądze. Podaje gotowe listy zakupów (więc nie musisz samodzielnie podejmować decyzji ani planować). Radzi, jak przygotować i przechowywać produkty. I jak nie marnować jedzenia wykorzystując wszystko, co zostaje. Oto 15 jadłospisów dla 4 osobowej rodziny, czyli 75 potraw. Spróbuj, a pokochasz tę metodę i tę książkę, bo jest nie tylko przyjazna i praktyczna, ale piękna, oryginalnie zakomponowana, pełna wspaniałych zdjęć.
45% rabatu
24,60
44,80 zł
Dodaj
do koszyka
Liczba wyświetlanych pozycji:
1
2
3
4
5
158
Idź do strony:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka