Okładka książki Dobre bakterie

Dobre bakterie

Wydawca: Feeria
wysyłka: niedostępny
ISBN: 9788372295330
EAN: 9788372295330
oprawa: Miękka ze skrzydełkami
format: 14.0x20.5cm
język: polski
liczba stron: 352
rok wydania: 2016
(0) Sprawdź recenzje
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
31% rabatu
25,99 zł
Cena detaliczna: 
37,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,95

Opis produktu

Dobre bakterie – Robynne Chutkan

„Dobre bakterie” to książka poświęcona mikrobiomowi, będącemu sojusznikiem człowieka w walce o zdrowie.

Robynne Chutkan

Dr Robynne Chutkan poświęciła się badaniom mikrobiomu ze względu na osobiste problemy zdrowotne wynikające z jego zaburzeń. Motto, które przyświeca jej pracy to „Żyj brudniej, jedz czyściej”.

Dobre bakterie – dobre życie

Dlaczego powinniśmy żyć brudniej i jeść czyściej? Okazuje się, że żyjące w naszym organizmie bakterie mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. To, w jaki sposób będziemy o nie dbać wpłynie na nasze zdrowie. Brudniejsze życie oznacza życie w zgodzie z naszymi bakteriami, które odpowiednio zadbane będą się rozwijać i chronić nas przed szkodliwymi intruzami z zewnątrz. Odpowiednio rozwijający się w jelitach mikrobiom nie będzie wyrządzał szkód w naszym organizmie – dlatego warto jeść czyściej, czyli nie żywić się produktami wysoko przetworzonymi, które zawierają np. mało błonnika, a dużo składników chemicznych.

Fragment książki

Jak wspomniałam we wstępie, liczba komórek żyjących w nas drobnoustrojów dziesięciokrotnie przewyższa liczbę naszych własnych komórek, przez co okazujemy się pod pewnymi nieoczekiwanymi względami bardziej niż mniej „mikroobiomowi”. Łaknienie pewnych pokarmów, odczuwany lęk, sprawność pamięci, towarzyszący nastrój czy łatwość zyskiwania lub tracenia na wadze to tylko kilka przykładów spraw, na które istotny wpływ wywierają bakterie jelitowe.

W przewodzie pokarmowym toczy się zażarta rywalizacja o przestrzeń życiową, toteż drobnoustroje są poddane wielkiej presji selekcyjnej, która mobilizuje je do organizowania sobie właściwego pożywienia, gwarantującego im przetrwanie – albo dławiącego rywali! Jak pisze dr Carlo Maley, jeden z autorów artykułu w „BioEssays”: „Z perspektywy mikrobów to, co zjadamy, jest kwestią życia i śmierci”. Wyjaśnia to, dlaczego tak wielu z nas czuje się bezsilnych wobec pokusy określonych produktów – niewykluczone, że to nie my podejmujemy te decyzje!

x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj