Media Aeva Dulcia
Autor:
Hryszko Rafał
Wydawca:
Historia Iagellonica
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788362261697
EAN:
9788362261697
oprawa:
Twarda
podtytuł:
Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
format:
16.5x24.5cm
język:
polski
Seria:
MEDIUM AEVUM
liczba stron:
316
rok wydania:
2014
(0) Sprawdź recenzje
20% rabatu
32,18 zł
Cena detaliczna:
40,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,18 zł
Opis produktu
U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|