Okładka książki Kurpiowskie jadło i obyczaje

Kurpiowskie jadło i obyczaje

wysyłka: niedostępny
ISBN: 9788379653607
EAN: 9788379653607
oprawa: Miękka
format: 18.0x24.0cm
język: polski
liczba stron: 144
rok wydania: 2019
(0) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
32% rabatu
27,39 zł
Cena detaliczna: 
40,01 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,39

Opis produktu

Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii „Polskie smaki Mikołaja Reya”. Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami. Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi. Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj