![]() Tradycyjna kuchnia rosyjska REA
Autor:
praca zbiorowa
Wydawca:
Rea
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788375442472
EAN:
9788375442472
oprawa:
oprawa broszurowa
podtytuł:
Praktyczne porady i sprawdzone receptury
format:
17.0x22.4 cm
język:
polski
liczba stron:
208
rok wydania:
2011
(0) Sprawdź recenzje
48% rabatu
18,15 zł
Cena detaliczna:
34,90 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,15 zł
Opis produktuZasady bezpieczeństwa
Przepisy kuchni rosyjskiej uznawane są na całym świecie za wyjątkowe. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów kuchni rosyjskiej podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak, a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów, nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają. Są dania, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię rosyjską np.: bliny, galarety, kapuśniak, pielmieni, żurek, ciasta, gęś z jabłkami, kasza, kisiel, pierniki, herbata, kwas. Historia kuchni rosyjskiej swoimi korzeniami sięga w odległe wieki, na przestrzeni których ulegała zmianom. Minione epoki oraz znaczące wydarzenia historyczne odcisnęły w niej ślad, a pierwotnie powstałe kulinarne skłonności i preferencje mieszkańców Rusi, z biegiem lat zmieniały się. Ponadto, na przestrzeni wieków, kuchnia rosyjska była otwarta na tradycje kulinarne innych narodów i wchłaniała ich najlepsze elementy. Dziś można śmiało powiedzieć, że w przepisach kuchni rosyjskiej odzwierciedla się jego historia, kultura, tradycje i obyczaje.Galaretę wymyślili w XIX w. francuscy kucharze-restauratorzy, a jej prototypem była ""studzenina"" - starodawne danie rosyjskie, cieszące się wielkim uznaniem zarówno szlachty jak i pospólstwa. Kisiel - to również dawna potrawa kuchni rosyjskiej i w latopisie ""Powieść lat minionych"" mówi się o niej: Danie to odegrało ważną rolę w historii - kisiel niegdyś uratował miasto Biełgorod od Połowców. To tylko dwa przykłady z wielu znamienitych potraw rosyjskich, które również mają swoje zadziwiające historie.
x
![]() ![]() ![]()
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
![]()
Wybierz wariant produktu
|