Kuchnia portugalska
Autor:
Elżbieta Adamska
Wydawca:
Olesiejuk Sp. z o.o.
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788327452351
EAN:
9788327452351
oprawa:
Twarda z obwolutą
format:
22.5x29.5cm
język:
polski
liczba stron:
192
rok wydania:
2020
(0) Sprawdź recenzje
32% rabatu
17,07 zł
Cena detaliczna:
24,99 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,02 zł
Opis produktu
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|