Okładka książki Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

Autor: Zak Zuza
Wydawca: Promise
wysyłka: 48h
ISBN: 9788375414486
EAN: 9788375414486
oprawa: oprawa: twarda
podtytuł: Estonia, Łotwa, Litwa
format: 258x199 mm
język: polski
liczba stron: 256
rok wydania: 2021
(0) Sprawdź recenzje
45% rabatu
54,28 zł
Cena detaliczna: 
98,70 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,60

Opis produktu

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
Bursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.
GŁÓWNE ZALETY
Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
To piękny portret regionu jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.
Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalne
i współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.
Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!
ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIME
Co za radość wspaniała kuchnia bałtycka Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.
OLIA HERCULES
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj