Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939–1944
Autor:
Strzeżek Anna
Wydawca:
Trio
wysyłka: niedostępny
ISBN:
9788374363068
EAN:
9788374363068
oprawa:
Miękka
format:
14.5x20.5cm
język:
polski
liczba stron:
232
rok wydania:
2012
(0) Sprawdź recenzje
31% rabatu
21,97 zł
Cena detaliczna:
32,00 zł
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,97 zł
Opis produktu
Bary, restauracje i kawiarnie od zawsze pełniły istotną rolę w życiu społeczeństwa. Tu plotkowano, jedzono, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Bywanie w lokalach stało się standardem. Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego W tym czasie restauracje, bary i kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i „czarnorynkowa kawiarniana giełda”). Ciekawostką są też informacje dotyczące funkcjonowania lokali „Nur für Polen” i „Nur für Deutsche”. Praca stanowi również opis codziennej działalności zakładów, czyli m.in. zaopatrywania się w jedzenie, tworzenia menu itp. Znaleźć tu też można charakterystykę gości oraz kelnerów pracujących w stołecznych gastronomikach.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|