Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw
Autor:
Czerniecki Stanisław
Wydawca:
Graf-ika
wysyłka: niedostępny
ISBN:
978-83-61889-69-4
EAN:
9788361889694
oprawa:
twarda
format:
285x165x20mm
język:
polski
liczba stron:
196
rok wydania:
2019
(0) Sprawdź recenzje
43% rabatu
32,19 zł
Cena detaliczna:
56,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,19 zł
Opis produktu
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|