KUCHNIA BARDZO POLSKA NIEZAPOMNIANE SMAKI
Autor:
Ewa Aszkiewicz
Wydawca:
Publicat
wysyłka: niedostępny
ISBN:
978-83-271-2555-2
EAN:
9788327125552
oprawa:
twarda
format:
228x228mm
język:
polski
liczba stron:
448
rok wydania:
2022
(1) Sprawdź recenzje
39% rabatu
48,16 zł
Cena detaliczna:
79,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,16 zł
Opis produktu
Nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.
Ponad 370 przepisów na: przekąski przystawki sosy zupy dania główne desery ciasta świąteczne specjały Ewa Aszkiewicz, właśc. Anna Kozowska (1935-2019) zawodowo pracowała jako bankowiec, otrzymała doktorat na wydziale rolniczym, jednak to kuchnia była jej największą pasją. Swoje pomysły kulinarne i przepisy publikowała najpierw w prasie, z czasem stając się autorką bestsellerowych książek, z których gotowała cała Polska. Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej Babci Antoniny duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy. Zawsze pachniało tam jabłkami i ziołami rosnącymi w pojemnikach ustawionych na okiennym parapecie, a z piekarnika i spod pokrywek garnków dochodziły kuszące wonie. Gdy miałam 12 lat, Babcia poleciła mi spisywać nowe pomysły na potrawy i gromadzić je w grubym zeszycie, który po latach stał się prawdziwym skarbczykiem wiedzy kulinarnej. Ewa Aszkiewicz Recenzje:✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Anna
Kuchnia polska jest mi bardzo bliska ze względu na związane z nią tradycje, które to od lat królują na polskich stołach, a jedynie można się nią stale zachwycać i ją urozmaicać, a szczególności jest to uwidocznione w końcowych efektach.
Każdy etap przyrządzania dań zamieszczonych na łamach kart książek sprawdzonych przepisów to prawdziwa uczta dla smakosza, który ma szacunek do polskiej kuchni i wiedząc przy tym, jak smakuje wybornie przepis, który on sam ma okazję go wykonać, a przed jego podaniem zasmakować. Mogłam z dumą obserwować krok po kroku, z jakim pozytywnym podejściem do rodzinnych polskich tradycji i klasycznych dań ma Pani Ewa Aszkiewicz w zamieszczonej najnowszej książce pt. ''Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki''. Cenne porady autorki pomogą wielu z nas zrozumieć, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z jej kuchnią i czy miała ona na swojej drodze kulinarnej autorytet. Lubię te przysmaki kulinarne, które z powrotem powracają i zostają one wzbogacone o dodanie nowej ilości nieznanych na polskim rynku składników, co potrafi uzyskać mu nowy i aromatyczny smak. Pani Ewa Aszkiewicz posiada niezwykły talent kulinarny i się nim dzieli z Czytelnikami, a w szczególności doświadczeniem i wiedzą, która nam posłuży w trakcie, kiedy będziemy mogli z niej skorzystać, gdy będziemy mieli ochotę na przyrządzenie ulubionego naszego polskiego dania. Książka ta została trafnie podzielona przez autorkę na osiem części: przekąski, przystawki, sosy, zupy, dania główne, desery, ciasta, świąteczne specjały. Przepisy, na które zwróciłam, szczególną uwagę są następujące: schab pieczony z cebulą, zraziki zapiekane, makaron rosołowy przepis z kuchni staropolskiej, naleśniki z jabłkami, sos morelowy, bułeczki mleczne z nadzieniem, rogale z powidłami, śniadaniowa babka niedzielna, babka na białkach przepis z kuchni staropolskiej, kruche babeczki, kruche ciasteczka z cukrem, sernik wiedeński puszysty, jabłecznik królewski, szarlotka aromatyczna, śledź po kaszubsku, schab ze śliwkami, polewka żołnierska przepis z kuchni staropolskiej, zupa krem z pieczarek, śledzie po królewsku, śledzie po cygańsku, surówka z czerwonej cebuli, kompot z jabłek i ananasem. Te niezwykle przedstawione polskie potrawy przez autorkę moim zdaniem będą prezentowały się godnie na polskim stole i chętnie można je przyrządzać o każdej porze roku. Elementami dodatkowymi w tej książce są: pięknie wykonane zdjęcia zaprezentowanych z książki dań, słowo wstępne od autorki oraz to, że została książka ta wydana w twardej i przede wszystkim pięknie prezentującej się okładce. Warto jest posiadać tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji. x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|