Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni
Autor:
Piotr Ciemny
Wydawca:
KONCEPT
wysyłka: 24h
ISBN:
978-83-240-9481-3
EAN:
9788324094813
oprawa:
twarda
format:
150x200
język:
polski
liczba stron:
240
rok wydania:
2024
(1) Sprawdź recenzje
38% rabatu
34,35 zł
Cena detaliczna:
54,99 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,77 zł
Opis produktuDzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają! Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne. Skosztuj jak nieziemsko smakują
Dowiedz się także jak odróżnić od siebie najczęściej spotykane w polskich lasach rośliny. Jak wygadają ich liście, kora, igły, kwiatostany, szyszki. Wykorzystaj dary natury i odnajdź radość w piknikowaniu W lesie sezon piknikowy trwa cały rok. PIOTR CIEMNY - twórca inicjatywy oraz konta na Instagramie "Chwasty od Kuchni", regularny gość programów telewizyjnych i radiowych o naturze, ekologii i zielarstwie, a także pracownik duńskich restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin: 108 i Alchemist. Sprawia, że hasło "Znane rośliny w nieznanej odsłoni" nabiera zupełnie nowego znaczenia. Recenzje:✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: przyrodaz
Ja się spodziewałam, że autor opisze tylko jakie chwasty można jeść i gdzie je można znaleźć, a tu spotkało mnie takie zaskoczenie! Po pierwsze wydana w twardej oprawie z dużą ilością zdjęć i rysunków przedstawiających jadalne rośliny, które możemy spotkać w lesie. Pokazuje, że nawet zwykły spacer może działać na nas terapeutycznie i do tego podczas jego możemy się zdrowo najeść:-) Po ogólnym wprowadzeniu rozdział czwarty najbardziej nas zainteresuje. Mamy tam spis lasów i tego, co dobrego możemy w nich znaleźć. Wcześniej opisze nam ustawy o zasadach jakie panują w lesie. Rozpoczniemy od lasu iglastego i dowiemy się na jakie rodzaje się dzieli, a także co można w nim zbierać- do tego będzie tabelka. Przeczytacie co można znaleźć jadalnego z sosny, świerku pospolitego, jodły, modrzewia europejskiego, jarzębia pospolitego, brzozy, jałowca pospolitego- nie wiedziałam, że szyszkojagody się praży na patelni, sieka i dorzuca do sosów lub ciężkostrawnych dań!- Następnie wchodzimy w las liściasty i również w tabelce przeczytamy co z czego się je. Do tego są przepiękne zdjęcia, by zobaczyć jak wyglądają grzyby porastające drzewa. Strona 99 to rozpiska czym można rozpalić ognisko, a potem cenne uwagi co zrobić, gdy nagle spotkacie w lesie dzika:-) Nas tronie 107 zobaczycie wykaz niezbędnika na leśną wyprawę. Jeśli szukacie inspiracji grillowych, to wraz ze zdjęciem będzie sposób przygotowania proponowanego dania zrobionego przy ognisku. Ja po prostu wciąż nie wierzę, że jest tyle roślin, które można zwyczajnie zerwać i zjeść ze smakiem bez najmniejszych konsekwencji! Mało, że są zdrowe, często rosną nam pod nosem, to na dodatek są zupełnie za darmo! To najlepszy poradnik jaki czytałam, gdyż by nie zerwać niczego, co do jedzenia się nie nadaje, są piękne zdjęcia do porównania z opisem co i jak można zjeść. Szybkie dania z byle czego, które dostarczą nam cennych składników odżywczych. Na ten rok zaplanowałam placki z ogniska i omlety z pieczonymi kurkami:-) Zachęcam do kupna książki, a sobie życzę przyszłego smacznego:-)
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|