Kuchnia narodowa
Autor:
Bremzen Anya
wysyłka: 48h
ISBN:
9788323353935
EAN:
9788323353935
oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
podtytuł:
Osobista podróż przez kultury historię i smaki
format:
15.0x23.0cm
język:
polski
Seria:
ZE SMAKIEM
liczba stron:
320
rok wydania:
2024
(0) Sprawdź recenzje
27% rabatu
46,44 zł
Cena detaliczna:
64,00 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,16 zł
Opis produktuOpowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się "narodowe"? Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: "jesteśmy tym, co jemy". Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród. "Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa Jestem nią zachwycona!" Nigella Lawson "Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury". Diana Henry "Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe". "New York Times" "Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością". Fuschia Dunlop "Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie". Dan Saladino "Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością". "Spectator" "Tak odkrywcze - a przy tym tak wielka przyjemność z czytania Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje". Bee Wilson, "Financial Times" "Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego". Olia Hercules "Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur" "Boston Globe" Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: "Travel+Leisure", "Food & Wine", "The New Yorker", "Saveur". Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, "The Guardian" i The Food Programme BBC. x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|