Dobra kuchnia. Kuchnia śląska Dragon
Autor:
Iwona Czarkowska
Wydawca:
Dragon
wysyłka: niedostępny
ISBN:
978-83-62521-82-1
EAN:
9788362521821
oprawa:
Miękka
format:
13.5x21.0cm
język:
polski
Seria:
DOBRA KUCHNIA
liczba stron:
48
rok wydania:
2011
(0) Sprawdź recenzje
45% rabatu
3,84 zł
Cena detaliczna:
6,99 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,84 zł
Opis produktu
Kuchnia śląska ulegała rozmaitym wpływom. O jej dzisiejszym kształcie w największym stopniu zdecydowały tradycje: polska, niemiecka, czeska i austriacka. Wśród wielu potraw z tego regionu najbardziej charakterystyczne pozostają rolady, kluski i krupnioki. Wiele śląskich specjałów weszło do ogólnopolskiego kanonu.
Na śląskim stole królują: wodzionka – zupa z chleba z dodatkiem czosnku i smalcu, zupa na zakwaszonej mące, czyli żur, oberiba z kalarepy i parzybroda z kapusty. Poza nimi ważne miejsce zajmują krupnioki i żymloki z kaszy lub bułki tartej wymieszanej z wieprzową krwią, ajerkuchy, czyli regionalna wersja racuchów, oraz placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Dzięki Kuchni śląskiej Czytelnik pozna przepisy na te i inne wyborne specjały, a także pozna znaczenie tajemniczo brzmiących nazw, takich jak: nudelzupa, siemieniotka czy kyksy ze szpyrek.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|