Okładka książki Jedz pysznie bez pszenicy

Jedz pysznie bez pszenicy

Wydawca: Feeria
wysyłka: 24h
ISBN: 978-83-7229-447-0
EAN: 9788372294470
oprawa: miękka
format: 211x165x25mm
język: polski
liczba stron: 376
rok wydania: 2023
(0) Sprawdź recenzje
41% rabatu
23,65 zł
Cena detaliczna: 
39,90 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,94

Opis produktu

Jedz pysznie bez pszenicy - Magdalena Makarowska

Dzięki popularnej dietetyczce nauczysz się jeść bezglutenowo i smacznie. Książkę wydała Feeria.

Magdalena Makarowska

Doradza Polakom jak schudnąć, nie katując się przy tym potrawami bez smaku. Na jej diety składają się pyszne i zdrowe dania. Jest autorką książek dotyczących odchudzania: Jedz pysznie chudnij cudnie, Jedz pysznie razem z dzieckiem, Schudnij pysznie jesienią i zimą.

Smacznie i bezglutenowo

Gluten, czyli mieszanka białek zbożowych, jest obecny w produktach zawierających białą mąkę pszenną. Obecnie jest ona dodawana do wielu produktów spożywczych jako zagęstnik, niełatwo jest więc uniknąć glutenu w swojej diecie. Przetworzona mąka pszenna powoduje problemy z układem pokarmowym, a zawarty w niej gluten uzależnia. Dlatego dietę bezglutenową powinny stosować nie tylko osoby uczulone na gluten, ale też te, które nie chcą odczuwać dolegliwości ze strony układu trawiennego.

Dieta nie tylko dla alergika

Magdalena Makarowska ma świadomość, że w obecnym świecie nie jest prosto uniknąć glutenu, dlatego stworzyła listę produktów, które z powodzeniem zastąpią przetworzoną żywność. Podaje także pomysły na przyrządzanie dań bez glutenu i polepszaczy smaku. Główną częścią jej książki jest plan diety bezglutenowej trwającej 8 tygodni. Składa się z przepisów na dania jedzone każdego dnia diety oraz z list zakupów, które ułatwią nam przejście przez dietę. Kończy się ona okresem stabilizacji wagi, który pomoże nam utrzymać osiągnięte efekty.

Fragment książki

Mąka bogata jedynie w skrobię, pozbawiona otrębów i błonnika zatyka nam jelita, utrudniając trawienie i powodując efekt wzdętego brzucha. Co gorsza, mąka pszenna występuje nie tylko pieczywie, ale stanowi dodatek do wielu produktów spożywczych, takich jak słabej jakości wędliny, kostki bulionowe, ketchupy, batony czekoladowe czy gotowe sosy w słoikach. Dodaje się ją, by poprawić konsystencję produktu, jego strukturę i walory smakowe. Należy podkreślić, że gluten, czyli mieszaninę białek z różnych zbóż, możemy znaleźć nawet tam, gdzie się go najmniej spodziewamy, czyli w lodach, wędlinach, serach czy jogurtach. Poprawia on smak, konsystencję i jest nośnikiem zapachu, a co najgorsze – UZALEŻNIA! PO zjedzeniu produktów z glutenem poziom glukozy we krwi wzrasta szybciej niż po zjedzeniu cukru, co po chwili dodatkowo zwiększa łaknienie. Nienaturalny dodatek glutenu do różnych produktów spożywczych sprawia, że nieświadomie spożywamy go bardzo dużo, co z klei może wywołać niekorzystne efekty ze strony układu pokarmowego.

Eliminacja produktów zawierających oczyszczoną mąkę pszenną jest świadomym wyborem produktów potencjalnie zdrowych, nieprzetworzonych, naturalnych.

Ktoś powie: „No dobrze, ale przecież wykluczyć z diety produkty glutenowe powinny tylko osoby chore na celiakię, czy chorobę trzewną”. Odpowiadam, że nie tylko one. Okazuje się, że nie trzeba być chorym na celiakię, by cierpieć na przeróżne dolegliwości związane z obecnością glutenu, takie jak wzdęcia, zaparcia, zgagi, refleks, osłabiona odporność, słaba przyswajalność składników odżywczych, anemia, a nawet depresja.

x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj