![]() Poradnik żywieniowy dla osób z cukrzycą typu 2
Autor:
Cichocka Aleksandra
Wydawca:
Medyk
wysyłka: 48h
ISBN:
9788366866560
EAN:
9788366866560
oprawa:
Miękka
format:
240x172 mm
język:
polski
liczba stron:
114
rok wydania:
2023
(0) Sprawdź recenzje
34% rabatu
22,34 zł
Cena detaliczna:
34,00 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,29 zł
Opis produktuZasady bezpieczeństwa
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2, nowe wydanie 2023
To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia.
Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów – ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla osób, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości.
Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Książka jest zbiorem wielu przepisów kulinarnych łatwych do realizacji w naszych warunkach. Są one dostosowane do nawyków żywieniowych w Polsce. Jestem przekonany, że ze względu na praktyczny charakter, książka ta stanie się bardzo pomocną, niezwykle przydatną publikacją, ułatwiającą życie chorym z cukrzycą typu 2, a także osobom, które pragną zredukować masę ciała. Książka, napisana przystępnym językiem, zawiera wszystkie nowoczesne trendy leczenia żywieniowego chorych na cukrzycę i jest jedną z niewielu pozycji w Polsce o walorach zarówno praktycznych, jak i naukowych.
prof. dr hab. n. med. Waldemar Karnafel
Autor
mgr inż. Aleksandra Cichocka – pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów, pielęgniarek i nauczycieli. Jest autorem lub współautorem książek i publikacji naukowych. Opracowała wiele materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które w prosty sposób wyjaśniają zasady diety w odchudzaniu, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym, przy zwiększonym stężeniu cholesterolu i triglicerydów we krwi a także w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
x
![]()
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
![]()
Wybierz wariant produktu
|