Przewodnik odkwaszania organizmu
Autor:
Susan E. Brown
Larry Trivieri Jr
Wydawca:
Vital
wysyłka: niedostępny
ISBN:
978-83-64278-62-4
EAN:
9788364278624
oprawa:
Miękka
podtytuł:
Wpływ żywności na Twój bilans kwasowo-zasadowy
format:
14.5x20.5cm
język:
polski
liczba stron:
240
rok wydania:
2014
(1) Sprawdź recenzje
45% rabatu
18,86 zł
Cena detaliczna:
34,30 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,86 zł
Opis produktuPrawidłowe odżywianie jest jedną z kluczowych kwestii dobrej kondycji naszego umysłu i ciała, a spożywanie produktów, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową może stanowić przyczynę wielu chorób, takich jak osteoporoza, niedoczynność tarczycy czy nadciśnienie. Dlatego jedno z najbardziej ekscytujących odkryć żywieniowych dotyczy wpływu jaki rożne pokarmy wywierają na pH organizmu. Niektóre zakwaszają go, podczas gdy inne działają jak czynniki alkaliczne, które neutralizują szkodliwe kwasy.Książka odnosi się nie tylko do pojedynczych produktów spożywczych, takich jak warzywa czy owoce, ale zawiera także popularne kombinacje potraw, a nawet często spotykane dania typu fast food. W każdym z tych przypadków dowiesz się, czy dany pokarm jest zakwaszający czy alkalizujący i będziesz mógł sprawdzić w jakim stopniu oddziałuje on na organizm. Ramki z dodatkowymi informacjami wplecione w tekst, dzięki zawartym w nich wskazówkom, pozwolą Ci dokonywać jeszcze lepszych wyborów żywieniowych.Autorzy prezentują proste metody oceny stopnia zakwaszenia własnego organizmu oraz sposoby szybkiego odkwaszania, a ich zastosowanie gwarantuje pozbycie się wielu dolegliwości. Podręcznik również obala mity na temat równowagi pH, a także udziela cennych wskazówek dotyczących suplementacji.Wszystkie zaprezentowane w książce dane powstały w oparciu o badania przeprowadzone specjalnie, by wykazać wpływ poszczególnych pokarmów na równowagę kwasowo-zasadową ciała.Zakwaszenie - ukryta przyczyna większości chorób. Recenzje:✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Agnieszka
Zdrowa dieta jest od wieków jedną z kluczowych zasad zdrowego życia. Pozwala utrzymać kondycję, zdrowie i witalność. Jest też niezbędna do regeneracji, zwalczania chorób czy odkwaszaniu organizmu. Dlatego ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. W utrzymaniu tej równowagi biorą udział m.in. nerki czy płuca. Konsekwencją zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są choroby jak niedoczynność tarczycy czy osteoporoza. Towarzyszyć im mogą obniżenie odporności czy zmęczenie.
Przewodnik odkwaszania organizmu dr Susan E. Brown i Larry’ego Trivieri Jra to pozycja dotycząca głośnego ostatnio tematu – zakwaszenia organizmu. Autorzy pokazują, co może spowodować ten proces i czym on grozi. Mówią też o tym, że nie jest to nowoczesny wymysł, lecz wiedza od dawna znana i przekazywana. W książce znajdziemy dwie części. Pierwsza z nich dotyczy teorii na temat równowagi kwasowo-zasadowej. Pokazane są konsekwencje zaburzeń, sposoby na zbadanie pH, a także informacje o tym, jak odczytywać i rozumieć tabele żywieniowe. Przedstawiono tu historię badań, zainteresowań i odkryć związanych z równowagą kwasowo-zasadową. Autorzy zaprezentowali też błędny w myśleniu o tym zjawisku. Mimo że twórcy powodują się tu na różnych badaczy, przywołują naukowe dowody, książka nie jest naszpikowana specjalistycznymi informacjami. Są one zarysowane, skrócone i precyzyjne. Treść związana z tą częścią zajmuje nieco ponad 80 stron. Nie jest to wiele, dlatego warto przez nie przebrnąć, by zrozumieć, o co chodzi. Druga część książki to tabele. W pozycji umieszczono tabele produktów według kategorii. Są dokładne – na przykład dział serów zawiera kilka najczęstszych gatunków, tak samo inne kategorie. Do każdego produktu przypisano ciemną kratką jego właściwość. Tabele są proste w obsłudze, dokładne i obszerne – to mocna strona tego poradnika. Całości dopełniają końcowe rozdziały – słowniczek, wyczerpująca bibliografia, informacje o suplementach i testach do pomiaru pH oraz biografie autorów. Przewodnik jest interesujący głównie ze względu na temat, który porusza. Część informacyjna jest krótka, ale treściwa. Mocną stroną tej pozycji jest to, że zawiera tak bogate tabele. To może przyciągnąć część osób. Ogólnie jednak nie jest to książka dla wszystkich. Na pewno spodoba się tym, którzy bardzo dbają o swoje zdrowie i chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat odkwaszania. Przyda się też osobom, które zwracają uwagę na to, co jedzą. Podsumowując: dla ciekawskich, bo inni raczej po tę pozycję nie sięgną. x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|