Okładka książki Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

Autor: Marcin Rabka
Wydawca: Medyk
wysyłka: 48h
ISBN: 9788366866737
EAN: 9788366866737
oprawa: Miękka
format: 240x170x8mm
język: polski
liczba stron: 132
rok wydania: 2024
(0) Sprawdź recenzje
34% rabatu
25,55 zł
Cena detaliczna: 
39,00 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,51

Opis produktu

Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie. Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH): • Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie; • Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka; • Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube; • Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy; • Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy. W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj