Kurpiowskie jadło i obyczaje
Autor:
Chętnik Adam
Katarzyna Chętnik
Wydawca:
Editions Spotkania
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788379653607
EAN:
9788379653607
oprawa:
Miękka
format:
18.0x24.0cm
język:
polski
Seria:
Polskie smaki Mikołaja Reya
liczba stron:
144
rok wydania:
2019
(0) Sprawdź recenzje
31% rabatu
27,47 zł
Cena detaliczna:
40,01 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,39 zł
Opis produktu
Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii „Polskie smaki Mikołaja Reya”.
Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.
Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego
jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi.
Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski
z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy
jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|