Smak zmiany
Autor:
Goszczyński Wojciech
Wydawca:
Scholar
wysyłka: 48h
ISBN:
9788373837072
EAN:
9788373837072
oprawa:
Twarda
podtytuł:
Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
format:
15.0x21.5cm
język:
polski
liczba stron:
284
rok wydania:
2014
(0) Sprawdź recenzje
28% rabatu
25,58 zł
Cena detaliczna:
35,70 zł
DODAJ
DO KOSZYKA
dodaj do schowka
koszty dostawy
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,58 zł
Opis produktu
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…)
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|