Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego
Autor:
Łebkowski Marek
Wydawca:
Publicat
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788327125033
EAN:
9788327125033
oprawa:
Twarda
format:
22.0x29.0cm
język:
polski
liczba stron:
496
rok wydania:
2020
(1) Sprawdź recenzje
34% rabatu
51,86 zł
Cena detaliczna:
79,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,71 zł
Opis produktu
Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchni”!
Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie!
Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to:
- czas przygotowania
- ułatwia zaplanowanie pracy
- stopień trudności
- pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu
- liczba porcji
- umożliwia przeliczenie ilości składników
- składniki
- szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką
- opis krok po kroku
- poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem.
„Z książkami Marka Łebkowskiego pierwszy raz zetknęłam się 20 lat temu, m.in. to z nich uczyłam się gotować. A teraz do moich rąk trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekką i przyjemną formę, to wciąż jest aktualna. Jestem przekonana, że wiele osób może nauczyć się z niej gotować. A wszystko to dzięki prostym, zrozumiałym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treści”. - Laura Osęka, psychodietetyczka i krytyczka książek kulinarnych
Recenzje:✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Anna
Kuchnia polska stanowi wiele tajemnic, gdyż samo jej przygotowanie potraw przynosi wiele satysfakcji jej autorowi Panu Marku Łepkowskiemu w książce pt.„Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska”.
Książka autorstwa Pana Marka Łepkowskiego składa się z 6 rozdziałów podzielonych na podrozdziały następującej treści: ŚNIADANIA I KOLACJE: kanapki, pieczywo, sałatki, smażenie naleśników, racuszki, twaróg, kasza, ryż, ryż na słodko, ryż na słono, dżemy, konfitury, OBIADY DOMOWE: wywary, barszcze, zupy z warzyw, zupy krem, zupy kwaśne, zupy grzybowe, dodatki do zup, ryby gotowane, ryby w sosie, karp, dorsz, jagnięcina, przygotowanie mięsa, sztuka mięsa, zrazy wołowe, rolady, przygotowanie warzyw do gotowania, ziemniaki gotowane i duszone, pieczarki, makaron zapiekany, PODWIECZORKI: przekąski z sera, potrawy z sera topionego, placki ziemniaczane, przekąski na podwieczorek, ciasteczka, ciasto kruche, słodkie tarty, ciasteczka i placki czekoladowe, desery lodowe, kawa i herbata, koktajle owocowe, UROCZYSTOŚCI DOMOWE: galareta, mięsa w galarecie, musy, pasztety z mięsa, ryby na zimno, drób faszerowany, bliny, ciastka,ciasta drożdżowe, serniki pieczone, ciasto biszkoptowe, przygotowanie nalewek, nalewki, likiery, POTRAWY ŚWIĄTECZNE: śledzie, schab pieczony, łazanki, baby drożdżowe, ryby w galarecie, bigos, pączki, strucle, mazurki, przygotowanie mazurków, przygotowanie tortów, pierniki i pierniczki, faworki, desery z maku, sosy świąteczne, POTRAWY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU: drób z grilla, wieprzowina z grilla, szaszłyki z mięsa, warzywa i grzyby z grilla. Uwielbiam smaki polskiej kuchni , ale to co mnie w niej zaskakuje to ciągła zmiana przepisów. Autor wyjaśnia Czytelnikowi jak we właściwy sposób podejść do gotowania i co jest potrzebne aby wykonać polskie dania. Wymienia na samym wstępie jakich narzędzi należy użyć np. rodzaje noży, formy do pieczenia babek, ciastek, dodatki do pieczenia, rękaw cukierniczy, sitko do podsypywania cukrem pudrem, pędzel do smarowania, rodzaje patelni oraz garnków do gotowania. Istotne są dla początkujących osób chcących nauczyć się gotować techniki gotowania i autor opisuje je w praktyczny sposób. Wiedza autora o sztuce gotowania jest przekazana przez niego perfekcyjnie. Wykonując wraz z autorem wybrany przepis z 6 przedstawionych rozdziałów ma się wrażenie, że świat kuchni nie jest tak bardzo skomplikowany jak nam się wydaje na początku, gdy obawiamy się ugotować po raz pierwszy. Miałam okazję spróbować kuchni autorstwa Pana Marka Łepkowskiego: kanapki z szynką, są bardzo proste w przyrządzeniu, mają delikatny smak, a jeśli nie ma się innych składników do kanapki podanych w przepisie to można je zastąpić innymi produktami, które posłużą do ich dekoracji. Podoba mi się to, że kuchnia Pana Marka jest prosta i to, że wykonane danie jego autorstwa jeść można na każdy możliwy sposób. Przykładem tego jest: konsumowanie chleba pokrojonego na ukos. Porady autora stanowią cenną wskazówkę w trakcie poznawania i odkrywania przepisów znanych, ale jeszcze na nowo udoskonalanych. Pomysły Pana Marka Łepkowskiego to prawdziwy larytas na polskim stole do którego zaprasza Czytelnika w swojej autorskiej książce kucharskiej. Książka ta zawiera zaprezentowane zdjęcia każdej potrawy przygotowanej przez autora ciekawie opisane informacje o przepisach oraz porady autora. Elementem dodatkowym przekonującym do gotowania są opinie znajdujące na tyle okładki znanych osób ceniących sobie smak polskiej kuchni: Laura Osęka, Kasia Marciniewicz, Monika Kucia, Gienio Mientkiewicz. Twarda oprawa koloru szarego, a w jej tle znajdują się charakterystyczne elementy służące w polskiej kuchni, s. 496, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2017. Zapraszam do zapoznania się z tą książką autorstwa Pana Marka Łepkowskiego, która stanowi kolejny sukces kulinarny w polskiej kuchni. x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|